Oklart varför Ringhals 3 snabbstoppade

2022-01-03 13:49  
Ringhals 3 är reaktorn längst till vänster i bild. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

En styrstav löste ut och snabbstoppade Ringhals 3 i onsdags. Varför är dock oklart. ”Felet har inte kunnat återskapas”, säger presschefen.

Snabbstoppet inträffade på onsdagskvällen den 29 december. En av styrstavarna, som sitter i magneter i tanklocket, löste ut, vilket fick resten av styrstavarna att också lösa ut så att reaktorn stoppades.

– Det har hänt en gång tidigare på Ringhals, 2013. Exakt vad som fick hållmagneten att lösa ut behöver utredas vidare, säger Anna Collin, presschef på Ringhals, till Ny Teknik.

I utredningen planerar Ringhals att ta hjälp av likande erfarenheter som har gjorts internationellt i samma typ av tryckvattenreaktorer.

Läs mer: Reaktor på Ringhals snabbstoppad

”Inget stort problem”

Efter snabbstoppet genomfördes en omfattande felsökning.

– Slutsatsen är att felet inte kvarstår och det har heller inte kunnat återskapas. Funktionsprover har gjorts utan anmärkning, säger Anna Collin.

Jan Hanberg, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten, tycker dock inte att det är särskilt oroväckande att orsaken till snabbstoppet är okänd.

– Nej det är inget stort problem. Det som både vi på myndigheten och de ute på verken bedömer som allvarligt är om man får återupprepade fel. Det tyder på att det är något som man inte har koll på, säger han.

Läs mer: Över halv miljard till energiforskning: kärnkraft, vattenkraft, solenergi

”Funktioner som måste reagera på sekundskala”

Enligt Jan Hanberg handlar snabbstopp i kärnkraftsanläggningar oftast om signalfel. Till exempel kan ett processorkort gå sönder och skicka en felaktig signal.

– Hela säkerheten på ett kärnkraftverk är uppbyggd på automatiserade funktioner som måste reagera på sekundskala. Är något oklart för reglersystemet ska det alltid välja att gå till säkert läge. Kommer det felaktiga signaler från ett processorkort så reagerar anläggningen, det skulle inte förvåna mig om det är en sådan sak som har hänt, säger han.

Ett sådant signalfel inträffade nyligen i Forsmark 1, som tillfälligt gick ned i effekt i början av förra veckan.

Läs mer: Finska problemreaktorn Olkiluoto 3 får klartecken för start

Prognosen är full effekt under natten till tisdagen

I Ringhals började reaktor 3 förberedas för återstart under nyårsaftonens kväll. På förmiddagen den 1 januari började den första turbinen leverera el ut på nätet.

Ett läckage på ett mindre dräneringsrör har dock sinkat den andra turbinen. Röret ska föra bort överflödig fukt från den vattenånga som driver turbinerna. När röret är åtgärdat och kontrollerat ska även den andra turbinen tas i drift. Ringhals prognos är att det ska ske kring midnatt och att reaktorn når full effekt under natten till tisdagen den 4 januari.

Frekvensen sjönk till 49,69 Hz

Enligt Svenska kraftnät, som ansvarar för det svenska elsystemet, sjönk frekvensen på grund av snabbstoppet som mest ned till 49,69 Hz. Normalt ska den ligga på 50 Hz.

Reaktorstoppet ledde till att automatiska frekvenshållande åtgärder startades och därefter handlades systemet i balans via manuella åtgärder på reglerkraftsmarknaden.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt