Lego bygger en framtid utan bitar av fossilbaserad plast

2020-02-04 07:35  
Senast 2030 ska samtliga små Lego-klossar vara gjorda av något annat än fossilbaserad plast. Foto: Steve Taylor / SOPA Images/Sipa USA)

En del Lego-bitar görs redan av sockerrör, och senast 2030 ska samtliga små klossar och delar i företagets utbud vara gjorda av något annat än fossilbaserad plast.

Det lovar den danska leksaksjättens vd Niels B Christiansen i en intervju med tidningen Børsen.

– Det är ingen lätt uppgift, och vi har bara nått en liten bit på vägen, Vi provar massor av olika material för tillfället, och vi provar många som inte fungerar innan vi hittar något som fungerar, säger han.

Än så länge är bara två procent av Lego-bitarna gjorda av icke-fossila material. Symboliskt nog är det bokstavligen gröna bitar som träd och blad i byggsatser som ofta är gjorda av så kallad bioplast, baserad på sockerrör.

Läs mer: Så byggdes Legos imperium – bit för bit

Kruxet är dels att även om detta är en mer hållbar källa än olja så slukar sockerrörsodlingar stora resurser. Dels har Lego fått kritik via bland annat brittiska The Independent för att även bioplast är svår att återvinna.

Mer om: Lego Plast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt