Test: Earin A-3 – är ”marknadens minsta hörlurar” för små?

2021-03-06 08:00  

Svenska Earin har lanserat nya hörlurar. De är supersmå men högtalarelementen ska ändå pumpa rejält med luft. Hur står sig A-3 i premiumsegmentet? Ny Tekniks Viktor Krylmark har tagit reda på det.

Vad är Earin A-3? 

Hörlurstrenden är tydlig. Apple, Sennheiser, Bose och Sony: alla slåss de om att leverera marknadens bästa brusreducerande trådlösa in ear-lurar. 

Men svenska uppstickaren Earin väljer en annan väg. 

För någon vecka sedan presenterade Earin sina första hörlurar på ett par år. Modellen A-3 är ett par trådlös med öppen design. Här är det inte tal om hörlurar som ska tryckas in i hörselgången. A-3 vilar i örats yttre delar.

Earins nya hölurar A-3. Trots öppen design ska de erbjuda djup bas. Foto: Earin

Earin hävdar att det är marknadens minsta earbuds och med en prislapp om 2495 kronor ska dessa in och tampas i premiumsegmentet. 

Vad har Earin A-3 att komma med? 

Det kan man fråga sig. Ingen kan ta ifrån dem att de är rejält små. Inget kan heller ta ifrån dem att de pumpar rejält med luft. Alltså, högtalarelementen levererar och basen känns faktiskt oväntat fyllig, med tanke på att hörlurarna är av öppen design. Här har jag inget att klaga på, kristallklart. 

En utmaning med öppen design är att man inte kan göra så mycket för att få lurarna att anpassa sig till ens öron. Man får helt enkelt hoppas på det bästa. Hade A-3 varit av stängd design hade användaren i paketet fått ett gäng gummikuddar av olika storlekar och på så sätt öka chansen att de passar i öronen.

Läs mer: Test: 5 träningshörlurar (trådlösa in ears) – ”Svårslagna inom segmentet”

I mitt fall har jag tur, de sitter skönt och trillar inte ur. Vilket var lite utav en farhåga initialt. Det där med marknadens minsta hörlurar, du vet. Dessutom lättviktare. 

Parkopplingen går smärtfritt. I skrivande stund finns en dedikerad Ios-app för modellen. Android-användare väntar fortfarande på sin app. Jag som android-användare får helt enkelt parkoppla via inställningar.  

En bra och finurlig detalj med hörlurarna är att de känner av om de sitter i höger eller vänster öra. Det gör dem genom en accelerometer och dess koordinatsystem. Användaren behöver därmed inte hålla koll på vilken lur som är höger eller vänster. En lösning som Earin tagit patent på.  

Några nackdelar med Earin A-3? 

Earin är stolta och nöjda över att hörlurarna är marknadens minsta. Det är ju kul och piggt. Men för mig är de för små. Inte i öronen. Där sitter de som de ska och tynger inte örat det minsta. Men själva hanteringen. När hörluren ska från laddningsasken till örat.  

Jag – tappar – dem – hela – tiden. Mina fumliga människohänder kan inte hantera de där små pluggarna. Plasthöljet är lite för glatt. Hörlurarna är fjäderlätta och smiter undan. Och vips är det jag som är nere på golvet för att plocka upp dem – igen. 

Minimalism är något Earin tryckt på under utvecklingen av A-3. Foto: Earin

Hörlurarna är av öppen modell. Därför tar sig omvärlden in och ibland äter upp podden eller musiken. I vanliga fall använder jag mig av in ear-hörlurar, så att jag kan gå i min egen lilla bubbla och inte störas av diskskrammel, gymdunsar eller trafikbuller. Därför anser jag att dessa hörlurar gör sig bäst i lugnare miljöer, typ i lugna hemmakontoret eller i soffan för att lyfta Netflix-upplevelsen. 

Touchknapparna på hörlurarnas utsida reagerar inte alltid på mina “tappar”. Här får jag försöka flera gånger innan hörlurarna uppfattar att jag till exempel vill pausa musiken.  

Omdöme 

Det är ovant att använda hörlurar med öppen design. Men ljudkvaliteten är trots det riktigt fin. Batteritiden om 5 timmar, med ytterligare 30 timmar med laddasken, är bra.  

Jag ställer mig dock lite frågande till prislappen. För just eftersom det är en öppen design anser jag att hörlurarna blir begränsade. I för bullrig omgivning försvinner det fina ljudet hörlurarna kan prestera.  

De går loss på nära 2500 kronor. Är du beredd att lägga de pengarna på ett par earbuds finns det bättre på marknaden.  

Apropå ljudkvaliteten. Jag ser jag fram emot att följa upp Earins löfte om kommande in ear-lurar med aktiv brusreducering. Kan de pressa in allt som är bra med A-3 i ett par sådana, ja, då tror jag att Earin har en utmanare på riktigt. 

Fakta Earin A-3 

Batteritid: 5 timmar, 30 timmar totalt med laddningsasken. 

Bluetooth: 5.0. 

Frekvens: 20 Hz-20 000 Hz 

Mått: 20mm x 17mm x 15.8mm. 

Vikt: 3,5 gram. 

IP-klass: IP52. Svett-, vatten- och dammtåliga. 

Pris: 2 495 kronor. 

Viktor Krylmark

Mer om: Hörlurar Test

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt