SKF skräddarsydde kullager för Mars tuffa klimat

2021-04-14 14:45  

Kullager från SKF har återigen landat på planeten Mars. Fem lager finns med på Nasas rover Perseverance, som landade på Mars i februari.

Hallå där Isidoro Mazzitelli, chef för SKF:s produktutveckling och teknik i USA. Vad gör SKF:s lager på Mars?

– Våra lager är viktiga komponenter för robotarmen, provhanteringsenheten, dockningsmonteringsmekanismen och en hållare för bits, som säkrar proverna när robotarmen är dockad.

Läs mer: Tre rymsonder ska utforska Mars – det här vet vi om rymdprojekten

På vilket sätt används de där?

– Provhanteringsenheten tar provet från uppsamlingsarmen och flyttar det till olika analys- och inspektionssteg. Sedan lagras det insamlade provet på ett säkrat ställe för återkomsten till jorden. Dockningsmonteringsmekanismen är gränssnittet mellan tornet och bitkarusellen för provutbytesoperationer. Rotationsmekanismen ökar rotationsfrihetsgraden, vilket är nödvändigt under dockningen av tornet till karusellen.

Läs mer: Snart lyfter Ingenuity – så bygger du din egen Marsdrönare

Perseverances tar en selfie tillsammans med Ingenuity. Foto: Nasa

Är det specialutvecklade eller standardlager som är med på färden?

– Det är skräddarsydda versioner av standardlager med namnet Kaydon Realslim. Vi skräddarsydde lagren i nära samarbete med Nasa för att klara Mars extrema temperaturförhållanden. De konstruerades, tillverkades och värmebehandlades för att säkerställa material- och dimensionstabilitet under extremt kalla förhållanden även under -120°C. Att de inte väger så mycket är också viktigt i dessa sammanhang.

Läs mer: SAS vd slutar – tar över SKF

I hur stor utsträckning har SKF tidigare varit involverade i rymdfärder?

– Våra produkter har varit på månen flera gånger och finns i många raketuppskjutningsfordon, satellitteleskop och otaliga rymdsystem som kretsar runt jorden. Våra delar har flugit med på dussintals kommersiella och statliga satelliter, rymdburna teleskop, bärrakter och i rymddräkter för astronauter. Dessutom har våra lager redan tidigare varit på Mars.

Anders Frick

Mer om: Marsrobot SKF

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt