Test: Ipad Pro – ”Slöseri med M1-chipet”

2021-07-11 07:00  
Gör sig bra i köket. Foto: Peter Ottsjö

Visst, man kan köra prestandatester och se hur M1-chipet i Ipad Pro sopar banan med alla andra surfplattor. Synd bara att det inte förändrar upplevelsen nämnvärt. Desto mer förbluffande är den nya miniled-skärmen, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Det är inte ofta man får anledning att klaga på att en pryl har för mycket prestanda. Men ända sedan M1-chipet gjorde debut förra hösten har Apples eget kisel vänt upp och ner på det mesta.

Samma sorts chip som sitter i årets fullfjädrade stationära Imac återfinns alltså hos de senaste utgåvorna av Ipad. Men än så länge finns knappt någon tillämpning, någon app, någonting som får M1 på Ipad att leva upp till den potential som gjort de senaste Mac-datorerna så anmärkningsvärda.

Den Ipad Pro på 12,9 tum jag testat i år är – med ett spektakulärt undantag, som jag ska återkomma till – på utsidan nästan identisk med fjolårets modell, som i sin tur i allt väsentligt såg ut som den version som kom 2018. Det är formspråket med raka linjer där de enda krökningarna som tillåts är där ramens långsidor och kortsidor möts. Designen är fortfarande stram och elegant, även om jag börjar känna mig aningen mätt på den.

Men vetskapen om att det under glas och aluminium finns kraft nog för att få en modern laptop att spinna av glädje stör mer än det behagar. För Ipad Pro är fortfarande ingen laptop.

Magic Keyboard-fodral och styluspenna kostar extra. Foto: Peter Ottsjö

Jo, du kan använda Magic Keyboard-fodralet med tryckplatta och tangentbord och, ja, det finns någorlunda möjligheter till multitasking. Trots detta är det sällan angenämt att göra några ansatser att använda den som något annat än en surfplatta. Ipad OS – och det tycks trist nog gälla även kommande Ipad OS 15 – är helt enkelt inte förmöget att ersätta mångsidigheten i Mac OS. Och det som skaver är förstås att Apple med M1-chipet med lite god vilja hade kunnat låta oss växla mellan de båda operativsystemen.

Läs mer: Det här vet vi om Iphone 14 – släpps 2022

Det hade dessutom kunnat motivera den närmast anstötliga kostnaden för en Ipad Pro. 12,9-tummaren börjar på 13 000 kronor, men om man väljer till extra lagring och Magic Keyboard-hölje befinner man sig plötsligt norr om 20 000 kronor. Dekorera den fullt ut med 2 TB lagring, stöd för mobildatanätverk och en pekpenna så stannar kalaset på nästan 34 000 kronor. Jag får yrsel bara av att skriva det.

Som plåster på den sönderbrända plånboken får man åtminstone något som ingen annan Ipad haft förut: en miniled-skärm.

Ipad Pro 2021 och Ipad Pro 2020 sida vid sida. Foto: Peter Ottsjö

Miniled är en winwin-kompromiss mellan lcd-teknikens bakgrundsbelysning och oled-teknikens överlägsna kontrastrikedom. Liksom lcd är en miniled-skärm bakgrundsbelyst men kvantitet ger i det här fallet kvalitet. Ipad Pro-skärmen – och notera att miniled är förbehållet 12,9-tumsmodellen – belyses med 10 000 små ledlampor, fördelade på 2500 lokala dimningszoner. Med oled emitterar varje pixel sitt eget ljus efter behov, men mini-led kommer med ett så talrikt antal dimningszoner bra nära den där djupa oled-svärtan.

Addera till detta en ljusstyrka på upp till 1 000 cd/m² över hela skärmen och hela 1 600 cd/m² lokalt: det här är en bärbar skärm som få, om ens någon, andra kan matcha.

Läs mer: WWDC: Apple Music gör något som Spotify (kanske) inte kan

När jag ställer årets och fjolårets Ipad Pro bredvid varandra och tittar på samma semesterbilder får jag ont i hakan, eftersom den har tappats i golvet. På 2020-modellen ser jag en högupplöst sak, en bild på en skärm, det man kan förvänta sig.

Känns tredimensionellt

På 2021-modellen är ljuset och kontrasterna och färgåtergivningen så övertygande att det nästan känns som att minnet bakom glaset är tredimensionellt, som att jag kan sträcka handen in i skärmen. Det är förbluffande bra, och ger förstås också filmer och serier med hdr-stöd en extra skjuts.

Ipad Pro och styluspenna. Foto: Peter Ottsjö

Är det värt att köpa en 12,9-tums Ipad Pro bara för detta? Knappast. Om man ändå slår till? Ja, då kommer man gissningsvis knappt kunna slita blicken från den.

En annan mindre nyhet är ”center stage”, där kameran naturligt bibehåller en centrerad position av samtalsdeltagaren oavsett om hen flyttar på sig. Jag har testat funktionen och den fungerar som aviserat på Facetime, men det sägs att den via ett api också kan bli tillgänglig för konkurrerande videosamtalsappar som Zoom och Teams.

Nästan som ifjol

Usb-c-porten har stöd för Thunderbolt vilket betyder att man kan föra över filer i upp till 40 Gbit/s och det är möjligt att spegla Ipad-skärmen i 6k-kompatibla Pro Display XDR (om du känner för att hosta upp ytterligare 60 000 kronor).

I övrigt? I övrigt får jag hänvisa till mitt test av fjolårets Ipad Pro, för i nästan alla avseenden är allt jag skrev då relevant även för årets modell. Trots att M1-chipet hade kunnat, borde kunna, erbjuda så mycket, mycket mer.

Ipad Pro. Foto: Peter Ottsjö

Ipad Pro 2021 (12,9 tum) i siffror

Mått: 280,6 x 214,9 x 6,4 mm.

Vikt: 682 gram (wifi), 685 gram (5g)

Skärm: 12,9 tum, 2732 × 2048 pixlars upplösning med 265 ppi, miniled-lcd, 120Hz, hdr10, Dolby Vision.

Kamera: 12 MP-kamera med vidvinkel och 10 MP-kamera med ultravidvinkel. Lidarsensor. Selfiekamera på 12 MP, vidvinkel.

Operativsystem: Ipad OS 14 (version 15 släpps efter sommaren).

Processor: M1.

5g-chip: Ja.

Minne: 8 GB/16 GB

Lagring: 128 GB/256 GB/512 GB/1 TB/2 TB.

Batteritid: Omkring 10 timmar.

Pris: Från 13 000 kronor.

Peter Ottsjö

Mer om: Ipad Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt