Här är hemlighetsfulla satsningen Ericsson Silicon

2021-02-22 13:50  
En person kan på egen hand installera Ericssons nya radioenhet. Foto: Ericsson

Lägre kostnader och mer energisnåla mobilnät. Med sina nya radioenheter vill Ericsson öka farten på 5g-utrullningen. Och samtidigt berättar företaget mer om storsatsningen som går under namnet Ericsson Silicon.

Med specialbyggda systemkretsar - Ericsson Silicon - lanserar den svenska telekomjätten tre nya radioenheter av massiv mimo-typ, avsedda för mellanbandet. Med en vikt på 20 kilo är de omkring 45 procent lättare än de motsvarande produkter som Ericsson släppte för bara ett år sedan. De ska också vara 20 procent mer energisnåla.

–  Med de här förbättringarna är vi lite kaxiga och säger att vi är industriledande när det gäller vikt, formfaktor och prestanda. Vi är väldigt stolta över den här nya plattformen, säger David Hammarwall, ansvarig för radioprodukter på Ericsson.

I marknadsföringsmaterialet till den här lanseringen har Ericsson skickat ut en bild på en man som vid en basstation lyfter en av Ericssons nya radioenheter över sitt huvud. Den bilden är noga utvald.

Läs mer: 5g-ordlistan – från 3GPP till zero touch

–  Det som begränsar 5g-utrullningen på många marknader är faktiskt tillgången på installationspersonal. Med våra nya produkter kan en enda person installera dem på egen hand. Det blir en snabbare och enklare process för operatörerna. Men det gör också skillnad för hur mycket plats produkten tar på en anläggning och hur mycket en operatör måste betala till mastägare, förklarar David Hammarwall.

David Hammarwall utanför Ericssons huvudkontor i Kista. Foto: Jörgen Appelgren

Utöver de nya massiv mimo-burkarna så lär säkert en del höja på ögonbrynen åt att Ericsson gör egna systemkretsar under namnet Ericsson Silicon. Det är ett arbete som företaget ägnat sig ut under ett tjugotal år och som blivit allt mer intensivt de senaste fyra, fem åren.

–  Skillnaden nu är att vi faktiskt börjat prata om det. För att förstå varför Ericsson bygger fantastiska produkter så måste man förstå vad vi gör inom kisel. Våra systemkretsar designas globalt, med kompetens både i Sverige, USA och andra länder. Sedan jobbar vi med ett antal partners för själva tillverkningen.

Läs mer: Vill du veta allt om 5g? Här är jätteguiden

Applikationsspecifika kretsar har blivit allt mer populärt de senaste åren. Stora bolag som Google, Apple och Tesla - för att nämna ett fåtal - skräddarsyr så kallade system-on-a-chip som är specialgjorda för särskilda ändamål.

Exponentiell utveckling

För Ericsson blev det ett sätt att möta mobilnätens exponentiella utveckling.

–  Tittar man på klassisk 4g-radio så var det typiskt två sändar- och två mottagarantenner i en lte-carrier, en bandbredd på 20 MHz och en tidlucka på 1 millisekund. För ett typiskt 5g-nät kan du ha 64 antenner, bandbredd på 100 MHz och en halv millisekunds tidlucka. Det krävs alltså så oerhört mycket mer beräkningskraft i en ran-tillämpning nu. Och enda sättet att ligga steget före den utvecklingen är att ha eget kisel. Något som är riktigt optimerat för den här applikationen, säger David Hammarwall.

Tre nya radioenheter för tre olika ändamål. Foto: Ericsson

En sak som sticker ut med Ericsson Silicon är att företaget kan placera sina kretsar direkt på radioenheten, istället för att, som brukligt, sätta dem i basbandet.

–  Vi har valt att göra mycket mer av beräkningarna i själva radion, för att få så bra prestanda som möjligt. I en radio finns tillgång till all information: alla antennportarna och väldigt hög upplösning i både tid och frekvens. Den upplösningen är omöjlig att få ner till basbandet eftersom det behövs kompression på vägen dit. Att göra beräkningar i radio gör att vi inte behöver kompromissa med föråldrad information eller dålig upplösning.

Läs mer: Svenska tekniken som används för att testa alla 5g-telefoner

En mindre teknisk förklaring: mobilupplevelsen för operatörernas kunder kan bli bättre samtidigt som energiförbrukningen i nätet blir lägre. Om en mobiltelefon som skickar data i upplänk störs av närliggande mobila enheters aktivitet i upplänk så kan ett nät med beräkningskraft i radion åtgärda det direkt.

–  Vi kan mäta och eliminera interferensen baserat på den verkliga mätningen. Det är en stor fördel med ögonblicklig information jämfört med information som kanske är 10 millisekunder gammal, säger David Hammarwall.

Hålla ner kostnader

Om det finns en gemensam nämnare i Ericssons lansering av radioprodukter och systemkretsar så är det att hjälpa sina kunder att hålla nere kostnader och möta hållbarhetsmål.

–  Det är väldigt viktiga delar för 5g-utrullningen. Vi vill inte bara lägga på mer och mer och öka energiförbrukningen, utan hålla allt på åtminstone samma nivå som tidigare. Men visst är det också en fråga för plånboken.

Ericsson lanserar sex nya basband. Foto: Ericsson

Samma filosofi gäller för övrigt Ericssons lansering av sex nya basbandsenheter, som är modulbaserade och designade på olika sätt beroende på var de ska användas. Precis som de tre nya radioenheterna ska de vara 20 procent mer energieffektiva.

De nya basbanden har dessutom stöd för både 2g, 3g, 4g, 5g, smalbands-iot och spektrumdelning.

Peter Ottsjö

Mer om: Ericsson 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt