Ukraina satsar på ny kärnkraft ”så fort kriget är över”

2022-05-17 15:57  

Det statliga ukrainska energibolaget Energoatom planerar att bygga flera nya kärnreaktorer. Två av dem ska börja byggas så snart kriget är slut, säger vd Petro Kotin.

Energoatom äger och driver Ukrainas fyra kärnkraftverk. Förra året tecknade bolaget ett avtal med Westinghouse om att bygga en tryckvattenreaktor av typen AP1000 vid det befintliga kärnkraftverket Chmelnytskyj.

I en intervju med tidningen Vesti säger Energoatoms vd Petro Kotin nu att bolaget totalt har avtalat om fem Westinghouse-reaktorer. Två av dem ska placeras vid Chmelnytskyj.

– Bygget kommer att påbörjas så fort kriget är över, säger Petro Kotin till Vesti.

De andra tre reaktorerna ska fördelas på landets övriga kärnkraftverk.

”Vi fick ingen förståelse från Mr Grossi”

Dessutom håller bolaget på att undersöka nya möjliga platser för kärnkraftverk.

– Den mest lovande saken vi jobbar på nu är Tjyhyryn-sajten i Tjkasyregionen, där ett kraftverk planerades att byggas under Sovjettiden, säger Petro Kotin till Vesti.

Under den ryska invasionen av Ukraina har strider rapporterats vid kärnkraftverk. Ryska styrkor tog kontroll över både den stängda Tjernobyl-anläggningen och kärnkraftverket Zaporizjzja men har senare lämnat Tjernobyl.

Energoatom har tidigare uppmanat Internationella atomenergiorganet, IAEA, att gripa in och skapa en 30 kilometer skyddszon runt kärnkraftverken.

– Men vi fick ingen förståelse från Mr Grossi (IAEA:s generaldirektör, red:s anm), det var väldigt konstigt, säger Petro Kotin till Vesti.

Fem nya kärnreaktorer

Planerna på de fem nya kärnreaktorerna inkluderar dubbla skyddsskal för att öka motståndskraften mot en flygplanskrasch eller robotbeskjutning.

– Men det här problemet kan man inte lösa med enbart teknisk design. Man måste vidta andra åtgärder, säger Petro Kotin till Vesti, och berättar om ett besök till Karachi i Pakistan, där kärnkraftverket omges av skalskydd med tre barriärer.

– Nu är det nödvändigt att bygga skalskyddet så att fienden inte kan närma sig med stridsvagnar och artilleri. Som i Pakistan, säger Petro Kotin.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt