SSAB siktar på att bli dubbelt så stort

2020-11-16 16:24  

Ståljätten SSAB vill köpa ett stålverk i Nederländerna av Tata Steel. Köpet skulle i ett slag nästan fördubbla stålbolagets produktionskapacitet.

Det har länge spekulerats om att SSAB försöker köpa delar av andra europeiska stålbolag, till exempel från tyska Thyssenkrupp. I fredags bekräftade det svenska företaget att diskussioner förs med indiska Tata Steel om att förvärva det nederländska stålverket i Ijmuiden samt några distributions- och bearbetningsanläggningar.

I ett pressmeddelande betonade SSAB att det ännu inte är säkert att en transaktion verkligen kommer att genomföras och hur villkoren för en sådan skulle kunna se ut.

– Ett potentiellt förvärv skulle ge oss ett bredare produktutbud och en bra marknadsposition. Sedan ser vi att det är ett steg närmare en konsolidering på den europeiska stålmarknaden som vi har pratat om behövs. Sammantaget tror vi att köpet skulle ge oss en bra plattform och starkare muskler att genomföra till exempel åtgärder för att nå våra klimatmål, säger Mia Widell, presschef på SSAB, till Ny Teknik.

”Vår ambition att leverera fossilfritt stål kvarstår”

Stålverket i Ijmuiden omfattar två masugnar, ett pelletsverk, ett sinterverk, två koksverk samt valsverk. Totalt tillverkas här 7,5 miljoner ton varm- och kallvalsat stål per år.

Det kan jämföras med SSAB:s globala produktionskapacitet om 8,8 miljoner ton per år. Ett köp av Ijmuidenverket skulle alltså näst intill fördubbla det svenska stålbolagets produktionskapacitet. I dagsläget har SSAB produktionsanläggningar i Sverige, Finland och USA.

I Sverige driver SSAB ihop med Vattenfall och LKAB det så kallade Hybritprojektet för att ställa om till fossilfri ståltillverkning. En pilotanläggning har nyligen dragits igång i Luleå för att testa att använda vätgas i stället för kol och koks när järnmalmen ska delas upp i syre och järn.

Hur kommer ett eventuellt köp påverka Hybritprojektet?

– Vår ambition att leverera fossilfritt stål som första bolag i världen redan 2026 kvarstår. Sedan har vi som mål att införa den nya tekniken och minska våra klimatavtryck i Sverige, Finland och USA. Här har vi en möjlighet att se hur Ijmuiden kan dra fördel av den nya tekniken, säger Mia Widell.

Stålindustrins pilotanläggning Hybrit. Foto: Henrik Montgomery/TT

Så om köpet går i lås kan vi förvänta oss att ni försöker använda Hybrittekniken även i Ijmuiden?

– Vi har ett mål att vara fossilfria 2045. Vi ser ingen anledning att ändra på det om ett köp av Ijmuiden skulle bli av, säger Mia Widell.

Med tanke på att ni säger att konsolidering behövs, hur bedömer ni stålmarknadens utveckling framöver?

– Prognosen från stålorganisationerna säger att efterfrågan på stål kommer att fortsätta att öka kommande årtioenden, även det malmbaserade stålet. Även om vi återvinner mer stål kommer det att behövas stål från järnmalm. Det är därför vi behöver utveckla en helt ny revolutionerande teknik, Hybrit-tekniken. Det behövs mer stål och allt kan inte komma från skrot, därför behöver vi ny teknik för stålproduktion baserad på malm, säger Mia Widell.

Hur planerar ni att finansiera köpet?

– Det kan vi inte gå in på just nu. Vi kommer att återkomma till det så fort som möjligt om det blir aktuellt, säger Mia Widell.

Simon Blecher, förvaltare på Carnegie Fonder, är dock kritisk till SSAB:s köpplaner.

– Jag tycker att affären är helt vansinnig av många skäl, främst för att det är ett strategibyte men också av det faktum att det tar bort fokuset från det fantastiska fossilfria stålet som vi och måna andra köpt in oss i. Att vara ägare till bulkstål i Holland är jag inte jättesugen på, säger han till Dagens industri.

Linda Nohrstedt

Mer om: Stål Fossilfritt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt