Vegetabilisk maskinolja testas i Gnosjö

2018-09-12 06:00  

Chalmers och familjeföretaget Gnosjö Automatsvarvning ska testa att ersätta mineraloljan med vegetabilisk olja i en skärmaskin i skarp produktion.

Gnosjö Automatsvarvning är specialiserade på svarvning av komplexa detaljer, och har omkring 40 maskiner som får sin olja från ett centralt system. Nu under hösten ska de, tillsammans med Chalmers, koppla loss en av skärmaskinerna från det centrala oljesystemet för att testa vegetabilisk maskinolja i en avgränsad miljö men under normal produktion.

– Jag var skeptisk först, men de inledande testerna visade att den här oljan ska vara minst jämförbar med vanlig mineralolja. Jag känner mig helt trygg i detta, säger Gnosjö Automatsvarvnings vd Linda Fransson.

Inledningsvis ska man jämföra hur de vegetabiliska respektive mineraliska oljorna presterar var för sig. Därefter ska man successivt blanda ut mineraloljan med den vegetabiliska, för att undersöka hur oljorna fungerar tillsammans. Chalmers ska utvärdera hur den vegetabiliska oljan fungerar i maskinen, medan Swerea IVF och KTH ska göra en livscykelanalys för att bedöma dess miljöbelastning.

Vill enbart använda förnyelsebar olja

Blir resultaten tillfredsställande, planerar man att fasa ut mineraloljan i det centrala oljesystemet. Målet är att, om möjligt, enbart använda förnyelsebar olja i den ordinarie verksamheten för att minska förekomsten av oljedimma i arbetsmiljön.

– Vi har egentligen ganska låga utsläpp av mineralolja i luften här hos oss, men inget är så bra så det inte kan bli bättre. Dessutom är det ju alltid välkommet om man kan minska sitt ekologiska fotavtryck, säger Linda Fransson.

Läs mer: Så automatiseras Gävle containerhamn

Försöket ingår i projektet Framtidens processvätskor, som drivs av Swerea IVF och finansieras av Vinnova. Cecilia Groth på Swerea IVF beskriver projektet som en testbädd för att koppla ihop akademiska och industriella aktörer, med fokus på att göra det möjligt för företag att byta till miljövänligare processvätskor.

– Många befintliga maskinoljor, kylvätskor och andra processvätskor har komponenter som redan blivit, eller kommer att bli, omklassade i det europeiska kemikalieregelverket Reach. Antingen så att de blir helt förbjudna, eller så att det blir betydligt besvärligare att få använda dem. Så det finns absolut ett intresse i att hitta nya alternativ till dem, säger Cecilia Groth.

Testbädden drog igång för ungefär 18 månader sedan, och ska pågå till slutet av detta år.– Sedan är tanken att verksamheten ska fortsätta med koppling till det industriella nätverket Processvätskecentrum, säger Cecilia Groth.

Det här är Framtidens processvätskor

En testbädd som finansieras genom Vinnovas program Testbäddar inom miljöområdet, där forskningsutförare, slutanvändare, kemikalieleverantörer och systemleverantörer samverkar. Målet är att möjliggöra utveckling och implementering av mer miljöanpassade processvätskor och tekniker.

Medverkande: Swerea IVF, Chalmers, KTH, Sahlgrenska, Scania, Volvo, Wallenius Water Innovation, Binol, Gnosjö Automatsvarvning, Fuchs, TechPoint Systemteknik, Nordic Lubricants, Castrol, Henkel, Scandinavian Ozone, Processvätskecentrum, Värmebehandlingscentrum och Centrum för renhet.

Tommy Harnesk

Mer om: Olja Produktion

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt