Klassiska rymdteleskopet Hubble offline – efter okänt fel

2021-06-22 11:32  
Hubbleteleskopet har skickat bilder av solsystemet, Vintergatan och avlägsna galaxer till jorden sedan 1990-talet. Foto: Nasa/Smithsonian Institution/Lockheed Corporation

En av Hubbles datorer har slutat fungera. Om teknikerna inte hittar orsaken bakom felet kan de behöva aktivera en backup.

Nasas rymdteleskop Hubble har undersökt universum ända sedan 1990. Eftersom det går i en omloppsbana cirka 600 kilometer ovanför jorden, utanför vår atmosfär, har den kunnat ta bilder skarpare än de som markbaserade teleskop kan ta. Tack vare detta har Hubble bidragit till en mängd ny kunskap om solsystemet, Vintergatan och avlägsna galaxer.

Men söndagen den 13 juni i år slutade plötsligt en av rymdteleskopets datorer att fungera, berättar Nasa

Den aktuella datorn har till uppgift att kontrollera och samordna Hubbles vetenskapliga instrument. Nasa har försökt felsöka genom att köra tester och samla in information om systemet. Men teknikerna har ännu inte kunnat hitta orsaken till problemet. Därför är de vetenskapliga instrumenten nu försatta i ett säkerhetsläge. 

Läs mer: James Webb-teleskopet ska se till tidernas begynnelse  

En tidig teori var att felet berodde på en minnesmodul som blivit sämre. Teknikerna försökte därför att slå på en reserv, utan att lyckas. Senare försök att koppla upp minnesmodulerna har också misslyckats. 

Hubble ”vid god hälsa”

Både Hubble och de vetenskapliga instrumenten ska vara ”vid god hälsa”, enligt rymdmyndigheten. Om teknikerna inte lyckas reparera den aktuella datorn kommer man att behöva slå på en backup, som finns omloppsbana.

Nasa har tidigare förklarat att Hubble har utformats för att kunna repareras och uppgraderas, men att det inte kommer att repareras eller uppgraderas mer

I slutet av 2021 ska Nasa ta ett nytt och kraftfullare teleskop i bruk, kallat James Webb. Det nya rymdteleskopet kommer att kunna se igenom moln och damm i rymden och ska bland annat studera hur galaxerna bildas och utvecklas samt stjärnornas och planeternas födelse.

Se Ny Tekniks grafik om James Webb-teleskopet här.

Ania Obminska

Mer om: Hubble Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt