Test: Airpods Pro – dyr men grym brusreducering

2019-11-06 06:03  

Airpods Pro är Apples första trådlösa in-ears. De är bättre än originalet på varenda punkt. Utom när det gäller priset, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

När färska Netflix-serien Living With Yourself vill porträttera en slemhög till entreprenör används ett effektivt knep. Entreprenören är nämligen inte bara en vit, medelålders och självbelåten man, nej, nej. Han har dessutom ett par Airpods i öronen. Jag tänkte på den scenen häromdagen när min kollega Simon Campanello kände sig lite ironisk på Twitter: ”Mmm surfa in på Applebubblan på Facebook och läs de tusentals inläggen från killar i 30-40-årsåldern som precis köpt Airpods Pro och vill berätta hur bra de är det är fresh”.

Och ändå. Och ändå kan vi bara inte låta bli. Hur fånigt det än är med de där långa stavarna som sträcker sig mot käkbenen har Airpods blivit en av Apples mest älskade prylar på senare år. Är man redan en del av Apples ekosystem är de iögonfallande trådlösa hörlurarna enkla att använda, ramlar inte ur öronen och ger en mestadels fantastisk samtalskvalitet.

Läs mer: Test: Fem populära trådlösa in-ears – ”Dags att klippa sladden”

Men Airpods Pro – som Apple släppte häromdagen, utan vare sig pompa eller ståt – är på en annan nivå. Simon får ursäkta, men jag måste bara berätta hur bra de är.

Till att börja med blir Stockholm tyst. Jag promenerar över den alltid hårt trafikerade Kungsbron i riktning mot Drottninggatan. Jag sneddar förbi Sergels Torg där en manifestation mot regimen i Chile pågår. Jag står på Centralstationens perrong, med ropiga kids och gnisslande tåg. Allt är dämpat till en behaglig nivå.

Apple bidrar till detta lugn på två sätt. För det första är Pro-modellerna utrustade med riktiga in-ear-toppar som förseglar hörselgången, något som Airpods tidigare saknat, till alla ljudpuristers stora förskräckelse. För det andra – och desto viktigare – har Airpods Pro försetts med aktiv brusreducering, som står sig väl i konkurrensen bland trådlösa in-ears. Apple själva uppger att brusreduceringen justeras 200 gånger per minut, men vad den siffran har för betydelse i praktiken går inte att säga.

”Apples ingenjörer har tänkt”

I vilket fall kan jag alltså lyssna på podcastavsnitt utan att dra upp volymen till rött i skräniga miljöer. Det går också vid behov att klämma på en av Airpods-stavarna (de är utrustade med trycksensorer, som exempelvis kan användas till spela och pausa musik) för att avaktivera brusreducering och släppa in omgivningen.

Ett skäl till att jag varit så förtjust i Airpods är det faktum att de inte varit in-ears. Jag har små öron till att börja med, vilket gjort att de passat mig perfekt. Dessutom hatar jag det tryck som uppstår i örat när hörselgången stängs. Som tur är har Apples ingenjörer tänkt på de här grejerna.

Dels kommer Pro med silikontoppar i tre olika storlekar och är man osäker på vilken som passar bäst finns ett inbyggt ljudtest via bluetoothinställningarna i Ios (något jag fick att fungera först efter att jag uppdaterat till Ios 13.2). Dels har Pro försetts med en liten ventil som håller trycket jämnt på båda sidor av respektive silikontopp.

På Apples hemsida får man lära sig att en ”specialbyggd högtalardrivrutin” ger ”mäktigt basljud”. Att en inåtvänd mikrofon ”fångar upp ljud på samma sätt som ditt eget öra” för att anpassa frekvenserna i mellan- och basregistren till varje användare.

Läs mer: Här är Apples Airpods Pro – brusreducerande in-ears

I verkligheten? Betydligt bättre bas jämfört Airpods (vilket inte säger mycket) och i övrigt en ganska jämntjock ljudbild som kan sakna fyllighet och detaljer. Att det allt sammantaget låter mycket bättre än Airpods har mest att göra med brusreduceringen. Pro lär vara helt okej för de allra flesta, men är den bästa ljudkvaliteten viktigt för dig finns det andra alternativ att kika på.

Är Airpods Pro värda att betala för?

Faktum är att Pro är Apples andra lansering av nya Airpods inom loppet av mindre än sex månader. Tidigare i år kom en uppgradering av det ursprungliga konceptet, med ett nytt chip, stöd för bluetooth 5.0 och trådlös Qi-laddning. Det nya H1-chipet innebar exempelvis att användaren kunde få den digitala assistenten Siris uppmärksamhet genom att uttala väckningsfrasen och inte bara, som tidigare, genom att knäppa på Airpodsstaven två gånger. Men framförallt vässade H1-chipet samtalskvalitet under blåsiga förhållanden.

Allt det här återfinns förstås även i Pro-modellerna, som också utlovas tåla svett och vatten. De är kapslingsklassade IPX4 vilket betyder att de är striltäta.

Batteritiden sägs vara 4,5 timmar och med det nya lite större laddningsetuit klarar man sig ett dygn. Det verkar stämma: jag har använt dem från och till i fyra dagar och har fortfarande inte behövt ansluta etuit till någon strömkälla.

Läs mer: Klarar Ny Teknik av det jättelika legobygget på 12 timmar?

Det sämsta med Airpods Pro är förstås de är försedda med Apple-pris: 3200 kronor. De två äldre varianterna utan brusreducering säljs för omkring 2000 respektive 2500 kronor. Återigen är det värt att påpeka att det finns lyxiga alternativ – Sony WF-1000XM3 och Sennheiser Momentum är två vassa utmanare – som är över 500 kronor billigare. Men om det är ett par Airpods du bestämt dig för så är det faktiskt värt att lägga den extra kostnaden på Pro, skillnaden mellan dem och äldre Airpods är trots allt markant.

På köpet får man en välkommen bonus: stavarna på Airpods Pro är mycket mindre än tidigare. De är alltså inte fullt lika provocerande för omgivningen, så små att de förmodligen inte ens duger som rekvisita för att porträttera störiga entreprenörer.

Airpods Pro i korthet

Batteritid: Upp till 4,5 timmar, upp till ett dygn med laddningsetuiet.

Röststyrning: Ja.

Anslutning: Bluetooth 5.0.

IP-certifiering: IPX4

Dedikerad app: Nej, men brusreducering och annat kan styras via bluetoothinställningarna.

Brusreducering: Ja.

Pris cirka: 3200 kronor.

Peter Ottsjö

Mer om: Apple Hörlurar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt