Wilma Emanuelssons Itrack Reading ska hjälpa dyslektiker

2022-06-11 08:00  

När Wilma Emanuelsson insåg att det fanns brister i hjälpen till dyslektiker bestämde hon sig för att ta saken i egna händer. Nu efter studenten ska hon satsa på sitt ögonspårningsbolag på heltid.

Idén till sitt ögonspårningsbolag fick Wilma Emanuelsson förra året, under ett hackaton för gymnasielever på temat ”Utbildning för alla”. Ämnet fick henne att tänka på sin kompis, som har dyslexi, och som hade fått höra av en lärare att det kompisen presterat i skolan var ”bra nog” med tanke på hennes läs- och skrivsvårigheter. Det tyckte Wilma Emanuelsson inte var särskilt motiverande, och lade grunden för hennes företag.  

– Jag visste knappt att dyslexi var ett problem innan, min förståelse av det var att det handlade om lässvårigheter och jag förstod att det var jobbigt. Men jag tänkte att det väl finns bra hjälp. Det finns, men den är inte bra nog, säger Wilma Emanuelsson till Ny Teknik.

Dyslexi är svårigheter att ta till sig och automatisera kopplingen mellan bokstäver och talljud. De som har dyslexi kan till exempel haka upp sig på ord när de läser, läsa fel och utelämna delar av eller hela ord. Det kan också vara svårt att stava. Dyslexi är inte kopplat till intelligens, och med rätt hjälp och träning är det också möjligt att minska svårigheterna. Verktyg som är tillgängliga i dag och som kan underlätta för de som har läs- och skrivsvårigheter är till exempel talböcker och taltidningar, talsyntes och smarta pennor.  

Läs mer: Tobiichefen: ”Vi mäter ditt öga – biometrisk data”

Wilma Emanuelsson har dock saknat något i utbudet av hjälpmedel. Nu utvecklar hon teknik som hon tror verkligen kan underlätta livet för personer med dyslexi. Det är ett program som utgår från ögonspårning och tanken är att någon med lässvårigheter bara ska behöva titta på en text i en skärm för att höra precis vad som står i realtid. Tekniken ska vara så enkel som möjligt för användaren och ”bara funka”. Det är att likna vid den ”inre röst” som många hör när de läser något.  

– Vi bygger nya algoritmer utifrån hur människor läser och hur en människa med dyslexi läser, för att följa ett mänskligt läsmönster. Det är jätteviktigt att vi ser till att det funkar lika bra för någon som har dyslexi och autism, som för någon som bara har dyslexi, till exempel, säger Wilma Emanuelsson.

Wilma Emanuelsson på scen under Women in Tech i Stockholm i maj. Foto: Karin Wesslén

Lite längre fram hoppas hon att tekniken ska integreras med ar och vr. 

– Vi vill inte bara ha en desktoplösning med eyetracking. Vi vill att du ska kunna ha ett par glasögon på dig och kunna läsa text som inte finns på en skärm, som en bok eller en skylt, och få samma funktioner. Vi vill inte att någon ska lämnas utanför ar- och vr-utvecklingen, som verkligen är på uppgång. Text i vr kommer ju att vara lika svår att läsa för en dyslektiker som annan text, säger Wilma Emanuelsson. 

Byggde tidigt upp en plan

Det är hon själv som står för teknikutvecklingen i bolaget Itrack Reading, det vill säga kodar och bygger algoritmerna. Hon har trots att hon bara är 18 år gammal lång erfarenhet av programmering, eftersom hon började intressera sig för cybersäkerhet och penetrationstestning redan vid 7 års ålder. 

– Jag kan bara tacka mig själv för hur jag var som liten, för hur mycket jag fokuserade på att lära mig själv tekniken. Det var nog inte hälsosamt hur mycket jag satt vaken om nätterna för att lära mig så mycket som möjligt. Jag byggde väldigt tidigt upp en plan för vad jag ville göra, säger Wilma Emanuelsson. 

Efter att ha vunnit det där hackatonet förra året fick Wilma Emanuelsson gratis coachning i att driva företag. Det var då idén om ett hjälpmedel för dyslektiker började gå mot en verklighet och ett bolag. I dag är de tre som jobbar i företaget, och efter att ha vunnit ännu en tävling och fått uppmärksamhet från media har bolagets utveckling börjat gå relativt snabbt. 

Ny Teknik träffar Wilma Emanuelsson efter att hon berättat om Itrack Reading på scen under konferensen Women in Tech i Stockholm i maj. Vi hinner knappt sätta oss innan en kvinna kommer fram och ber om att få ta en selfie med Wilma Emanuelsson, eftersom hon “är den coolaste jag vet”.

Läs mer: Kamerans rekord-lins kopierar fossilens öga

Wilma Emanuelsson har jobbat med bolaget vid sidan av att hon gått sista året på gymnasiet, och läst en inriktning mot informations- och medieteknik. Den 7 juni tog hon studenten. Nu gör hon sig redo för att arbeta heltid med sitt projekt.

– Det här bolaget blir mitt fokus nu eftersom jag tror så mycket på den här idén och på att den kan skapa en stor förändring för väldigt många människor. Jag lägger allting annat på hyllan så länge, för att se till att det här kommer ut, säger Wilma Emanuelsson. 

”Bästa tiden att göra någonting är nu”

Hon ser det som en fördel att vara ung och driva företag, bland annat eftersom det finns så många som då blir imponerade, vill stötta och hjälpa till.  

– Det här att hela tiden tänka att man ska göra något när man blir äldre, för att det är då man faktiskt ska göra det, det säger jag nej till. Bästa tiden att göra någonting är nu, säger Wilma Emanuelsson och fortsätter: 

– Även om mitt företag skulle gå i konkurs nu, eller inget av det vi jobbar med skulle visa sig fungera, så har jag fortfarande lärt mig otroligt mycket. Jag är 18 år gammal, och bara det faktum att jag lyckades starta igång det här företaget och göra allt det jag har gjort har lärt mig så otroligt mycket och gett mig fantastisk erfarenhet. Det är inte farligt att misslyckas, och i min ålder kan man ta många risker. Du vinner så mycket mer än vad du kan förlora. Det enda du egentligen kan förlora är tid, men du vinner så mycket att det inte spelar så stor roll. 

Just nu befinner sig företaget i forskningsstadiet, och bolaget vill också ta in investeringar för att kunna genomföra studier och testning parallellt med att bygga en teknisk prototyp.  

– Om vi får in de pengar vi behöver inom den närmaste månaden kan vi ha en produkt på marknaden inom ett år, säger Wilma Emanuelsson.

Så funkar Itrack Reading

Så här funkar tekniken bakom Itrack Reading. En enhet för ögonspårning, alltså en enhet som kan läsa av var personen tittar i realtid, installeras på en bärbar eller stationär dator med ingång för usb. Detta kombinerat med Itrack Reading skapar en ögon-till tal-funktion (det du ser, hör du). 

 – Läsandet är aktivt och användaren styr hastighet med sina ögon, vilket bidrar till bland annat bättre informationsupptagning, förklarar Wilma Emanuelsson.

Ljudet (ögon-till-tal) har Itrack Reading utvecklat.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt