Volvos krisgrupp hanterar bristen på datorchip

2021-01-19 15:22  

Allt fler biltillverkare har tvingats dra ner på produktionen på grund av brist på datorchip. Volvo Cars har återinrättat sin krisgrupp – och har hittills klarat sig utan störningar. 

Personbilstillverkare har återigen drabbats av utbredda pandemirelaterade störningar i leverantörskedjorna. Denna gång handlar det om brist på halvledare, en av de kritiska komponenterna för att tillverka datorchip.  

Chip, eller integrerade kretsar, tillverkas genom att tunna plattor av någon halvledare, vanligen kisel, beabetas genom till exempel etsning. 

Anledningen till bristen uppges vara att chiptillverkarna har reserverat kapacitet till företag som bygger datorkomponenter, spelkonsoler, mobiltelefoner och annan hemelektronik. Efterfrågan på dessa produkter har ökat när människor tillbringar mer tid i hemmet. Det gick bra så länge biltillverkningen låg på fjolårets historiskt låga nivå. Men nu när den är på väg upp igen räcker halvledarkapaciteten inte till, rapporterar bland annat AP.

Chipbrist tvingar Ford stänga fabrik

Volkswagen har meddelat att 100 000 färre bilar än planerat kommer kunna tillverkas under årets första kvartal. Ford stänger en fabrik i Tyskland. Nissan, Audi, Honda, Daimler, Renault och General Motors har också problem. 

Volvo Cars ser dock inget behov av att dra ner på produktionen i nuläget, säger presschefen Christina Zander till Ny Teknik. 

– Hittills har vi inte haft några störningar i produktionen utan den rullar på enligt plan, säger hon. 

I våras slogs stora delar av fordonsindustrins värdekedja i spillror på grund av Covid 19-pandemin. Volvo Cars inrättade då en särskild krisgrupp på inköpsavdelningen som dagligen identifierade risker och följde utvecklingen inom leverantörsleden. När fabrikerna återigen öppnade sattes krisgruppen på paus. I takt med att smittspridningen tog fart i höstas återinrättades den. 

– Nu hanterar gruppen även denna situation, säger Christina Zander.

Många andra tillverkare har problem och tvingas dra ner på produktionen. Vad är det som gör att ni inte behöver göra det? 

– Jag har inget tydligt svar på det. De är mycket större, vilket kanske påverkar. Man kan ju prioritera och lösa situationer på olika sätt. Det är också en fråga om vad som är mest kostnadseffektivt, säger hon. 

Scania: Ansträngt

Lastbilstillverkaren AB Volvo konstaterar att det råder brist på halvledare på grund av högre efterfrågan än förväntat. 

– Vi arbetar väldigt nära våra leverantörer och förutser i nuläget inte att detta kommer att påverka vår produktion, skriver presschefen Claes Eliasson i ett mejl till Ny Teknik. 

Inte heller Scania har i nuläget haft några ”betydande störningar”, meddelar presschefen Karin Hallstan.  

– Men vi ser att det finns en förhöjd risk och även om läget är hanterbart ännu så länge så är det ansträngt, skriver hon i ett mejl. 

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt