Massabruket växlar upp – blandar in en femtedel gamla textilier

2021-04-27 06:00  

Nyligen meddelade Stora Enso att företaget upphör helt att tillverka dissolvingmassa. Södra Cell går åt ett annat håll – och har lyckats öka andelen uttjänta textilier i sin process.

När verksamheten startades för ett drygt år sedan, lyckades Södras massabruk i Mörrum producera dissolvingmassa med 3 procents inblandning av återvunnen bomull. Nu har man kommit upp i 20 procents inblandning.

– Det handlar om en produktionslinje som gör 500 ton per dygn. Där skickar vi in gamla lakan och andra uttjänta textilier, så visst är det en utmaning att öka inblandningen. Men det långsiktiga målet är 50 procent till 2025. Då ska vi ta hand om 25 000 ton textilier som annars skulle blivit avfall, säger Johannes Bogren, chef för Södra Cell Bioproducts.

Dissolvingmassa används för att tillverka olika sorters tyg. Traditionellt framställs den av björkved, och väldigt lite textil återvinns. Detta beror till stor del på att textilier ofta består av blandade material, som är tekniskt svåra att avskilja från varandra.

Patenterad metod bryter ned polyestern

Men som Ny Teknik har rapporterat tidigare har Södra utvecklat en metod för att separera bomull och polyester – en av de vanligaste textilblandningarna på marknaden. Metoden är patenterad, men Johannes Bogren vill ändå inte beskriva den närmare.

– Översiktligt kan man säga att vi behandlar textilierna kemiskt så att polyestern bryts ned, och då kan man enklare plocka ut bomullen, säger han.

Därefter blandas bomullen i dissolvingmassa och som certifierats enligt den internationella återvinningsstandarden RCS.

Från början levererades råvaran av ett svenskt företag som hyr ut textilier till hotell och sjukhus. Nu har man breddat leverantörsbasen till att omfatta flera företag i såväl Sverige som andra länder, och totalt använt omkring 200 ton uttjänta textilier.

– Vi tillverkar bortåt 160 000 ton dissolvingmassa per år totalt, så den här massan utgör ännu en liten del av helheten. Det handlar fortfarande om att testa och utveckla tekniken, men samtidigt tar vi ju betalt för produkten. Så man kan säga att det är försöksverksamhet och kommersiell produktion samtidigt, säger Johannes Bogren.

”Inga kopplingar till Xinjiang”

Köparna återfinns i både Europa och Asien, däribland Kina. Nyligen meddelade Stora Enso att företaget slutar tillverka dissolvingmassa. Beskedet kom strax efter att Stora Ensos export till textilfabriker i den kinesiska Xinjiang-regionen hade blivit uppmärksammad i både svenska och utländska medier. I Xinjiang driver regimen ”omskolningsläger” för etniska och religiösa minoriteter, där det enligt rapporter förekommer tvångsarbete vid fabriker.

– Men vi har inga kopplingar till Xinjiang. Våra kinesiska kunder ligger på kusten, utanför Shanghai och Beijing, säger Johannes Bogren på Södra Cell Bioproducts.

Han beskriver satsningen som något av en chansning i början.

– Nu har vi kunder som kräver att produkten ska ha bomullsinblandning och RCS-certifiering, säger Johannes Bogren.

Merparten av uttjänta textilier slängs eller bränns upp

Den globala textilkonsumtionen ligger i dag på närmare 100 miljoner ton per år. Återvinningen är försumbar, och FN:s handelsorgan Unctad uppskattar att det slängs eller bränns motsvarande en sopbil full med textilier varje sekund, dygnet runt.

Återvinningscertifieringen RCS (Recycled Claim Standard) är en internationell, frivillig, standard som används för tredjepartscertifiering av återvunnet insatsmaterial och dess spårbarhet. Målet med RCS är att öka användningen av återvunnet material.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt