Sömnforskaren: Därför ska du sova dig smart

2018-05-04 16:14  
Christian Benedict, sömnforskare, ger i höst ut boken Sömn, sömn, sömn – om hur viktig sömnen är för vår hälsa och för hur vi kan prestera i arbetslivet.Foto: Stefan Tell

För lite sömn gör det svårare att lära sig nya saker, hantera stress och prestera på jobbet, enligt sömnforskaren Christian Benedict. När vi sover rensas hjärnan och gör sig redo för nästa dag. Många tror att sömn är ett passivt tillstånd men det är tvärtom väldigt aktivt, säger han.

När vi sover bearbetas det vi upplevt när vi var vakna. Hjärnan gör en prövning av dina minnen och kopplingar som inte är relevanta för framtiden tas bort, eftersom information kostar energi för hjärnan.

Eftersom en stor del av det som hjärnan registrerar är kopplat till uppmärksamhet, till exempel att en bil körde förbi eller hur dörren till restaurangen såg ut, är det ganska mycket som rensas bort.

– En sådan system-reset är viktig eftersom den skapar förutsättningar för att på bästa sätt lära sig och ta in nya saker nästa dag. Det ger en hjärna som är utvilad inför nästa vakenperiod, säger Christian Benedict, forskare och chef för Uppsala sleep science lab vid Uppsala universitet.

Information som hjärnan bedömer som bra att spara bearbetas och sorteras in där den bäst passar in i helhetsbilden.

– Den processen framkallar kreativitet och kan hjälpa dig att komma fram till en lösning. Så det ligger mycket sanning i uttrycket sov på saken.

Läs mer: Uppför dig på jobbet så sover du bättre

Det som sparas när vi sover handlar mycket om situationer där vi får social bekräftelse. Sådant som är positivt i kontakt med andra och som är smart att komma ihåg.

Men sömnen befäster inte bara minnen och bearbetar dem, den hjälper oss också att avdramatisera emotionella upplevelser. Ofta drömmer vi om något som har haft inverkan på oss under dagen.

– Sömnen gör en bedömning och hjälper dig att ta bort starka emotionella laddningar. Det är viktigt för vi kan inte spara alla känslor. Vi kan spara minnet och sambanden men det vore för jobbigt att behålla samma intensitet i känslan du hade när det hände.

Olika minnen vid olika sorters sömn

Emotionella minnen sparas främst under den så kallade drömsömnen medan mer faktamässiga minnen bearbetas under djup sömn.

Sömn ger också hjärnan vila, främst den främre delen som tolkar omgivningen och tar hand om alla sinnesintryck. Det är en krävande funktion som har hög arbetsbelastning när vi är vakna.

– Den främre delen behöver en tid när den inte utsätts för information från omgivningen. Särskilt den behöver återhämta sig för att klara inlärning, och för att kunna vara fokuserad och koncentrerad. Får den inte en bra sömn jobbar den inte på bästa sätt.

Sömn påverkar vår prestation

Att inte sova tillräckligt påverkar alla aspekter kopplade till prestation, konstaterar han.

– I jobbet behövs kreativitet och en förmåga att jobba fokuserat och koncentrerat. Det är också viktigt att ha en utvilad hjärna som kan utsätta sig för nya utmaningar och uppgifter på bästa sätt.

Yngre personer som inte har hunnit få så mycket erfarenhet löper störst risk att underprestera om de inte sover tillräckligt, medan personer med mer erfarenhet till viss del kan kompensera för lite sömn med rutin.

– Men uppstår det en ny situation som kräver snabba beslut behöver även erfarna ha en utvilad hjärna, säger han.

Läs mer: Sociala medier stör din sömn

Sömnen har även en återhämtande effekt för flera funktioner i kroppen. Kronisk sömnbrist påverkar hjärt-kärlsystemet och ökar risken för att utveckla diabetes 2.

För att öka förståelsen för hur betydelsefullt det är med bra sömn ordnar vissa arbetsgivare sömnskola för sina medarbetare. Andra har särskilda zoner på kontoret där den som vill kan ta en powernap, eller erbjuder screening för att upptäcka risker för sömnstörning, till exempel sömnapné.

Eftersom intresset för sömn är så stort har Christian Benedict skrivit en bok om ämnet, Sömn, sömn, sömn, som kommer ut i höst.

Karin Myrén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt