Planen: Förse svenska kommuner med egna små kärnkraftverk

2022-03-22 06:00  

Med stöd från bensinbolaget Preems storägare ska det svenska företaget Kärnfull Next förse kommuner och företag med egna små kärnkraftverk. Men det finns många hinder att ta sig över för att kunna bygga SMR:er i Sverige.

BWRX-300 är namnet på den modulära vattenkylda kokvattenreaktor som har utvecklats av GE Hitachi. Hela kraftverket ger 300 MW och får plats på en yta som är 70 x 140 meter stor.

Företaget Kärnfulls representanter åker nu runt i landet för att sälja in konceptet till företag och offentlig verksamhet.

– Vi riktar oss främst till väldigt energiintensiva verksamheter och industrikluster, samt kommuner över hela landet som har fått i uppdrag att avsätta ytor till fossilfri energiproduktion, säger John Ahlberg, grundare av Kärnfull Next, till Ny Teknik. Med i bolaget finns också medgrundare Christian Sjölander.

Läs mer: Ontario siktar på Kanadas första kommersiella nätanslutna mini-reaktor

John Ahlberg lyfter fram även de socioekonomiska aspekterna och säger att varje reaktor genererar cirka 200 högavlönade arbetstillfällen i minst 60 år, vilket är den tekniska livslängden för reaktorerna.

– En studie som har gjorts i Kanada visar att det handlar om motsvarande åtta miljarder kronor i ökad lokal BNP under byggnationen och lika mycket till under reaktorns livstid, säger John Ahlberg.

Satsningen kräver lagändringar

Att placera kärnkraftverk lite här och där i landet låter sig dock inte göras utan lagändringar. För närvarande tillåts sådan verksamhet enbart i Ringhals, Oskarshamn och Forsmark, vid de befintliga kärnkraftverken.

– Vi jobbar på alla sätt som vi kan, och har gjort så bakom kulisserna under en längre tid. Vi strävar ju alla efter samma mål, nämligen ett fossilfritt välfärdssamhälle, gärna där marknaden har teknikneutrala långsiktiga regelverk att utgå ifrån, säger John Ahlberg.

Läs mer: Små, modulära reaktorer – är det framtidens kärnkraft?

Trots att Kärnfull Next är ett nystartat bolag har man redan tecknat ett samförståndsavtal med GE Hitachi om BWRX-300, för att på så vis vara säkra på att kunna leverera reaktorer när Kärnfulls kunder är redo. Kärnfull Next ingår även i samma bolagsgrupp som Kärnfull Energi, ett elhandelsbolag med verksamhet i Sverige och Danmark.

Utvecklingen av reaktorn är klar, och chefsdesigner är svensken Christer Dahlgren. I Ontario, Kanada, placeras den första större installationen av BWRX-300, något som Ny Teknik tidigare har skrivit om. För närvarande pågår där arbetet med detaljering och licensering tillsammans med Ontario Power Generation, inför driftsättningen i Darlington 2028.

Efter Kanada kommer BWRX-300 att installeras av Tennessee Valley Authority i USA. Tack vare att företagets föregående reaktorgeneration, kallad ESBWR – Economic Simplified Boiling Water Reactor, har stora likheter med BWRX-300 så räknar bolaget med att licenseringen hos den amerikanska kärnkraftsmyndigheten NRC kommer att gå snabbt.

Om allt går som bolaget vill kan reaktorn därefter att installeras i Sverige, om inte Polen hinner före – för också där har GE Hitachi projektsamarbeten.

Kärnkraft associeras ibland med stora risker, men enligt GE Hitachi är den aktuella reaktorn väldigt säker, bland annat genom att den använder väl beprövad teknik. Det säger Fredrik Vitabäck, försäljningschef på GE Hitachi Nuclear Energy, till Ny Teknik.

– För BWRX-300 introduceras ingen ny teknikrisk eller genomföranderisk, utan vi drar nytta av befintlig licensierad och beprövad teknologi, men med ny design. Komponenterna är licensierade genom tidigare generationer av vår teknologi, och bränslet är av samma typ som för tillfället används i Sverige och världen över, säger Fredrik Vitabäck.

Han lutar sig mot det faktum att tekniken bakom reaktorn är både välkänd och mogen.

– Säkerhetsfunktionerna för BWRX-300 vilar på de fysikaliska lagarna kring kondensation och gravitation, och reaktorn kan kyla sig själv under sju dagar utan vare sig el eller operatörer. Därefter kan kylningen förlängas närmast oändligt länge genom att man fylla på vatten utifrån, exempelvis med hjälp av en tankbil, säger Fredrik Vitabäck.

Vad kostar en minireaktor?

Varken han eller John Ahlberg på Kärnfull vill avslöja kostnaden för en reaktor, men säger att BWRX-300 kommer att innebära ungefär 60 procent lägre kapitalkostnader per MW jämfört med lättvattenreaktorer. Enligt en ny rapport från Energiforsk bedöms tekniken ligga i samma kostnadsintervall som havsbaserad vindkraft.

Att det är kostsamt med kärnkraftverk är dock klart, men Kärnfull har flera investerare bakom sig. En av dem är Corespring Invest, som förvaltas av Granitor och som i december 2020 kontaktade Kärnfull. Corespring gick då under namnet Midroc Invest, ett investmentbolag ägt av den saudisk-etiopiske mångmiljardären Mohammed Al-Amoudi, som sedan 1994 även äger drivmedelsbolaget Preem.

– Vi kom överens och sedan dess är Kärnfull Future ett portföljbolag som man nu har investerat i. Detta innebär såklart att vi får ökad tillgång till kapital, kompetens och relevanta nätverk som påskyndar vår utveckling och ökar sannolikheten för framgång, säger John Ahlberg.

Hur ser tidsplanen ut den närmaste tiden?

– Nu ska vi rekrytera mer personal och fortsätta diskussionerna med leverantörer och investerare. Så i korthet så är det full fart framåt som gäller, vi har ju en fossilfri omställning att hjälpa till med, säger John Ahlberg.

Anders Frick

Mer om: Kärnkraft SMR

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt