Så blev sågverket smartast i Sverige

2018-08-27 11:30  

Det 63 hektar stora industriområdet vid sågverket Moelven Valåsen i Karlskoga har satsat på sensorer som läser av data om hela produktionen.

Projektet ”Det smarta digitala sågverket”, som bland andra Moelven, Vinnova och Schneider Electric står bakom, har lett fram till två olika patentansökningar.

För två år sedan startade arbetet med att anpassa sågverket Moelven Valåsen utanför Karlskoga till Industri 4.0-teknik. Resultaten från det Vinnova-stödda projektet ”Det smarta digitala sågverket” ska nu redovisas under Trä- och teknikmässan i Göteborg.

Vid projektstart satte man upp tre mål: att öka processeffektiviteten med 15 procent, öka produktvärdet med 10 procent, och samtidigt minska energianvändningen med 10 procent.

– Projektet löper fram till slutet av året, men så här långt kan jag säga att vi är på god väg att nå målen. Om inte alla, så i alla fall något av dem. Men siffrorna väntar vi med att visa upp till på mässan, säger Peter Rockedahl, teknisk direktör på Moelven Industrier.

Ny röntgenanläggning granskar varje stock

Konkret har man gjort en rad nya installationer på sågverket, bland annat installerat en röntgenanläggning för att granska varje stock innan den sågas. Unikt för projektet är att man dessutom, när stockarna sönderdelats och torkats, kan kvalitetsgranska virket med digital teknik. Samtidigt sker en återkoppling, så att inmätningen av timmer korrigeras med utgångspunkt från det färdiga resultatet.

– Det gör att vi kan spåra varje enskild bit, vi kan se vilken timmerstock den kom ifrån. Timmerstockar varierar ju i dimensioner och kviststrukturer. Vissa passar exempelvis bättre till paneler, andra till konstruktionsvirke, säger Peter Rockedahl.

Läs mer: Så ska industrin bli smartare

Inne i sågverket har man installerat sensorer som läser av flödet. Alla data från sensorerna länkas samman och utnyttjas för att optimera produktionen, bland annat genom att systemet varnar i god tid innan tekniska problem inträffar. Detta gör det lättare att undvika störningar och oplanerade driftstopp, men innebär också att man måste hantera stora datamängder.

– Det handlar om ett 63 hektar stort industriområde, där det visade sig svårt att flytta information mellan olika informationssilos. Men vi har funnit ett system för en sorts informationsnav, som länkar ihop det utan att man behöver göra stora ingrepp i varje enskilt system, säger Peter Rockedahl.

Har ni stött på något som förvånat eller överraskat er under projektets gång?

– Det har kommit upp två olika saker som har en sådan innovationshöjd, att vi valt att söka patent på dem. Jag kan inte gå ut med mer information om det nu, men det var en positiv överraskning förstås, säger Peter Rockedahl.

Tommy Harnesk

Mer om: Sågverk Vinnova

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt