Krypto-vd:n stöttade Twitterköpet för ”yttrandefriheten”

2022-11-02 19:37  
Binance-vd:n Changpeng Zhao på Web Summit i Lissabon, Portugal. Foto: Foto: Rita Franca/NurPhoto/Shutterstock 

Changpeng Zhao, vd för Binance, har lagt 500 miljoner dollar i Elon Musks händer för att köpa Twitter. Orsaken – att garantera en plattform för yttrandefrihet. Changpeng Zhaos främsta exempel är att plattformen ger honom en fördel gentemot medier.

Changpeng Zhao har 7,2 miljoner följare på Twitter, är vd för Binance, världens största kryptovalutabörs – och en av investerarna bakom Elon Musks köp av Twitter. Binance har bidragit med 500 miljoner dollar i köpet som totalt var på 44 miljarder dollar. 

Ett viktigt skäl till investeringen från Changpeng Zhao var att han vill stötta yttrandefrihet, sa han vid ett framträdande på techkonferensen Web Summit i Lissabon, Portugal. 

– Yttrandefrihet är en förutsättning för en fri finansmarknad. Twitter är ett torg för världen, en plattform för yttrandefrihet, sa Changpeng Zhao på tisdagen.

Läs mer: Elon Musk ensam kvar i Twitters styrelse

Binance startade 2017 och är nu världens största börs för kryptovalutor. Tidigare i år listade tidningen Forbes Changpeng Zhao som en av världens topp 20 rikaste personer.

Vill integrera Twitter i Web3

Utöver argumentet om yttrandefrihet ser Binance-vd:n Twitter som en plattform att integrera i Web3, ett framtida internet där tekniken bakom kryptovalutor, blockkedjan, är en viktigt del.  

Changpeng Zhao ser även att det finns omedelbara fördelar för kryptobranschen att stå nära Twitter och Elon Musk. Han tar upp exemplet att den blå verifikationsbocken ska bli belagd med en avgift – som en prenumeration, för 8 dollar i månaden.

Läs mer: Expert sågar Twitter-köpet: ”Musk gör sin sämsta affär någonsin”

– Vi stödjer att införa en avgift för den blå bocken, och det vore bra om Twitter införde en möjlighet att betala det med kryptovaluta. 

I förra veckan meddelade Binance att man skapar ett team som ska hjälpa Twitter att integrera blockkedjan och kryptovalutor i sina funktioner. 

Bland övriga investerare bakom Twitterköpet finns Sequoia Capital, Fidelity Management och Andreessen Horowitz. Ytterligare en är fonden Ark Invest, som sedan tidigare är en stor investerare i Tesla.

Läs mer: Dags för ”The Merge” – Ethereum sänker sin energiförbrukning med 99,5 procent

Grundaren av Ark, Cathie Wood, deltar också på Web Summit i Portugal. Även hon tror på en utveckling där Twitter får funktioner för kryptovalutor.

– Kom ihåg att Elon Musk startade i betalbranschen, med Paypal. Twitter kan bli en superapp, i betydelsen en digital plånbok för kryptovalutor, sa Cathie Wood på onsdagen i en utfrågning.

Långsiktig investering

Changpeng Zhao säger att Binance investering är långsiktig, och tror att hans företag får igen pengarna på tio till femton år. 

– Vi bryr oss inte om en kortsiktig lönsamhet. Vi vill se Twitter som en plattform som finns på lång sikt. Twitter kommer att bli en mycket större plattform i framtiden.

Läs mer: ”Inrätta en kommission för blockkedjetekniken”

Dagen efter första framträdandet på Web Summit svarade Changpeng Zhao på frågor från konferenspubliken vid ett framträdande. Då berättade han mer om hur han ser på vikten av en plattform där yttrandefrihet råder. Det exempel han lyfte fram är att Twitter ger honom och andra entreprenörer en möjlighet att kommunicera direkt med följare, och rätta eller förtydliga felaktigheter som medier rapporterar, enligt honom.  

Ett exempel är uppgifterna om att ett av Binace-nätverken i oktober hackades och tillgångar på upp till 110 miljoner dollar försvann. 

Enligt Changpeng Zhao innehöll rapporteringen felaktigheter. 

– Twitter ger oss som är ”the little guy” en chans att förtydliga och förklara. 

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt