Svenska vattenstrålen hjälper techjättar med framtidens finmekanik

2021-06-09 16:30  

De kan skära supersmå metalldelar med hjälp av vanligt vatten och har Silicon Valleys största techbolag som kunder. Ny Teknik har besökt Finepart i Bollebygd.

Klicka här för att se Ny Tekniks film från besöket hos Finepart:

Finepart utvecklar maskiner som använder vatten för att skära ut finmekaniska delar i allt från minnesmetall till skottsäkert glas. Vattnet sätts under högt tryck, 4 000 bar, och sprutar ut ur ett munstycke med 800-900 meter per sekund.

Ett urval av kunder är Google och Apple liksom klocktillverkaren Hublot. Delar har också levererats till partikelacceleratorn Cern och Stanfords universitet. Den svenska delen av kundlistan innehåller bland annat kullagerjätten SKF och rymdindustrileverantören Brogren Industries.

Forskade på vattenskärningsteknik på Chalmers

Fineparts grundare och nuvarande teknikchef heter Christian Öjmertz och forskade på vattenskärningsteknik på Chalmers under närmare 20 år. År 2009 visade han upp sin första maskin på Tekniska Mässan och bolaget var då ensamt om att erbjuda maskiner med den nya tekniken. Finepart finns idag i Bollebygd mellan Borås och Göteborg och växer så det knakar. Omsättningen senaste året var 13 miljoner kronor, men planen är att öka kraftigt de närmaste åren.

Läs mer: Vattenkraft skär guld i Ronneby

– Vi är en liten spelare som arbetar för att föra marknaden framåt. Det har börjat komma fler aktörer, vilket hjälper marknadsmedvetenheten och det är bra. Vi siktar på att vara tekniskt ledande och vi brukar få feedback från dem som testar oss att vår teknik tveklöst ger bäst resultat, säger Christian Öjmertz. 

Han är särskilt nöjd med bolagets senaste maskiner med fem axlar. Med hjälp av dem går att tillverka allt från glasögonbågar till avancerade detaljer för rymdindustrin.

Med sand i vattnet går det att skära hårdare material

Det höga vattentrycket från maskinerna räcker för att skära i mjuka material, och genom att blanda i sand i vattnet så går det även att skära i hårda material.

Läs mer: Fineparts säljer egenutvecklad vattenskärmaskin till Google

– Många andra verktyg slits mer när man skär i hårda material, men så är det inte för oss. Slitaget är i princip detsamma oavsett material, hårda material tar bara lite längre tid att skära igenom, säger Christian Öjmertz.

Han lyfter även fram det faktum att vattenskärning inte innebär någon påverkan på materialet som värmebaserad skärning skulle innebära. Skärtekniken är mycket exakt och Christian Öjmertz nämner toleranser på +-10 mikrometer.

Vad gör då bolag som Apple och Google med bolagets maskiner? Svaret är att man inte vet. 

– Alla som köper maskiner av den här typen gör det för att de vill tillverka nya grejer i nya material. Vi vet att många kunder använder våra maskiner för testserier och nischprodukter. Den gemensamma nämnaren är att det handlar om produktion med extrem precision, säger Lars Darvall, vd.

Läs mer: Diamanter är hans bästa vän

Kolfiber, keramer, plast, glas. Inget material är för utmanande för Fineparts maskiner. En kund använder även maskinerna för massproduktion av tandställningar i minnesmetall.

"Bra komplement till trådgnistbearbetning"

– Det är lite av ett kvitto på att våra maskiner också fungerar bra för massproduktion. Den stora tröskeln för oss idag är marknadsmedvetenheten: Många känner till vattenbearbetning men tror att det är för grova grejer. Vi vill visa att vattenskärning med hög precision kan användas i finmekanik och är ett bra komplement till exempelvis trådgnistbearbetning, säger Lars Darvall.

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt