Test: Apple Watch Series 6 - lita inte på Apples hälsodata

2020-10-10 07:04  

När det gäller smartklockor är Apple bättre än alla andra. Men lite hård konkurrens hade verkligen inte skadat, tycker Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Jag antar att jag är för Apple vad min hundvalp är för mig. Vi ska båda uppfostras och tuktas. Hunden får inte bajsa på golvet, bita i barnen eller skälla mot skurhinken. Jag ska helst stå upp på regelbundna tider, komma ihåg att andas, tvätta händerna i 20 sekunder och gå och lägga mig senast 23.30.

Ju fler klockor Apple släpper, desto fler anledningar ger de mig att ha dåligt samvete med ständiga notiser om att jag borde göra si eller så. Förmodligen är Tim Cooks exemplar av bästsäljaren Nudge vältummat. Det var i den boken vi fick lära oss att man med små knuffar kan få människor att anamma socialt önskvärda beteenden.

Placerar du frukt istället för kexchoklad vid kassan så äter folk nyttigare. Och får du på din klocka en timer för handtvätt som räknar ned från 20 – som är fallet med nya operativsystemet Watch OS 7 – så blir dina händer renare.

Läs mer: ”Apple One - viktigare än nästa Iphone”

Eller mina blir iallafall det. Jag är som ett får som kan skuffas runt på kommando (säg inte detta till min vallande spets hemma bara).

Jag vet inte var det här slutar, men förhoppningsvis (och, verkar det, troligtvis) kommer apokalypsen före den dag kylskåpet slår igen dörren över fingrarna när jag försöker smuggla ut lite nutella till nattmackan.

Hursomhelst.

Sedan några veckor sitter Apple Watch Series 6 på min vänstra handled. Om du är bekymrad över att den här texten ska fortsätta i samma raljerande ton, eller bara har svårt att läsa något mellan alla notiser på telefonen/klockan, så kommer här snabbversionen:

Har du en Apple Watch före Series 4? Välj Series 6.

Har du en Apple Watch Series 4? Då är Series 6 ett lyft, men inte helt nödvändig.

Köpte du Series 5 ifjol? Då ska du fortsätta att använda den.

Läs mer: Test: Det bästa med Ipad Pro går nästan inte ens att använda

Med förra årets Series 5 gav Apple sina klockor förmågan att alltid vara påslagna. För att spara batteri sänktes ljusstyrkan och delar av den visuella återgivningen avlägsnades (sekundvisaren syntes till exempel inte när man sneglade mot armbandsuret). Tack vare en ny processor, S6, i Series 6 är skillnaden i ljusstyrka mellan passivt och aktivt läge inte lika påfallande, men heller knappast något som motiverar en uppgradering.

Sägs kunna mäta syrenivån i blodet. Foto: Apple

Affischnamnet för Series 6 är annars en ny sensor för att mäta syrenivå i blodet (eller oxygensaturation med medicinskt språkbruk). Den är belägen på klockans baksida och integrerad i safirglas. Gröna, röda och infraröda lysdioder belyser blodkärlen i handleden och fotodioderna mäter ljuset som reflekteras tillbaka. Apple uppger att ”avancerade algoritmer räknar ut färgen på ditt blod, och det i sig är en indikation på hur mycket syre som finns i blodet”.

Missvisande data

Om den här sensorn lyckas med något så är det att göra mig helt paralyserad av motstridiga känslor.

Å ena sidan är jag övertygad om det är av godo att kroppsnära sensorer håller ett vakande öga på vår hälsa, och att det här är framtiden.

Å andra sidan krävs det då att de resultat som Apple Watch återger i sina tjusiga diagram är korrekta. Och jag litar inte för ett ögonblick på att Apples sensor och ”avancerade algoritmer” ger mig en sann bild av läget.

Läs mer: Test: Macbook Pro 16 tum – ”Apple har hittat hem igen”

I den nationella vårdhandboken konstateras att en ung frisk individ har cirka 97 procent syremättnad i blodet, men att värdet sjunker ju äldre man blir. ”Värden under 90 procent har på sikt en skadlig inverkan på kroppen och värden under 70 procent är potentiellt livshotande.”

Så hur ska jag tolka att jag den 29 september klockan 15.56 fick ett värde på 89 procent? Att jag en timme och fyra minuter senare fick ett nytt värde på 97 procent? Tar min kropp skada eller är jag en ung frisk individ? Kanske berodde det på ogynnsamma förhållanden för själva mätningen? Minsta rörelse kan nämligen påverka resultatet.

Bättre på fingertoppen

Sanningen att säga så är de värden min klocka registrerar oftast mellan normala intervallet på 95 och 100 procent, men avvikelserna är ändå för många för att blunda för. När det gäller vår personliga hälsa är vi sällan särskilt rationella och om oroväckande siffror får oss att belasta den traditionella vården med onödiga samtal och läkartider så gör Apple mer skada än nytta här.

Det finns en anledning till att medicinskt godkända pulsoximetrar sätts på fingertoppen och inte mot handleden: de förra ger en högre upplösning och trovärdigare data.

”Genom att veta hur bra blodet utför denna viktiga uppgift kan du få en uppfattning om din hälsa överlag”, basunerar Apple ut på sin hemsida, men i det finstilta kommer en passage som ligger en bra bit närmre sanningen: ”Mätningar som görs med appen Syrenivå i blodet är inte avsedda för medicinsk användning, självdiagnos eller rådfrågning hos läkare, utan bara utformade för att kunna se din form och din hälsa i allmänhet.”

Läs mer: Test: Airpods Pro – dyr men grym brusreducering

Att jag kan få ”en uppfattning om min hälsa överlag” låter ju positivt, men också tillräckligt vagt och intetsägande för att Apple ska kunna komma undan med det i marknadsföringen. Och de som verkligen behöver ha koll på syremättnaden i blodet – vissa covid 19-sjuka, KOL-patienter och människor med sömnapné – lär knappast använda ett armbandsur för det ändamålet.

Det här är för övrigt inte första gången Apple ger missvisande resultat baserat på de data deras klockor samlar in om oss. För två år sedan skrev jag om hur deras mätare för hjärtfrekvensvariabilitet i praktiken är helt meningslös.

Om det låter som om jag tycker att Apple ägnar sig åt kvacksalveri så är det inte meningen. Jag tror som sagt att vi kommer att ha stor nytta av den här typen av konsumentteknik i framtiden. Redan nu finns ju ett exempel på när det fungerar riktigt bra.

Med Series 4, släppt 2018, adderade Apple en ekg-mätare till sina klockor. Till skillnad från syremättnadssensorn är budskapet konkret och tydligt. Ekg-mätaren på en Apple Watch – som givetvis sitter i både Series 5 och Series 6 – kan kontrollera om dina hjärtslag visar tecken på förmaksflimmer. Inget annat. Att den dessutom är godkänd av FDA, den amerikanska motsvarigheten till socialstyrelsen, samt CE-märkt och godkänd inom EES ger tyngd och trovärdighet.

Sömnspårning i Watch OS 7

Sin vana trogen har Apple i samband med den nya klockmodellen – eller rättare sagt modellerna, för instegsmodellen Apple Watch SE är också ny – släppt en uppgraderad version av operativsystem, Watch OS 7. Det är lätt att associera operativsystemets nya funktioner med den senaste klockan, men många av funktionerna fungerar tillsammans med äldre modeller.

App för sömnspårning. Foto: Apple

Den nya appen för sömnspårning är exempelvis kompatibel med både Series 3, 4, 5, 6 och SE. Den lämnar dessvärre en hel del att önska, även om jag har bestämt mig för att den är tillräckligt bra för att jag ska sova med klockan på armen, något jag aldrig gjort förut. Som tur är har tiden det tar att ladda batteriet sänkts markant, och det räcker ofta att jag laddar den på morgonen för att den ska hålla sig vid liv ytterligare ett dygn.

Läs mer: Test: Apple Watch Series 5 – ett mellanår för smartklockan

Series 6 använder klockans acceleratorsensor för att bedöma ”subtila rörelser som har att göra med andningen och kan på så sätt skilja mellan sömn och vakenhet”. Det den däremot inte gör – och förmodligen inte kan göra – är en bedömning av sömnkvalitet och sömncykler. Därför kan användaren inte heller anpassa väckning efter det, utan måste godtyckligt bestämma en tid som vilket annat vanligt alarm som helst.

Med Apple-typisk paternalism krävs också att jag för att kunna använda appen gör ett schema så att klockan kan påminna mig om när det är läggdags. Men jag gillar ändå att få en någorlunda översikt av hur många timmar jag sover varje natt, och får väl stå ut till den dag jag bestämmer mig för att det är värt att köpa en Oura-ring.

Valpen höjer ljudnivån

Oavsett hur många saker jag hittar att klaga på med varje ny modell av Apple Watch så har den blivit en omistlig del av mitt liv. Jag är smått besatt av aktivitetsringarna – men inte lika bra på att fylla dem varje dag – och appen Hälsa har blivit en av mina absoluta favoriter, där all data som klockan samlar in åskådliggörs på ett tjusigt vis. Speciellt intressant är det att följa trenderna över tid för att hålla reda på hur mycket motion jag får.

Ibland blir jag överraskad. Häromdagen, tack vare klockans decibelmätare, såg jag att ljudnivån i hemmet ökat rejält den senaste månaden. Det gick dock snabbt att förstå att det är vår skällande hundvalp som bär skulden för de extra decibelen.

En sak jag inte kunnat testa är Fitness Plus, där Watch-användaren tränar till videor (som spelas upp via Iphone, Ipad eller Apple TV) samtidigt som klockan håller koll på att man exempelvis har tillräckligt hög puls. Fitness Plus är nämligen inte släppt än, och när den väl får premiär så är det bara i vad Apple anser vara engelskspråkiga länder.

Blåa eller röda klockan?

Formmässigt är Apple Watch Series 6 i princip identisk med Series 4 och 5. Boetten kan väljas i två storlekar (40 eller 44 mm), i utföranden med aluminium, rostfritt stål eller titan och med eller utan stöd för mobilnätsuppkoppling.

I vanliga fall suktar man nog efter en modell i stål eller titan, men med Series 6 är faktiskt aluminium att föredra. Då kan man nämligen få klockan i en elegant blå färg, eller i en iögonfallande röd finish.

Sololoop är nya typer av armband. Foto: Apple

En annan nyhet är sololoop-armbanden, som man inte knäpper fast runt handleden, utan trär på. Jag är inte något stort fan av det silikonband (det finns även en tjusigare, men dyrare, flätad variant) mitt testexemplar kom med, mest för att det är i fel storlek och därmed sitter lite för hårt runt armen. Sololoop-banden finns i nio olika storlekar och det går att prova ut rätt storlek före ett eventuellt köp.

Gör egna urtavlor

Med Watch OS 7 finns det också, utöver den rika flora av armband som står till buds, möjlighet att i större utsträckning påverka utseendet på urtavlan. Apple har adderat en hel hoper nya själva, men framförallt har de öppnat för att användaren själv kan skapa en urtavla och dela den med andra. Det finns redan ett stort community därute för den som vill hitta något som står ut från mängden.

Dessutom har man mycket större frihet att skräddarsy vilka komplikationer man vill ha på urtavlan. (Jag kanske bör förklara att komplikationer är en gammal term, specifik för klockor, som i princip innebär all information på en urtavla som inte har med själva tiden att göra. Det är enklare att tänka på dem som små insticksprogram, eller widgets – men Apple envisas med att använda begreppet komplikationer.)

Om man vill ha den bästa, snabbaste och snyggaste smartklockan med det största ekosystemet, och är beredd att betala extra för det, så är det en Apple Watch man ska köpa. Vill man ha alla sensorer, eller en modell i rostfritt stål eller titan, eller kunna välja någon av de nya färgerna i aluminium, så är Series 6 det enda valet. Den börjar på 4495 kronor. Utöver detta är SE i princip likadan som Series 6, och lägsta priset för den är 3195 kronor. Billigast är dock Series 3, 2295 kronor, men då missar man alla de hårdvarukliv Apple tagit de senaste åren.

Eftersom Apple är så duktiga på att påminna mig om att sköta hälsan så borde jag väl återgälda detta på något sätt. Och jag antar att om jag fick skicka en notis till Tim Cook så skulle jag påminna honom om hur viktigt det är att inte göra hälsoprylar användaren inte kan lita på.

Apple Watch Series 6

Boett: 40 eller 44 millimeter i aluminium, rostfritt stål eller titan.

Operativsystem: Watch OS 7.

Processor: S6.

Skärm: 977 kvadratmillimeter skärmyta, 368 x 448 pixlar (44 mm). 759 kvadratmillimeter skärmyta, 324 x 394 pixlar (40 mm).

Egenskaper: Sensor för syrenivå i blodet, elektrisk hjärtsensor, optisk hjärtsensor, gyroskop, accelerometer, ljussensor, kompass, gps, alltid påslagen barometrisk höjdmätare.

Batteritid: Räcker i de flesta fall ett dygn.

Pris: Från 4495 kronor (gps) eller från 5695 (gps + mobilnät).

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt