Nya dötrista Android 10 är här med ”dark mode”

2019-09-04 11:45  
Foto: Google

Googles operativsystem får inte ens roliga sötsliskiga namn längre. Ett mörkare gränssnitt och ny geststyrning är de största nyheterna i annars slätstrukna Android Q.

För några veckor sedan meddelade Google att de skulle sluta namnge nya versioner av sitt mobila operativsystem efter sötsaker. Traditionen går i graven med Android 9 Pie. Den nya vuxna version som släpptes under tisdagen heter rätt och slätt Android 10.

Bakom den sobra fasaden döljer sig en nästan lika trist uppdatering, åtminstone utåt sett. Visst finns det nyheter, men det handlar mer om optimering än nya funktioner.

Läs mer: ”Huaweis nästa toppmodell chanslös utan Google”

Dark Mode

Fast okej, om det är något som (åtminstone vissa, mycket högljudda) användare ropat efter är det ett mörkt läge. I Android 10 hörsammar Google till sist bönerna. Nya dark mode-funktionen gör som namnet antyder mobilens gränssnitt mörkare vilket ska vara skonsammare för ögonen och spara batteri.

De flesta av Googles egna tjänster och appar har redan stöd för mörkret och kommer automatiskt att anpassa sina färgteman när du slår på mörkerläget. Räkna med att många populära appar i Android-butiken också anpassar sig den närmaste tiden.

Läs mer: Test: Samsung Galaxy Note 10 – ”Samsung knockar sig själva”

Utökad geststyrning

Google fortsätter att utveckla geststyrningen som på sikt nog helt kommer att konkurrera ut de tre numera klassiska navigationsknapparna. I senaste Android ersätts de på följande sätt.

 • Bakåtknappen: horisontell svepning från ena skärmkanten.
 • Hemknappen: snabbt svep uppåt för att gå till hemskärmen, svep uppåt och håll kvar för att se öppna appar.
 • Växelknappen: horisontell svepning längs mobilens nederkant.
 • Google Assistant: diagonal svepning från telefonens nedre kant.

Läs mer: Länderna som vill förbjuda Huawei i 5g-nätet

Dock kan enskilda mobiltillverkare fortfarande använda sina egna sveplösningar. Oneplus och Samsung har till exempel delvis annan geststyrning i dagsläget.

Utökad säkerhet

Android 10 innehåller flera omfattande säkerhetslösningar, men de flesta kommer nog inte att märkas speciellt mycket i dagligt bruk. Det ska gå att få större kontroll över vilken data som delas med vilka appar, och finnas en automatisk funktion för att undvika att dela viss information med annonsnätverk.

En välkommen nyhet är att det går att begränsa appar så att de bara har tillgång till positionsdata när du aktivt använder appen. Det gör det svårare för appar att i smyg samla in information om hur du rör dig.

Läs mer: Här är Fairphone 3 – den snälla mobilen är tillbaka

Andra nyheter:

 • Utökat stöd för vikbara mobiler inför lanseringen av enheter som Samsung Galaxy Fold och Huawei Mate X.
 • Live captions – automatisk textning av videor eller podcasts.
 • Ny meny för att dela filer till andra enheter eller appar.
 • Smart reply – förslag på snabba svar på sms eller andra meddelanden direkt från notisfältet.
 • Fokusläge - pausar tillfälligt notifikationer från vissa appar.
 • Utökat stöd för chattbubblor i samma stil som Facebook Messenger.

Telefonerna som får Android 10 redan nu

I vanlig ordning är det upp till mobiltillverkarna att ordna uppdateringar från Android 9 till Android 10. Vissa är blixtsnabba, andra tar månader på sig.

Läs mer: Lista: 10 avgörande milstolpar för operativsystemen

Några få telefonmodeller har dock redan fått stöd för det nya operativsystemet, men det är mestadels telefoner som är svåra att hitta på den svenska marknaden:

 • Google Pixel 1, 2 och 3
 • Essential Phone
 • Redmi K20 Pro (hittills bara för användare i Kina och Indien)
 • Oneplus 7 och 7 Pro (Öppen beta)

Simon Campanello

Mer om: Android Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt