Startupens smarta lagerrobot packar Zalandos skor

2019-09-25 06:00  

Den som köper skor från Zalando kan framöver få ordern hanterad av nya logistikrobotar på e-handelsjättens megalager.

Kinnevikägda Zalando, som driver en av världens största modesajter, gör sig redo för att växla upp en viktig satsning inom automation. Det rör sig om en kraftansträngning inom området logistik. I fokus för satsning är lagerroboten Toru, utvecklad av det Münchenbaserade startup-bolaget Magazino.

Roboten Toru är utrustad med griparmar, laserskannrar och 3d-sensorer för att identifiera enskilda lådor på lagret, gripa tag i dessa – och sedan flytta lådorna.

Nytt uppdrag för robotarna efter första testfas

Under åtta månader har Toru testats på Zalandos lager i tyska Erfurt. Försöket har varit framgångsrikt – och nu går testerna in i ett nytt skede. Antalet robotar ska ökas från två till sex, och dessutom flyttas från Erfurt till Zalandos enorma lager i Lahr, fyra mil sydost om Strasbourg.

– Det rör sig fortfarande om pilottester, men nu är vi redo för nästa fas där robotarna ska arbeta sida vid sida med människor inne på lagret, säger Carl-Friedrich zu Knyphausen, chef för logistikutveckling på Zalando.

Läs mer: Klädbolagets nya lager ska främja e-handel

Han beskriver arbetet med lagerrobotarna som en viktig framtidsinvestering, men säger att det också är en väntad utveckling. E-handelsbolaget strävar ständigt efter att hitta och testa ny teknik som kan öka effektiviteten.

– Smarta automationslösningar har alltid varit nyckelelement på våra lager. Att börja testa logistikrobotar är därför en naturlig utveckling för oss. De två Toru-robotarna som har testats framgångsrikt på lagret i Erhurt har visat att de är tillförlitliga i en lagermiljö.

Klädplagg – som jeans, exempelvis – är svåra för logistikrobotar att gripa tag i och hantera, berättar Carl-Friedrich zu Knyphausen. Kartonger är enklare, och därför har Toru enbart ögon för skor på Zalandolagret. När roboten står vid en kartongstapel, använder de inbyggda sensorerna och maskininlärning för att kunna avgöra var lådan som ska plockas upp börjar och slutar.

Ska ta hand om verkliga kundordrar

Uppgiften är inte helt lätt – till en början tog det lite för lång tid för Toru-robotarna att beräkna hur två skokartonger i samma färg skulle skiljas åt, till exempel. Men detta kunde åtgärdas genom att vidareutveckla maskininlärnings-algoritmerna som systemet tränas med.

– Vi bedömer robotarnas arbete utifrån tre kriterier: snabbhet, stabilitet och kvalitet. Robotarna måste kunna utföra arbetet tillräckligt snabbt men utan att exempelvis kvaliteten försämras. De största utmaningarna har dels varit rent praktiska, som att lära robotarna att greppa kartongerna på rätt sätt, dela rent tekniska – som att kunna hantera ifall robotarna förlorar nätverkskontakten med lagrets servrar.

Läs mer: Tech-stjärnor investerar i Airmee: ”Oerhört värdefullt för oss”

De åtta Toru-robotar ska köras operationellt i det 120 000 kvadratmeter stora lagret i Lahr, med start i höst. Det innebär att de ska hjälpa till med att packa verkliga kundordrar – och samsas om arbetsytan med människor. Till en början ska robotarna finnas i en avgränsad del av lagret för fortsatt träning, men på sikt ska de anslutas till hela lagrets styr- och kontrollsystem.

– Det har dykt upp en del frågor om våra anställda kommer att vara säkra tillsammans med robotarna. Men Toru-robotarna stannar automatiskt om det dyker upp en människa eller hinder framför den. Roboten kan sedan vänta – eller börja leta efter en alternativ väg till sitt mål om hindret står kvar.

Kommer robotarna någonsin kunna bli lika effektiva som mänskliga lagerarbetare?

– Intressant fråga. Våra tester visar att robotarna inte kan nå upp till samma effektivitet som människorna. Men det är inte heller målet. Syftet med robotarna är inte full automation. Toru ska fungera som ett komplement, och kan exempelvis förenkla och förbättra lagerarbetarnas vardag – exempelvis genom att hjälpa till med tunga eller höga lyft från lagerhyllor.

Det här är Zalando och Magazino

Modeföretaget Zalando grundades 2008 i Berlin, och finns sedan 2012 i Sverige.

Under det senaste kvartalet, q2 2019, låg Zalando-koncernens intäkter på motsvarande 17 miljarder kronor. Under den perioden hade Zalando 986 miljoner sajtbesök, varav 84 procent kom från mobila enheter.

Zalando är delägare i startupen Magazino, som har konstruerat och byggt roboten Toru. Magazino grundades 2014 i München, och har drygt 100 anställda i dagsläget.

Kalle Wiklund

Mer om: E-handel Zalando

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt