Min plastfria månad avslöjade beroendet

2019-01-19 06:50  
Ny Tekniks reporter Ania Obminska. Foto: Jörgen Appelgren

KRÖNIKA. Livet som plastbantare gjorde det tydligt hur mycket plast vi köper och använder – varje dag, skriver Ny Tekniks reporter Ania Obminska.

Hur enkelt är det för en helt vanlig konsument att hitta hållbara plastalternativ i dag? Inte särskilt enkelt, kan jag berätta.

I slutet av förra året testade jag livet som plastbantare. Försöket pågick i en månad och syftet var att undersöka hur lätt det är att hitta sådant de flesta använder och behöver i vardagen om det inte får vara av, eller i, nyproducerad, fossilbaserad plast.

Den första tiden som plastbantare gick ganska bra, eftersom jag fick använda sådant jag redan hade hemma. Men när mjölken, det mjuka brödet, osten och balsamet började ta slut blev det desto svårare. Snart började jag tappa lusten att gå till min lokala matbutik. Jag visste att det mesta av det som fanns där var förbjudet för mig att köpa.

När jag en dag bestämde mig för att besöka en riktigt stor stormarknad och undersöka utbudet stod jag bland långa hyllor med tandkräm, schampo, balsam och deo. Jag kunde inte hitta något inte som var förpackat i fossilbaserad, nyproducerad plast. Mitt säkraste kort var att ta cykeln till en fysisk butik med grönt fokus en bra bit hemifrån. Att göra en beställning på nätet kunde ha varit ett alternativ, men jag var osäker på om leveransen skulle komma insvept i plast.

Att det händer en hel del på plastfronten kan inte ha gått någon obemärkt förbi. Butikskedjor har slutat ge bort bärkassar i plast till sina kunder, allt fler erbjuder biobaserade alternativ och snart väntas EU förbjuda ett antal olika engångsartiklar. Allt för att minska nedskräpningen i natur och hav.

Läs mer: Så enkelt ersätter du plasten – 10 hållbara alternativ

Plastmaterial har vissa fördelaktiga egenskaper. De är starka, tåliga, lätta, flexibla och motståndskraftiga mot vatten. De kan till exempel skydda vår mat och därmed minska matsvinnet. Men eftersom merparten av all plast som används i dag är nyproducerad och fossilbaserad finns andra problem utöver nedskräpningen – plasten utgår ifrån en ändlig resurs och bidrar till att öka vår klimatpåverkan.

”Plast ska självfallet vara tillverkad av råvaror som ger låg miljöbelastning, vilket innebär en strävan mot råvaror som är förnybara och/eller återvunna”, står det i det betänkande som överlämnades till regeringen i december.

Livet som plastbantare gjorde det tydligt hur mycket plast vi köper och använder varje dag. Ibland går det att argumentera för att det är bra. Ibland är det svårare att förstå varför den är nödvändig i en viss tillämpning.

Ska vi använda plast på ett mer hållbart sätt gäller det precis som betänkandet lyfter fram att minska användningen där den inte är nödvändig och öka tillgången på fossilfria och återvunna varianter.

I dagsläget är det knepigt för en konsument att välja bort den nyproducerade, fossila plasten, men är du själv sugen på att plastbanta följer här några tips. Ännu fler tips hittar du här.

  1. Skippa sugrör, bestick och tallrikar för engångsbruk. Om du inte kan göra det så finns det alternativ i till exempel bambu, som då kan slängas i komposten tillsammans med matrester.
  2. Oavsett om du väljer att bära hem dina inköpta varor i en bärkasse av plast, papper eller tyg så är det viktigaste att du använder och återanvänder den så långt som möjligt. Enligt brittiska The Guardian behöver du använda en ekologisk bomullskasse 149 gånger innan den bidrar med ett lägre koldioxidavtryck än en plastpåse.
  3. I stället för att köpa vatten på flaska och take away-kaffe kan du ha med dig en tålig flaska eller termos som du själv kan fylla på och använda om och om igen, i till exempel rostfritt stål.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt