Premium

Ska vi chansa på att årets värmebölja bara är något helt normalt?

PREMIUM. En semester med sol, bad och ett krypande obehag av att något är väldigt fel. Det är inte bara inbillning, enligt forskarvärlden.

Publicerad

En vän jag inte träffat på länge känner sig uppgiven. Han berättar att han slutat sopsortera för vad är egentligen poängen. Valrörelsen är han ointresserad av eftersom, säger han, varenda europeiskt land ändå kommer att bli Ungern när klimatet, förmodligen förr snarare än senare, tvingar folk på flykt. Vi sitter på en uteservering i Gamla Stan och klockan nio på kvällen är vädret nästan behagligt.

När jag gick på semester för sex veckor sedan hade skämtet redan hunnit bli gammalt: lagom till midsommar kommer den riktiga svenska sommaren. 14 grader och regn. Istället veckor kantade av nyhetsflashar om brandrisk och eldsvådor och bombplan. Diskussioner om det verkligen är lämpligt att fylla plastpoolen, vattenspridare som fört en lönlös kamp mot torkan om vilken färg det ska vara på gräsmattan. Och medan björkarna plötsligt såg ut som de brukar göra i oktober, alla fönster och dörrar på vid gavel långt in på kvällen, hade man sällskap av obehaget. Känslan av att detta bara är början.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här