Världens högsta ”soltorn” lagrar värme i smält salt

2019-04-10 06:00  

Världens största park för termisk solkraft byggs i Förenade Arabemiraten. Den väntas slå flera rekord.

Mängder av speglar tar emot och koncentrerar solens strålar till ett 260 meter högt torn. Värmen kan antingen användas för att driva ångturbiner och generera el eller lagras i form av smält salt.

Tekniken kallas på engelska för Concentrated Solar Power, CSP, och brukar kallas termisk solkraft på svenska.

I Förenade Arabemiraten byggs nu världens största anläggning för termisk solkraft i Sieh Al-Dahal, 30 mil söder om Dubai. När den är färdigbyggd ska den kunna ge 700 MW.

Termisk solkraft kräver ångturbiner och värmeöverföring

Huvudentreprenör är det saudiarabiska bolaget ACWA Power. Abdulhameet Al-Muhaidib från bolaget presenterade nyligen planerna på en pressträff. Han konstaterade då att CSP är dyrare än att bygga solcellsanläggningar eftersom tekniken kräver värmeöverföring och ångturbiner.

Den största fördelen är lagring eftersom du kan lagra värme, vilket inte går i solceller, och litiumjonbatterier är fortfarande dyra, säger Abdulhameet Al-Muhaidib från ACWA Power till Arab News.

Anledningen till att ACWA använder sig av koncentrerad solenergi är att kostnaden har gått ner.

– För första gången har CSP-tekniken gått under tvåsiffrigt, med 7,3 cent per kilowattimme, säger Al-Muhaidib till Arab News.

CSP-parken beräknas kunna försörja 230 000 människor. Värmen från solstrålarna ska lagras i tankar med smält salt. På så sätt kan solenergin sparas så att el även kan genereras på natten.

Solparken kommer att slå flera rekord

Projektet utgör fjärde etappen i Mohammed Bin Rashid Solar Park, som omfattar både fotovoltaiska solceller och CSP. Enligt Dubais el- och vattenmyndigheten kommer projektet att slå flera rekord när det är färdigt. Soltornet blir det högsta i världen, värmelagret blir störst i världen och kostnaden för CSP blir lägst i världen.

Men smakar det så kostar det. CSP-kontraktet omfattar nära fyra miljarder amerikanska dollar. 

Intresset för CSP spås öka i världen. För några år sedan bedömde Grand View Research i en prognos att den globala CSP-marknaden skulle öka till 8,9 miljarder dollar till 2025.

Det finns även några svenska företag som ägnar sig åt tekniken. Ny Teknik har till exempel rapporterat om Azelio, som lagrar solenergi i en metallegering och använder stirlingmotorer för att driva generatorn som ger el.

Nackdelar: Komplicerad och dyr teknik

ACWA konstaterar att CSP är en bra teknik som gör det möjligt att lagra energi som sedan kan utvinnas vid topplastsituationer under dagen eller under natten. Men bolaget noterar också att tekniken har en del nackdelar.

Till exempel är den endast användbar vid storskaliga projekt och tar stora mängder mark i anspråk. Dessutom ingår många nödvändiga mekaniska och kemiska komponenter, vilket gör tekniken komplex och dyr att installera.

Enligt Arab News kommer ACWA:s erfarenheter från projektet att hjälpa Saudiarabien att förverkliga liknande projekt. Kungadömet arbetar mot en vision för 2030 som handlar om att styra bort från oljan. Saudiarabiens första egna hybridprojekt, som omfattar 50 MW CSP, håller på att byggas i norra delen av landet.

Fakta: Mohammed Bin Rashid Solar park

Den största solparken i världen, med en planerad kapacitet om 1 GW vid 2020 och 5 GW vid 2030.

Total investeringskostnad beräknas till motsvarande 125 miljarder kronor.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt