Test: Samsung Galaxy Note 10 – ”Samsung knockar sig själva”

2019-09-03 06:00  

Nya tungviktaren Galaxy Note 10 är lika bra som den är dyr. Men frågan är om Samsung ens konkurrerar med någon annan än sig själv, skriver Ny Tekniks reporter Simon Campanello.

Snabbfakta: Samsung Galaxy Note 10+

Operativsystem: Android 9 (Pie).

Skärm: 6,8 tum amoled, 3040x1440 pixlar.

Kamera: Huvudkamera 12 MP (bländare f/1.6, OIS, 77 grader), 16 MP supervidvinkelobjektiv (bländare f/2.2, OIS, 123 grader) + 12 MP telefoto (bländare f/2.1, OIS, 45 grader) + time of flight-sensor. Selfiekamera 10 MP (f/2.2, 80 grader).

Batteri: 4 300 mAh.

Pris: Från 12 490 kr.

Plus: Fantastisk skärm, lång batteritid och den inbyggda styluspennan.

Minus: Priset, priset, avsaknaden av hörlursjack och priset.

Recension: Samsung Galaxy Note 10+

När Samsung firade tio år med Galaxy-serien tidigare i år möttes nya S10 av en ganska så unison hyllningskör. Det kändes som att den sydkoreanska mobiljätten hittat rätt i både form, funktion och mjukvara.

Ett halvår senare är vi där igen. Den Galaxy Note 10 Plus som landat på skrivbordet och ligger och glänser med sin regnbågsskimrande baksida är tveklöst en av de bästa telefonerna du kan köpa för (hutlöst mycket) pengar. Inte minst knockar den utan problem S10:an.

Så ska det väl vara också. Om S-serien är flaggskeppet för den breda massan är Noten en nivå premium till, en klick grädde på moset. Med den inbyggda styluspennan och extra stora skärmen ska den vara lite extra business. Något för en äkta ”prosument” som inte tvekar för att öppna plånboken.

Fast är det fortfarande så?

Läs mer: Test: ”Sony Xperia 1 – äntligen en mobil som sticker ut”

När Galaxy Note lanserades stack den ut. Det var en av de första telefonerna med riktigt stor skärm. På den tiden vi skojade om "phablets", mobiler med så stora skärmar att de snart skulle se ut som små Ipads. Men som var perfekta för den som med styluspennan i handen ville göra lite Excel i taxin till Arlanda eller författa långa mejl under viktiga möten. Som en Blackberry för 2010-talet.

Det här var 2011. Den första Noten hade en skärm på sanslösa 5,3 tum. Samma år låg Galaxy S2 på 4,5 tum. Den som köpte en toppmodern Iphone 4S fick nöja sig med 3,5 tum.

En stor mobil är inte unik längre

Nådens år 2019 är läget inte riktigt detsamma. Okej, 6,8-tumsdisplayen på Note 10 Plus är enorm, på det bra sättet. Oavsett om du kollar på film, spelar spel, läser en e-bok eller gör någon faktisk nytta på telefonen känns storleken som en fullträff. Den inbyggda styluspennan eliminerar också något av problemet med att hantera jättelika skärmar.

Men gå in i en mobilbutik så ser du rader av gigantiska skärmar. Note 10 är fortfarande en av de största mobilerna där ute, men skillnaden har vid det här laget blivit marginell. S10 Plus är kanske är några millimeter kortare, men vem håller ens räkningen? Enda gången du upptäcker det är om du placerar telefonerna precis bredvid varandra.

Läs mer: Test: ”ZTE Axon 10 Pro är Oneplus värsta mardröm”

Designmässigt skiljer de sig visserligen lite åt. Note 10 slopar både Bixby-knappen och 3,5-millimetersjacket (som nu kanske är den enda riktigt bra anledningen förutom priset till att välja S10). Som tröst följer ett par helt habila in ear-lurar med usb c från AKG med i paketet. Utskärningen i skärmen där selfiekameran är inbäddad har flyttats till mitten och blivit aningen mindre. Kamerahuset på baksidan har gjort en omvänd resa från en horisontell rad i mitten till en vertikal i vänsterkant.

Kamerauppsättningen är annars i stort sett densamma, vilket i det här sammanhanget betyder att den är riktigt vass. Kanske inte fullt så skarp att den knockar Huaweis P30, eller slår mjukvarumagin i Pixel 3. Men det är bra grejer som i regel levererar fint även i sämre ljusförhållanden. Nytt är i alla fall en 3d-kamera, en så kallad time of flight-sensor, som används för att mäta avstånd, vilket bland annat omvandlas i en del fotoeffekter och nya häftiga ar-appar.

Pennan är Note-seriens signum

Sedan har vi förstås den inbyggda styluspennan, Note-seriens signum. Den har fått ett ganska rejält ansiktslyft till 2019 års modell. Dragplåstret sägs vara geststyrning. Genom att hålla nere knappen på pennans sida kan du göra kommandon genom att svepa eller snurra pennan i luften.

På det viset går det att hoppa fram eller tillbaka i webbläsaren, byta låt eller höja volymen. Gesterna känns tyvärr mest som en kul gimmick. Hur ofta är det enklare att snurra med pennan än trycka på volymreglaget på mobilens ena kant? Vissa av dem, framförallt snurrgesterna, är dessutom svåra att pricka in.

Läs mer: Test: ”Är Oneplus 7 Pro för dyr för sitt eget bästa?”

En tacksam nyhet är dock att pennan fått ett ordentligt batteri och numera ska klara flera timmars antecknande, eller hur du nu använder den.

Den trevligaste nyheten är kanske ändå att Samsung byggt in ett system för att omvandla handskrivna anteckningar till maskinskriven text. Så när du plockar fram pennan för att plita ner en kom ihåg-lista på mobilens låsskärm går det fort att omvandla det till en välformaterad, sökbar text.

Till en början fungerar det så där. Algoritmerna gissar ofta fel på vad jag skrivit och jag får ändra och rätta. Men handen på hjärtat är datorn inte den enda boven i dramat. När jag anstränger mig lite för att skriva tydligt blir konverteringen genast mer träffsäker. Efter några dagar har vi nått någon slags mellanväg, mobilen och jag, där jag skriver tillräckligt fint för att den nästan alltid ska förstå vad jag vill.

En annan gimmick, om än en rolig sådan, är AR Doodle. En slags kamerafunktion där du kan rita neonstrimmor i luften eller fästa teckningar i någons ansikte. Det är en fin, om än kortlivad, distraktion. Däremot är pennan riktigt vass i Samsungs nya videobehandlingssystem. Det blir busenkelt att klippa och klistra snyggt tack vare pennan.

Mer prestanda och lägre energiförbrukning

Under huven finns ett par uppgraderingar, åtminstone här i Europa. Den nya systemkretsen Exynos 9825 bygger på en ny tillverkningsteknik i 7-nanometersklassen. Tack vare mindre transistorer kan vi i regel räkna hem den älskvärda kombon av mer prestanda till en lägre energiåtgång jämfört med processorn i S10.

Lägg till en fin skjuts i batteriet ombord. S10 har ett batteri på 3 100 mAh, plusmodellen ligger på 3 500 mAh. I Note 10-serien klockar redan basmodellen in på 3 500 mAh medan 10+ landar på hela 4 300 mAh.

Läs mer: Huawei P30 Pro: Här är årets kameramobil

Sammanfattningen av de många batteritester som publicerats på nätet är att Note 10+ i regel slår alla konkurrenter på fingrarna. Efter ett par veckor med telefon kan jag rent anekdotiskt instämma. Jag har plötsligt slutat att maniskt koppla i laddsladden varje gång jag befinner mig på armlängds avstånd från ett vägguttag. Ibland glömmer jag ladda på natten. Det spelar ingen roll, mobilbatteriet verkar aldrig ta slut. Med stöd för snabbladdning upp till 45 watt räcker det med runt en halvtimme för att klara dagsbehovet.

Efter att ha vridit och vänt på Note 10 är det i slutänden svårt att förstå poängen med att Samsung håller liv i både Note- och S-serien. Här har vi en telefon som gör allt betydligt bättre. Förutom på ett plan då.

Smakar det så kostar det. Instegspriset på Note 10 ligger på saftiga 10 790 kronor. För plusvarianten får du krydda upp siffran till 12 490 kronor. Det blir helt enkelt att hosta upp några tusenlappar till – speciellt med tanke på att S10-serien tappat lite i pris sen lanseringen i våras.

Olika mobiler för olika plånböcker är kanske ett fullgott argument för att behålla båda modellerna. Ärligt talat är S10 dessutom fortfarande en topptelefon, och förutom Notens definierande styluspenna är och förblir skillnaderna mellan telefonerna hårfina.

Fakta: Samsung Galaxy Note 10+

Operativsystem: Android 9 (Pie)

Mått: 162,3 mm x  77,2 mm x 7,9 mm

Skärm: 6,8 tum amoled, 3040x1440 pixlar.

Vikt: 196 gram.

Minne: 12 GB ram + 256 GB lagring eller 12 GB ram + 512 GB lagring.

Systemchip: Exynos 9825.

Kamera: Huvudkamera 12 MP (bländare f/1.6, OIS, 77 grader), 16 MP supervidvinkelobjektiv (bländare f/2.2, OIS, 123 grader) + 12 MP telefoto (bländare f/2.1, OIS, 45 grader) + time of flight-sensor. Selfiekamera 10 MP (f/2.2, 80 grader).

Batteri: 4 300mAh.

Pris: 12 490 kr (256 GB), 13 590 kr (512 GB).

Övrigt: Fingertrycksavläsare, omvänd trådlös laddning, inbyggd styluspenna, stöd för ett andra sim-kort eller utökad lagring med MicroSD, stöd för wifi 6, Dolby Atmos-ljud.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt