Norberg ny vd för i bolagsbyggaren Hidden Dreams

2022-07-12 11:22  

Hidden Dreams har tre år in på sin resa startat strax över ett dussin techbolag – och fler är på gång. Nu är det dags för vd-skifte i startupfabriken – medgrundaren Maria Norberg tar över. ”Nu ska jag försöka skala upp det här”.

Året är 2018. Maria Norberg, Fabian Assarsson, Johan Lindblad och Saeid Esmaeilzadeh börjar forma idén om företaget som idag heter Hidden Dreams. En bolagsbyggare som utvecklar och investerar i egengrundade techbolag som är nischade inom B2B och SaaS (software as a service, typ mjukvara som tjänst). Dessa utgår från dolda problem inom verksamheter, exempelvis upphandlingar eller produktcertifikat som kan förenklas genom digitalisering.

Målsättningen är tydlig: starta 50 bolag på fem år.

Är ni en startupfabrik?

– Ja, så kan vi kalla oss. Men vi särskiljer oss från inkubatorer eftersom vi kombinerar att starta bolag och att investera i dem, säger Maria Norberg som sedan i mars tidigare i år är vd för bolaget.

Varför 50 bolag på fem år?

– Förutom att det är ett mål som är enkelt att förstå så när vi lyckas med det gör vi bedömningen att vi är väldigt nära att knäcka koden för hur en bygger bra bolag på löpande band. Med högt satta mål krävs det omtanke och förfinade arbetsprocesser snarare än att göra samma sak och jobba hårdare för att nå dem.

Vd sedan bara några månader alltså. Norberg som varit med sedan starten har hunnit med mycket på den tiden. Senast kom hon från rollen som operativ chef och medgrundare. Men eftersom bolaget också är inne i en startupresa menar hon att hon har fått ställa upp där det behövts och därmed även agerat alltifrån receptionist, mötesbokare och strateg. I grunden är Maria Norberg civilingenjör.

Tidigare vd på Teknikkvinnor

Du som läser kanske reagerar på namnet, Maria Norberg. Då kan det mycket väl vara så att du känner igen det från hennes tid som grundare och vd för organisationen Teknikkvinnor. Vad tar man med sig för erfarenheter därifrån, till sin roll som vd för en expanderande bolagsbyggare?

– Hur mycket som helst. Teknikkvinnor var också en entreprenöriell resa. Mycket hands on, testa och vara lyhörd. Många av Teknikkvinnors kunder var också tekniktunga organisationer som jag fått ut mycket av att jobba med, och knutit kontakter.

Läs mer: Så rekryterar startupbolagen i konkurrens med techjättarna

Hidden Dreams växer och har i dag 10 anställda. Hittills har man startat och investerat i strax över 15 företag och totalt beslutat om att starta 20 stycken. Enligt Norberg har Hidden Dreams halvvägs in i 2022 redan startat dubbelt så många företag jämfört med hela 2021. Av alla startade bolag har ett lagts ned.

Det finns två företag som sticker ut i högen av alla Hidden Dreams startups. Tendmill som jobbar inom foodtech. Det låter kanske trendigt – men deras produkt kommer troligen inte få dig att trilla av stolen. Bolaget har digitaliserat och automatiserat tidigare tidsödande upphandlingsprocesser för livsmedelsgrossister genom en matchningsalgoritm som reducerar tiden lagd per upphandling med över 80 procent. Bolaget underlättar en tidigare analog och krånglig process. Tendmill har på knappt ett år ökat sina intäkter från 300 000 kronor till två miljoner kronor. Det är en ökning med 600 procent.

Maria Norberg, tidigare vd för Teknikkvinnor. Nu tar hon över vd-rollen på bolagsbyggaren Hidden Dreams. Foto: Hidden Dreams

Sedan har vi Chaintraced vars primära kunder finns inom tillverkningsindustrin. Chaintraced har utvecklat en SaaS-plattform som optimerar materials spårbarhet. Inom tillverkningsindustrin växer kravet om att tillverkningsbolag ska kunna spåra industrimaterial och produktcertifikat. Genom Chaintraced kan bolagen öka spårbarheten och digitalisera produkt- och materialdata vilket möjliggör både kvalitetssäkring och hållbarhet i hela värdekedjan. Plattformen används nu av flera kunder med olika roller i värdekedjan så som Bufab, SKF och Grimaldi.

En lösning på ett tråkigt problem alltså.

– Men nu utvecklas även plattformen för att kunna spåra koldioxid i värdekedjan, en lösning Chaintraced vunnit pris för. Jag tycker det är att bra exempel på hur ett tråkigt problem ändå kan bygga coola bolag som faktiskt påverkar världen, säger Maria Norberg. 

Tre år in på startupens resa har Hidden Dreams utöver ett gäng nystartade företag även lanserat initiativ som Mentorskapsprogram för studenter, som går ut på att ge studenter en transparent bild av arbetsmarknaden. Man vill bryta normer och visa att det finns mer än exempelvis Scania och konsultjättar där ute. Hittills har runt 50 personer deltagit i detta program.

Läs mer: Qamcom öppnar nytt ”kontor” där alla jobbar hemma

Dessutom drog de förra året i gång miljonsatsningen Dream Catcher Academy. Ett projekt som går ut på att några utvalda personer ska starta varsitt bolag på fem månaders tid.

– Dream Catcher Academy har till i dag resulterat i fem startade bolag och vi är säkra på att entreprenörsprogrammet kommer fortsätta generera intressanta nya bolag och förverkliga deltagarnas entreprenörskapsdrömmar. Personerna som rekryteras till programmet har ofta en värdefull ingångsvinkel från en bransch de sedan tidigare varit verksam inom vilket har skapat bolag inom ett brett spektrum av branscher.

Då ska Hidden Dreams gå med vinst

Trots många satsningar går bolaget ännu inte med vinst.

– Vi går med vinst när bolagen säljs eller får nya ägare. Det kommer ta ett par år innan våra företag når dit. Vi är med när både risken och potentialen är som störst, det är där vi är grymma. Vi har en påse pengar som går till att investera i och driva verksamheten.

Hur mycket pengar är det i den påsen?

– Det kan jag inte säga. Men tillräckligt för att låta oss nå våra mål.

Hur kommer Hidden Dreams att förändras med dig som vd?

– Vår vision kommer alltid att vara den samma – vara en startupfabrik. Fabian (Assarsson, reds. anm), som tidigare var vd är duktig på att ta något från noll till någonting. Nu ska jag försöka skala upp det här.

– Det ligger mycket arbete framåt med att förstå att vi satsar på rätt saker och att lösa flaskhalsar. Jag tror att kulturen i företaget kommer vara densamma.

Målsättningen då, når ni 50 bolag på fem år?

– Jag tror att det går snabbare än fem år. Förhoppningsvis är alla nöjda och glada då, säger Maria Norberg.

Maria Norbergs tips till entreprenörer i startupvärlden

Investera och satsa på teamet. Bygg en kultur där folk vill stanna och växa. Våga misslyckas och ändra synen på misslyckanden. Det är något positivt – det är där lär man sig.

Sätt rimliga löften. ”Under promise over deliver”, snarare än tvärt om.

Se styrelse och ägare som personer som sitter i samma båt. Var inte rädd för dem – ta hjälp av dem. De har erfarenheter, kontaktnät och vill hjälpa till. Våga be om den.

Alla bolag måste inte vara de coolaste. Man kan bygga riktigt bra företag ändå. Finns det, säg, 15  elscooterbolag bara för att det är coolt. Ja, då kanske du inte måste starta det sextonde.

Viktor Krylmark

Mer om: Startup

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt