Ny solpark kapar behovet av kol med 1,4 miljoner ton

2022-06-10 12:50  

Filippinernas näst rikaste person, Enrique Razon, ska bygga en kombinerad sol- och batteripark för att minska behovet av att elda kol för att få el i Manila.

Solcellerna ska ha en installerad effekt om mellan 2 500 och 3 500 MW. Batterierna ska ha en lagringskapacitet om mellan 4 000 och 4 500 MWh, berättar Enrique Razons bolag Prime Infrastructure i ett pressmeddelande.

Installationen ska göras av dotterbolaget Terra Solar Phillippines i samarbete med Solar Phillippines Power Project Holdings.

850 MW av solparkens kapacitet ska öronmärkas för att förse Manila Electric Company med el. Avtalet gör det möjligt att minska elbolagets användning av cirka 1,4 miljoner ton eller 930 000 liter olja varje år, enligt Terra Solars beräkningar.

Enligt Bloomberg får Filippinerna cirka 57 procent av sin el från kol och eldar motsvarande 29 miljoner ton bränsle varje år.

Förmögenhet från transportbolag

Kontraktet med Manila Electric Company löper över 20 år och innebär att elbolaget kan minska sina utsläpp av växthusgaser samtidigt som landet blir mindre beroende av att importera bränslen.

600 MW av kapaciteten i solparken ska vara tillgänglig för Manila Electric Company 2026 och resterande 250 MW från 2027.

Var parken ska ligga eller hur mycket den kommer att kosta framgår inte att pressmeddelandet.

Enligt Bloomberg är Enrique Razon Filippinernas näst rikaste person. Han har gjort sin förmögenhet främst inom transportnäringen, med sitt företag International Container Terminal Services, men har också investerat i gruvor, fossilbränsle och infrastrukturbolag.

Trippelhybrid i Nederländerna

Prime Infrastructure gör gällande att den nya sol- och batteriparken i Filippinerna blir störst i världen. Men det finns betydligt större planer på kombinerade sol- och batteriparker. Ny Teknik har till exempel rapporterat om Sun Cable, som siktar på att ha en sådan park igång till 2026 i norra Australien. Där ska solcellerna omfatta 14 000 MW och energilagret 33 000 MWh.

Poängen med att kombinera solceller och batterier är att elleveransen kan jämnas ut över dygnet. Soliga dagar kan överproduktionen lagras i batterierna för att pytsas ut på nätet under natten.

Men i Nederländerna har Vattenfall valt att ta ett steg till genom att bygga en trippelhybrid. Där kombineras både solceller och vindkraftverk med batterier. Den parken är dock betydligt mindre, solcellerna har en installerad effekt om 38 MW, vindkraften 22 MW och batterierna kan lagra totalt 12 MWh.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt