Solceller för hörlurar stöttas av japansk teknikgigant

2019-03-18 06:00  

Små solceller som kan byggas in i konsumentelektronik och dra nytta av inomhusljus. Det är tekniken som får den japanska investeringsjätten Softbank att gå in med 90 miljoner kronor. Ny Teknik har besökt fabriken i Stockholm.

Hörlurar som laddas automatiskt av inomhusbelysningen. Mobiltelefoner som inte behöver laddas lika ofta för att de fångar upp ljus. Det är målet som solcellsutvecklaren Exeger har riktat in sig på.

I fabriken i Stockholm pågår redan tillverkning. Vid en arbetsstation tar runda solceller form, som senare ska sättas på kåporna till hörlurar. På en annan station håller Coline Jumeaux på att skära till små fyrkantiga solceller med laser. De ska byggas ihop med sensorer.

Här tillverkas Grätzelsolceller som kan ge ström även från inomhusljus. I första hand siktar företaget på att de ska integreras i läsplattor, hörlurar och sensorer. På så sätt kan tiden mellan laddning förlängas eller så kan produkterna bli självförsörjande.

Läs mer: Mer solel gav liten besparing – nu byggs likströmsnätet ut

Men än finns inga produkter på marknaden. Ett tiotal samarbetsprojekt med elektroniktillverkare är igång för att ta fram prototyper, berättar Giovanni Fili, vd och grundare av Exeger. Han hoppas kunna offentliggöra en order under året.

– Då kommer det att handla om antingen bärbar elektronik eller produkter till det smarta hemmet, säger han.

”Ett superledande nytt material”

Exeger har varit med på Ny Tekniks och Affärsvärldens lista över lovande unga teknikbolag två gånger, 2014 och 2015. Redan 2013 uppgav bolaget att förberedelser för masstillverkning pågick. Giovanni Fili berättar att det har tagit längre tid än väntat att bygga upp inköpsstruktur, logistikkedjor och system för kvalitetsgranskning.

– Det är otroligt långa tidscykler på allt. Det tar ett år i prototypfasen, säger han.

Han visar en prototyp för hörlurar, med solceller på ovansidan av hjässbandet. Solcellerna är helt omöjliga att se med blotta ögat. På insidan kan två sladdar som leder till batteriet i kåpan skönjas.

Läs mer: Tusentals solcellsanläggningar på vänt i Sverige

Att produkterna kan bibehålla sitt utseende även med solceller inbyggda är Exegers styrka, enligt Giovanni Fili. Det är möjligt tack vare att solcellerna är formbara. De går att böja, förses med olika färger och ges olika ytstruktur.

Exegers solceller behöver inte silversträngar som löper genom solcellerna för att leda elektriciteten vidare. Själva materialet är ledande. Exakt hur det är möjligt avslöjar inte Giovanni Fili, men kallar det för ett superledande nytt material och företagets stora uppfinning.

Fönsterplanerna går på sparlåga

I fabriken framställs solcellerna med vanlig screentryck-teknik. En blandning med det aktiva materialet trycks på ett substrat som sedan får torka. Därefter appliceras nästa lager, elektrolyten tillsätts, kontakter svetsas på och allt lamineras ihop.

Genom att justera receptet på elektrolyten kan solcellerna optimeras till just det ljusförhållande som hörlurarna eller läsplattan väntas utsättas för.

– Det är som att vara i ett bageri ungefär. När vi byter produkt byter vi bläck och screenform, säger Giovanni Fili när vi går runt i fabriken.

Nyligen meddelade den japanska teknikinvesteraren Softbank att bolaget går in med drygt 90 miljoner kronor i Exeger. Softbanks vd och grundare, Masayoshi Son, har kallats teknikvärldens mäktigaste investerare.

Softbank har ägarandelar i mängder av teknikbolag som Yahoo, Uber och Alibaba och Giovanni Fili hoppas på många fruktbara samarbeten.

Läs mer: Flytande solpaneler är på frammarsch i världen

Pengarna ska användas till att öka farten på försäljningen, robotisera fabriken i Stockholm och fortsätta forskningsarbetet. Överenskommelsen innebär även ett strategiskt partnerskap med Softbanks dotterbolag SB Energy som ska öka farten på den globala utrullningen av Exegers solcellsteknik.

– Jag är väldigt stolt över vad vår organisation har åstadkommit. Det hade aldrig gått utan ett grymt bra team, säger Giovanni Fili.

Från början var företagets idé att utveckla halvgenomskinliga solceller för fönster. Nu går planerna på sparlåga eftersom företaget har valt att satsa på konsumentelektronik, men är inte helt skrinlagda.

Så fungerar Grätzelsolceller

Ljuset fångas av nanopartiklar av titandioxid som har doppats i ett färgämne. Energin i ljuset får elektronerna i färgämnet att lossna och skapar en ström mellan två elektroder.

Solcellen består av två ledande skikt, varav ett är försett med färgämnet. Solcellen tillverkas genom att skikten sätts ihop och en elektrolyt tillsätts mellan dem.

Namnet kommer från upphovsmannen Michael Grätzel vid tekniska högskolan i Lausanne. De kallas även färgsensiterade solceller, DSC (dye-sensitized solar cell).

Exeger

Grundades: 2009.

Ort: Stockholm.

Omsättning: 0 (2017).

Antal anställda: 90.

Ägare: Cirka 200 stycken, bland annat Giovanni Fili, Fasadglas, Connecting Capital, Fortum, Molindo Energy och Softbank.

Tillverkningskapacitet: 300 000 kvadratmeter solceller per år.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt