Test: ”Är Oneplus 7 Pro för dyr för sitt eget bästa?”

2019-06-06 06:00  

Oneplus 7 Pro är ett prestandamonster utan dess like. Men det kommer till ett pris som är högre än förut. Och med det har Oneplus förlorat sin starkaste attraktionskraft, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund.

Snabbfakta Oneplus 7 Pro

Operativsystem: Android 9 (Pie), gränssnittet Oxygen Os.

Skärm: 6,67 tum, 1440 x 3120 pixlar.

Kamera: Tre bildsensorer med en 48 MP-kamera, ett ultravidvinkel-objektiv (16 MP) och ett 8 MP-telefotoobjektiv med 3 x-zoom, samt pdaf-fokus.Batteri: 4 000 mAh, snabbladdning 30 W.

Pris: 7 895 kr - 9 195 kr

"What unites people?” Frågan ställs av karaktären Tyrion Lannister i den aktuella fantasty-tvserien Game of Thrones. Tyrion, som precis har undkommit en säker död, besvarar sedan frågan själv: Stories.

Det finns inget i världen som är mer kraftfullt än en bra historia, konstaterar han. Jag är övertygad om att hela Oneplus marknadsavdelning hade rest sig upp och applåderat Tyrions tal.

Läs mer: Huawei P30 Pro: Här är årets kameramobil

En generell utmaning för många teknikbolag är att hitta en eller flera berättelser - positiva budskap - som kan knytas till produkterna man säljer. Redan från början, 2013–2014, har Oneplus varsamt odlat bilden av en utmanare som tänker och agerar annorlunda än resten av mobilbranschen. I praktiken har bolagets budskap kokats ner en enkel, tydlig och slagkraftig affärsidé: Att sälja telefoner med topprestanda till ett pris som är mycket lägre än vad de traditionella Android-tillverkarna tar för sina flaggskeppsmobiler.

Oneplus erkänt duktigt på att pressa mobilpriserna

Oneplus har lyckats ovanligt bra med strategin. På relativt kort tid har den Shenzen-baserade tillverkaren lyckats slå sig in på den erkänt tuffa europeiska marknaden. Detta skulle, så klart, varit omöjligt om bolaget inte kunnat leva upp löftet om att leverera riktigt bra prestanda till ett konkurrenskraftigt pris - vilket hade svårt att kunna göra utan Oneplus kopplingar till de kinesiska prispressar-varumärkena Vivo och Oppo.

Topprestanda. Skärmen på Oneplus 7 Pro är en av de absolut bästa på marknaden. Foto: Press

Nu är Oneplus tillbaka med sin tionde och elfte telefonmodell i ordningen. För första gången har tillverkaren lanserat två nya modeller sida vid sida - Oneplus 7 och lyxmodellen Oneplus 7 Pro. Det finns också en 5g-version av 7 Pro, men den har av förklarliga skäl inte släppts i Sverige ännu.

Läs mer: Ny Teknik testar: Så bra är mobiljättarnas senaste telefoner

Nya Oneplus 7 Pro har ett prisspann på cirka 7.900 kronor - 9.200 kronor, beroende på storlek på ram och lagringsminne. Vi kan konstatera att det här innebär två saker. Dels är Oneplus 7 Pro den kinesiska tillverkarens hittills dyraste telefon. Dels är även den billigaste 7 Pro-modellen flera tusenlappar dyrare än förgående toppmodell, Oneplus 6T från hösten 2018.

Så, ger de extra tusenlapparna i form av nya funktioner? Och är det värt att lägga de pengarna på en Oneplus 7 Pro?

90Hz ger supersnabb skärmuppdatering

Den tydligaste skillnaden mot den förra modellen - och konkurrenterna! - är 6,67-tumsskärmen med fallande kanter. Oneplus 7 Pro har nämligen en skärm som täcker i stort sett hela framsidan. Här finns inga utskärningar i form av hakor eller notches för kamera och andra sensorer. Frontkameran har istället placerats i en liten mekanisk del som kan skjuts upp och ner från mobilens överkant.

Ja, du läste rätt. Vi ska återkomma till den lilla popup-kameran om en stund. Förutom att fylla ut ovanligt mycket av fronten har Oneplus 7 Pro-skärmen dessutom en annan egenskap som gör den unik. Telefonen är nämligen utrustad med en 90Hz-skärm.

Det innebär att amoled-skärmen uppdateras 90 gånger per sekund, till skillnad från Galaxy S10 Plus och Iphone Xs Max, med uppdateringsfrekvenser på 60 rutor per sekund. Den högre uppdateringen gör att skärmens animationer, som när du skrollar på en webbsida eller drar ned rullgardins-menyn, blir betydligt mjukare än på en 60Hz-skärm. Det är framförallt så den genomsnittlige användaren märker skillnad.

Läs mer: Analys: ”Galaxy S10 är faktiskt Samsungs bästa telefon hittills”

Men en snabbare uppdateringsfrekvens har också en fördel för de som gillar att spela på sin mobiltelefon. Oneplus har dessutom lagt till ett gäng prestationshöjande hårdvaru- och mjukvarufinesser för att motverka lagg, störande notiser och andra otrevligheter under spelsessionerna.

Med ett mått på 6,67 tum kan skärmen på Oneplus 7 Pro upplevas som stor - rejält stor till och med. Vikten på 206 gram, vilket gör mobilen märkbart tyngre än exempelvis Huawei P30 Pro (192 gram), bidrar till den känslan. För personer med mindre händer, som jag, kan det vara lite svårt att nå hela delen av skärmen om jag håller mobilen i en hand.

"Oneplus 7 Pro har en fantastisk skärm"

Men det är en oväsentlig detalj i förhållande till hur pass bra den superhögupplösta amoled-skärmen är. Svärtan är djup, färgerna sprakande och konstrasten lysande. Oneplus når dock inte riktigt hela vägen upp till samma skyhöga klass som Samsung, men det är nog i ärlighetens namn inget som de flesta skulle lägga särskilt stor vikt vid om en Oneplus 7 Pro placerades intill en Galaxy S10 Plus.

Värstingvarianten av Oneplus 7 Pro som testats till den här texten levereras med hela 12 gigabyte i ram. Detta parat med chipsetet Snapdragon 855 gör 7 Pro till en av de snabbaste Android-telefonerna hittills. Få andra telefoner har lika mjukt och följsamt flyt i stort sett allt man ber den göra. Lägg till en 90 Hz-skärm och det egenutvecklade, smarta gränssnittet OxygenOS detta, och du har en riktig vinnare. Oneplus 7 Pro i ärlighetens namn en riktig fröjd att använda - oavsett om det gäller spel, webbsurf eller filmvisning.

Läs mer: Nokia 9 Pureview: Den buggigaste telefonen vi testat på länge

Att telefonen dessutom är utrustad med ett 4000 mAh-batteri och stöd för snabbladdning i upp 30 W höjer betyget ytterligare en nivå. Snabbladdning med en effekt på 30 W innebär att Oneplus 7 Pro behöver 30 minuter med en navelsträng till väggutaget för att komma upp i en batterikapacitet på runt 60 procent, vilket oftast räcker för resten av dagen. Halva den tiden, 15 minuter, räcker för att telefonen ska rusa från noll till cirka 30 procent. Det här gör att du sällan behöver oroa dig att batteritorsk om du har en Oneplus 7 Pro - förutsatt att du har ett eluttag eller annan energikälla.

Kamerasystemet lever inte upp till hypen

Men det finns ett område där Oneplus inte lyckas att leva upp till sina storslagna ambitioner. Det är också ett av få områden där det fortfarande är relativt stor skillnad mellan tillverkarna. Under de senaste åren har Android-tillverkare som Huawei och Google flyttat fram gränserna för vad vi kan förvänta oss av en mobilkamera. Kamerasystemet som finns i Oneplus 7 Pro är bolagets hittills mest avancerade, och ser - i alla fall på pappret - ut att kunna ge exempelvis Huawei P30 Pro en rejäl match.

Oneplus 7 Pro är bestyckad med tre bildsensorer från Sony: en med 3x optisk zoom, en med ett vidvinkelobjektiv samt en huvudkamera på 48 megapixel. Kameran levererar bilder med 12 megapixels upplösning som standard, och det finns ett särskilt HDR-läge som använder all information om 48-megapixelsensorn samlar in. Men kamerateknik handlar inte bara om hårdvara. Oneplus har också vässat kameramjukvaran som finns i gränssnittet OxygenOS vilket bland annat ska resultera i bättre mörkerbilder. Just det området har blivit en tydlig vattendelare inom mobilfotografi. Här excellerar Googles Pixel-telefoner och Huawei P30 Pro, som lyckas samla in ljus från de mest grådaskiga miljöer.

Det går inte att säga Oneplus 7 Pro misslyckas på denna front. Men vi kan konstatera att mobilen inte klarar av att leverera mörkerbilder på samma nivå som Huaweis senaste toppmodell. Med detta sagt är kameran hos Oneplus 7 Pro fortfarande tillräckligt vass för att göra de flesta nöjda.

Läs mer: Analys: ”Honor View20 är en riktig Oneplus-dödare”

Bilderna som kameran genererar har ett klart godkänt dynamiskt omfång, bra konstrast och ofta lite varmare färgtoner. En annan sak som utmärker Oneplus 7 Pro är att mobilen har en supersnabb autofokus. Detta tack vare en fjärde, fasdetekterande sensor (PDAF), som använder mikrolinser för att dela upp motivet i flera bilder, och sedan beräkna avståndet mellan dessa.

Utskjutande kamera mobilens svagaste länk

Vid lanseringen fick Oneplus 7 Pro mycket uppmärksamhet för sin frontkamera, som alltså sitter på en mekanisk del som skjuts upp ur mobilen. Oneplus lovar dyrt och heligt att frontkameran ska mäkta med över 300 000 användningar, vilket har hårdtestats i labbmiljö, enligt tillverkaren. Dessutom ska en inbyggd skyddsmekanism se till att frontkameran åker in i mobilen automatiskt om du skulle tappa mobilen. Trots detta känns det som att Oneplus på sikt har gett sig självt minst 300 000 problem genom att välja den här lösningen. Mekaniska delar är ofta känsliga, och det är svårt att använda labbrobotar för att simulera hur pass klumpiga vi mänskliga mobilanvändare kan vara.

Dessutom känns den mekanism som ska skydda frontkameran vid fall inte alltid tillräckligt snabb, särskilt när det gäller lägre höjder. Det kan tyckas som en småsak. Men med tanke på att mobilen inte är ip-certifierad, vet vi inte hur pass skyddad luren är mot saker som väta och damm. Detta kan skapa problem om det exempelvis skulle komma in vatten eller smuts kring den utskjutande frontkameran."

"Kommer Androidnördarna svika Oneplus nu?" 

Det finns även en annan sak som ligger Oneplus 7 Pro i fatet. Vi har redan konstaterat att detta är Oneplus dyraste telefon hittills. Den dyraste varianten av Oneplus 7 Pro kostar 9.200 kronor. Det är ungefär lika mycket eller bara marginellt mindre än vad man får betala för Huaweis eller Samsungs senaste toppmodeller. Det lägre priset har varit en av Oneplus tydligaste fördelar, och en bärande del i berättelsen som den kinesiska tillverkaren vill sprida om sig självt.

Läs mer: Xiaomis vikbara telefon överraskar med sin design

Oneplus 7 Pro har en av marknadens bästa skärmar och ligger i toppskiktet bland tillverkarna när det gäller batteriteknik. Men när ett lägre pris numera inte är ett starkt argument för att välja Oneplus måste bolaget lyfta sin innovationskraft ytterligare några nivåer, exempelvis inom kamerateknik, för att på allvar kunna bräcka helhetsupplevelsen som exempelvis Huawei P30 Pro levererar.

Frågan är om Oneplus berättelse fortfarande är tillräckligt stark för att övertyga fansen om att prisökningen är motiverad.

Fakta: Oneplus 7 Pro

Operativsystem: Android 9 (Pie), gränssnittet Oxygen Os.

Mått: 162,6 x 75,9 x 8,8 mm.

Skärm: 6,67 tum, amoled, 1440 gånger 3120 bildpunkter, 90Hz, stöd för HDR10+.

Vikt: 206 g.

Ram & lagringsminne: 6 gb + 128 gb / 8 gb + 256 gb / 12 gb + 256 gb.

Systemchip: Qualcomm Snapdragon 855 (7 nm), åtta processorkärnor.

Kamera: 48 megapixelskamera med f/1.6-bländare, ois, pdaf/laserfokus, 16 megapixels ultravidvinkel-objektiv på 13 mm med f/2.2-bländare, 8 megapixels-telefotoobjektiv (78mm, f/2.4) med 3 x-zoom samt pdaf-sensor (autofokus).

Batteri: 4 000mAh, snabbladdning 30 W.

Pris: 7 895 kr, 8 395 kr (8 gb ram + 256 gb), 9 195 kr (12 gb ram + 256 gb).

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt