Koldioxidsugen på Island blir störst i världen

2020-12-07 06:00  

Tekniken att fånga in koldioxid direkt från luften kan bli en nödvändig klimatåtgärd på sikt. Än så länge är den dyr. Schweiziska Climeworks bygger nu världens största koldioxidsug på Island.

Tekniken kallas för DAC, direct air capture, och innebär att koldioxid absorberas från den omgivande luften. Därefter kan koldioxiden antingen säljas vidare för att förädlas till material eller bränsle, eller så pumpas den ned i berggrunden där den så småningom mineraliseras.

En fördel med tekniken att anläggningarna inte behöver placeras direkt vid utsläppskällan. Nackdelen är att koncentrationen av koldioxid då är lägre i den omgivande luften. Det gör att metoden kräver mycket energi.

Det schweiziska bolaget Climeworks har sedan tidigare dragit nytta av Islands stora tillgång på geotermisk energi. Här har bolaget sedan 2017 haft sin pilotanläggning, som har kapacitet att samla in 50 ton koldioxid från atmosfären varje år.

On Powers geotermiska kraftverk Hellisheiði. Foto: Arni Saeberg/On Power

Nu satsar bolaget på sin största anläggning hittills. Den kallas för Orca och bygget har just dragit igång. Enligt Climeworks är den också den största DAC-anläggningen i världen.

Precis som pilotanläggningen byggs Orca intill ett av världens största geotermiska kraftverk, Hellisheiði, som omvandlar vatten och ånga från den vulkaniska jordskorpan till värme och elektricitet.

”Det är ett kommersiellt projekt”

När Orca är färdigbyggd under våren 2021 ska anläggningen kunna suga upp 4 000 ton koldioxid varje år från luften. Gasen ska sedan pumpas ned och lagras i marken, vilket det isländska företaget Carbfix sköter.

Climeworks har redan koldioxidsugar igång på 14 platser i världen. Men Orca blir den största – och ett rejält kliv uppåt från den näst största anläggningen, som klarar 900 ton koldioxid per år.

Bygget pågår. Foto: Climeworks

Exakt hur mycket Orca kostar att bygga avslöjar inte Climeworks.

– Anläggningen kommer till största delen att bli förfinansierad av Climeworks. Men samtidigt säljer vi koldioxidborttagning som en tjänst till våra kunder. Så det är ett kommersiellt projekt, säger Daniel Egger, maknadschef på Climeworks, i mejl till Ny Teknik.

Företagets kunder är både enskilda individer och företag. Bland företagskunderna finns till exempel Stripe, Shopify och Audi.

Drygt 2,5 MWh krävs för varje ton koldioxid

Kostnaden för att avlägsna ett ton koldioxid med Climeworks teknik beräknas till mellan 600 och 800 amerikanska dollar. Företaget hoppas kunna få ner kostnaden genom fortsatt teknikutveckling.

Exakt hur lång tid det tar att suga upp ett ton koldioxid från luften anger inte företaget. Bara att det tar ”några timmar”.

– Den exakta tiden kommer vi att bekräfta när anläggningen är igång, säger Daniel Egger.

Så här ser Climeworks koldioxidsugar i schweiziska Hinwil ut. Foto: Climeworks

Processen går till så att luft från omgivningen sugs in i maskinerna med hjälp av fläktar. Koldioxid absorberas på ytan av filter inuti sugarna. Filtren är tillverkade av porösa granulat med aminer, en kemisk förening som binder koldioxiden.

När filtret är mättat stängs sugen. Genom att öka temperaturen till 80-100 grader Celsius frigörs koldioxiden från filtret i koncentrerad form. Därefter kyls koldioxiden ner till 45 grader.

För att processen ska fungera behövs energi både i form av el och värme. El driver fläktarna så att luften passerar genom filtren, men den huvudsakliga energikällan är värme.

För varje ton koldioxid som absorberas från atmosfären räknar Climeworks med att ungefär 2 000 kWh värme och 650 kWh el behövs.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt