Nya krav på reservkraft vid mobilmaster – men bara för en timme

2019-01-08 06:00  

Strömavbrotten i stormen Alfridas spår slog även ut telefonin för tiotusentals abonnenter. Om två år införs nya krav på att mobiloperatörerna måste ha reservkraft vid basstationerna. Men kravet gäller endast en timme.

Stormen Alfrida drog in över Sverige på nyårsdagen och orsakade strömavbrott för 100 000-tals abonnenter. Nära en vecka senare, måndagen den 7 januari, saknar 10 000 hushåll i Roslagen fortfarande ström. 2 000 abonnenter i Stockholm och 200 i Uppsala saknar fast telefoni.

– Men det går framåt. I torsdags var det 16 000 och i fredags 8 800 som saknade fast telefoni. Det vi ser är att elen är problemet. När elen kommer igång kommer även telefonin igång, säger Anna Montelius, jurist på nätsäkerhetsavdelningen på Post- och telestyrelsen.

Mobiloperatörerna är skyldiga att hålla en ”rimlig driftsäkerhet” i sina nät, men vad det innebär i praktiken har inte specificerats förrän nyligen. Enligt nya regler som träder i kraft i juni 2020 måste mobiloperatörerna installera reservkraft vid basstationerna så att inte mobiltäckningen försvinner i händelse av strömavbrott i elnätet.

Kommer inte att räcka för en ny Alfrida

Kravet innebär att reservkraft måste kunna hålla mobilkommunikationen igång vid ett strömavbrott i en timme i tätorter med fler än 8 000 invånare. På andra platser ska reservkraften klara fyra timmars strömavbrott.

– Kraven baseras på statistik över strömavbrott under de senaste åren. Med de nya reglerna borde vi klara merparten av alla strömavbrott utan störningar i mobiltelefontrafiken, för de flesta strömavbrott är kortare än så, säger Anna Montelius.

Läs mer: Varför har inte hela Sverige mobiltäckning?

Men de nya kraven kommer inte att vara tillräckliga om en storm som Alfrida slår till.

– När en sådan inträffar kommer det inte att räcka. Någon gång per år brukar det bli en ordentlig storm som gör att det blir strömlöst i flera dagar. Men vi kan inte kräva att operatörerna ska rusta sig för det och ha flera dagars reservkraft på alla ställen i landet. Det skulle bli jättedyrt att ha mobiltelefonabonnemang då, säger Anna Montelius.

Kopparnätet blev dyrt att reparera

De nya kraven har lett till en del protester från mobiloperatörer som menar att det blir dyrt att installera batterier eller annan reservkraft. Tele2 och Telenor har begärt undantag vid sex basstationer i Gästrikland där de menar att risken för strömavbrott är liten och reservkraft för en timme därför bör räcka.

Men PTS sa nej till operatörernas begäran i somras. Tele2 och Telenor har överklagat beslutet till förvaltningsrätten, som väntas meddela dom inom de närmaste månaderna.

I takt med att det fasta telefonnätet minskar i omfattning och det mobila telefonnätet används allt mer blir samhället mer sårbart för strömavbrott.

– Förr när man hade kopparledningar behövdes inte mycket ström, så när det blev strömavbrott kunde telefonin finnas kvar på många håll. Men kopparnätet hänger i stolpar och det är också sårbart eftersom saker kan blåsa ner ledningarna, säger Anna Montelius.

Anledningen till att kopparnätet ersätts med andra lösningar är, enligt Anna Montelius, att det blev dyrt att reparera.

– Dess glansdagar var över. Det fanns inte reservdelar längre. Men i någon mån är det så att det i dag krävs ström för att ringa. Så var det inte riktigt förut, säger hon.

”Bra att inte lägga alla ägg i en korg”

Under stormen Alfridas härjningar rapporterades att Gotlands fasta och mobila telefonnät slogs ut. När gotlänningarna inte kunde komma fram till nödnumret 112 höll räddningsstationerna öppet i stället.

PTS har ännu inte fått några incidentrapporter därifrån och har därför ingen tydlig bild av hur telefonsituationen egentligen såg ut på Gotland. Anna Montelius påpekar att 112 går att nå så länge något mobilnät finns tillgängligt. Det är bara om alla mobilnät ligger nere samtidigt som 112 inte går att ringa.

– Telia har redovisat att de inte hade några stora mobilstörningar på Gotland i samband med stormen Alfrida, så det var kanske i begränsad omfattning som man inte kunde nå nödnumret, säger hon.

Vad är ditt tips till privatpersoner som vill minska risken för att stå utan telefon vid strömavbrott?

– Man kan ha kvar sitt fasta telefonabonnemang om man har kopparledning. Det är bra att inte lägga alla ägg i en korg, man kan ha olika abonnemang i familjen med olika operatörer. Och det är viktigt att ha en batteriradio så att man kan få information även om det är strömavbrott, säger Anna Montelius.

Telefonabonnemang i Sverige

Enligt Post- och telestyrelsen finns det i dagsläget 2,4 miljoner fasta telefonabonnemang (varav cirka 1,7 miljoner är privata) i Sverige och 14,2 miljoner mobilabonnemang (varav 10,5 miljoner är privata).

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt