Test: Xiaomi Mi Note 10 Pro är en telefon som ingen behöver

2020-04-18 06:00  

Mi Note 10 Pro är kanske årets mest överflödiga lansering. Du borde inte köpa den, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Ord har betydelse. Ett enda kan ge ett nytt perspektiv och få betraktaren att tänka om. Som ”pro” till exempel.

Mi Note 10 Pro är i allt väsentligt samma smarttelefon som fjolhöstens Mi Note 10. Men att kinesiska uppstickaren Xiaomi valt att ge den en egen lansering och förse den med Pro-etikett skapar förväntningar den inte riktigt kan leva upp till.

Jag gillade Mi Note 10. Den hade under några månader – fram till dess att Samsung och Huawei släppte nya flaggskepp – marknadens roligaste mobilkamera. Den har en bra skärm, ett gigantiskt batteri, vanlig hörlursport, elegant design.

Allt detta för bara omkring 6 000 kronor. Det är svårt att hitta så mycket prestanda till det priset någon annanstans.

Läs mer: Samsungs nya supertelefon Galaxy S20 Ultra känns redan gammal

Visst fanns det kompromisser. Under skalet satt inte de vassaste kretsarna från Qualcomm, utan en klenare Snapdragon 730G-processor. Lagringen på 128 gigabyte var i minsta laget och ju tystare vi talar om ljudet från den enda högtalaren, desto bättre för den mentala hälsan.

Om du köper en Mi Note 10 Pro är det precis det här du kan förvänta dig.

Du borde dock inte köpa en Mi Note 10 Pro.

”Inte värt besväret”

För en extra tusenlapp får du ett arbetsminne på 8 GB i stället för 6 GB, och lagring på 256 GB, i stället för 128 GB. Du får också en marginellt mer avancerad huvudkamera (med åtta linskomponenter i stället för sju), men att lägga tid och pengar på att spåra några skillnader i bildkvaliteten mellan Mi Note 10 och Mi Note 10 Pro är inte värt besväret.

Att kalla den här modellen Pro är kort sagt ren och skär marknadsföring, inget annat. Om något gör sig Mi Note 10-seriens skavanker mer påminda.

Läs mer: Test: ”Huawei P40 Pro är lätt att älska och svår att leva med”

Ta kameran till exempel. Den är fortfarande spektakulär, med fem objektiv på baksidan, varav ett på hela 108 megapixlar (teknik som numera sitter även i Samsung S20 Ultra). Att ta extrema närbilder med makroobjektivet eller att zooma långt, långt in i bilderna tagna i den högsta upplösningen har inte hunnit bli gammalt.

Fem kameror på baksidan. Foto: Peter Ottsjö

Problemet är bara att det inte är Mi Note 10 eller Mi Note 10 Pro jag greppar efter när jag vill fånga ett ögonblick i vardagen, den sortens bilder som tar mest utrymme i fotobiblioteket. När det måste gå undan är kameran - jämfört med de som sitter i Oneplus, Samsungs och Huaweis senaste modeller - för trög, för opålitlig och gränssnittet för rörigt.

Lägg därtill att det vid enhandsgrepp är alldeles för enkelt att råka komma åt de krökta delarna av glasskärmen och mata in oönskade kommandon.

Sedan vårt test av Mi Note 10 hösten 2019 har Xiaomi lanserat sitt MIUI 11-operativsystem, vars nya funktioner och förbättrade form tyder på att den kinesiska tillverkaren har börjat förstå att detaljerna kan vara lika viktiga som bra komponenter till pressade priser.

I allt väsentligt samma telefon som fjolårets Mi Note 10. Foto: Peter Ottsjö

Det kan dock vara bra att känna till att Mi Note 10 Pro körs på Android 9, även om skillnaderna i funktionalitet tycks vara försumbara. MIUI 11 har till exempel stöd för mörkt läge oavsett vilket av Googles två senaste operativsystem som används.

Vill man få mest för pengarna så ska man välja Mi Note 10. Är man redo att uppgradera till det senaste ska man spana in Mi 10 eller Mi 10 Pro, som släpps i Sverige om bara ett par veckor. De har prestanda (och därmed pris) som bättre matchar andra tillverkares nya flaggskepp. Mi Note 10 Pro riskerar således att förbli i ett ingenmansland.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt