Teslabatterierna räddade elnätet vid jätteavbrottet

2020-08-26 10:00  

Jätteparken med litiumjonbatterier som Tesla levererade till Australien på mindre än 100 dagar har fått stor uppmärksamhet. Nu har den klarat att hålla stabiliteten i delstatens elnät under ö-drift.

Ett kraftigt åskväder i slutet av januari rev en huvudledning mellan delstaterna Victoria och South Australia, vilket ledde till att elsystemet i South Australia blev helt isolerat i så kallad ö-drift i 17 dygn. På begäran av myndigheten gick batteriparken Hornsdale Power Reserve, som också kallas för Tesla Big Battery, och två mindre batterier in och stabiliserade nätet.

Ledningsavbrottet ledde till att frekvensen i South Australia steg till drygt 51 Hz och priset på frekvensreglering gick i taket. Genom att batterierna snabbt laddade ur effekt från elnätet kunde frekvensen återställas till det normala. Därmed hölls kostnaderna nere för konsumenterna, konstaterar PV Magazine.

Jätteparken i södra Australien ägs av franska Neoen och batterierna har levererats av Tesla. Superentreprenören och Tesla-vd:n Elon Musk lovade att parken skulle byggas på mindre än 100 dagar, annars skulle han ge bort den gratis, vilket gav stora rubriker världen över. Han klarade det och parken stod klar i slutet av 2017.

Snabb och precis frekvensreglering

Den ligger utanför Jamestown, nära Hornsdale Wind Farm, och omfattar hittills 100 MW och 129 MWh, vilket gör att den länge har räknats som världens största batteripark med litiumjonbatterier. Nu verkar den dock ha blivit omsprungen av LS Powers park Gateway i Kalifornien, om 230 MW och 230 MWh.

Energilagret Gateway i San Diego har tagit över som världens största batteripark.Foto: PRNewsfoto / LS Power

Båda parkerna håller på att expandera. Den australiska utbyggnaden ska ge ytterligare 50 MW och 64,5 MWh och väntas tas i drift inom kort.

Hittills har energilagret i Australien fungerat väl. Det har levererat snabb och precis frekvensreglering och hjälpt till att stabilisera frekvensen vid två övriga tillfällen, dock betydligt kortare, när South Australia har separerats från det nationella elsystemet.

Enligt konsultbolaget Aurecon har parken minskat totalkostnaden för frekvensreglering med 116 miljoner australiska dollar, motsvarande 720 miljoner svenska kronor, under 2019.

Bygger Nordens största batteripark

Samtidigt har parken genererat cirka 50 miljoner australiska dollar, motsvarande 310 miljoner svenska kronor, i intäkter under två år genom att köpa och sälja el, rapporterar PV Magazine. Genom att styra upp- och urladdning efter prognostiserat elpris kan el köpas när priset är lågt och sedan säljas när det är högt.

Energilagret med Teslabatterier ligger inte långt ifrån vindkraftsparken Hornsdale Wind Farm.Foto: Neoen

Romain Desrousseaux, Neoens chef för internationell utveckling, berättar för PV Magazine att företaget är mycket nöjt med energilagrets prestation, både tekniskt och på marknaden. På frågan vad som föranledde satsningen på att expandera parken svarar han:

– Vi ville testa nya tjänster, till exempel svängmassa, och ta vår energilageraffär ett steg vidare för att bevisa att ett batteri kan leverera nya tjänster.

Neoen driver även batteriparker i Frankrike och El Salvador. I början av sommaren meddelade företaget att det ska bygga Nordens största batteribaserade energilager i Finland, Yllikkälä Power Reserve One, med en kapacitet om 30 MW och 30 MWh. Anläggningen ska placeras i sydöstra delen av landet, nära Villmanstrand.

Hornsdale Power Reserve

Ägs av: Neoen.

Omfattar: 100 MW och 129 MWh.

Ligger: Utanför Jamestown i South Australia.

Togs i drift: 2017.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt