Har A Working Lab Sveriges smartaste kontor?

2019-11-14 06:00  

På A Working Lab finns inte bara likströmsnät, saltlager i källaren och gott som solpaneler. Här ska också framtidens lärandemiljö ta form.

Det senaste tillskottet på Chalmers campus i Johanneberg är kontorshuset A Working Lab, som Akademiska Hus själva kallar för Sveriges intelligentaste byggnad. Som namnet antyder är det både arbetsplats och laboratorium i ett.

– Många säger att fastighetsbranschen ligger efter inom digitalisering. Utbildningsväsendet befinner sig i en stor förändring. Vi finns mitt i båda de branscherna, säger Peter Karlsson som är innovationsledare på Akademiska Hus.

Från start pågår 16 olika innovationsprojekt i och kring byggnaden. Husets stomme, som byggts i både betong och trä, är ett och energilager i salt ett annat.

Läs mer: Beslutet: Installerar solceller på alla nya bostadshus

Dessutom har huset ett eget likströmsnät parallellt med det vanliga växelströmsnätet. Tanken är att minska energiförlusten från huset solpaneler som driver byggnadens fasta belysning och delar av ventilationen. Dessutom finns ett batterilager på runt 300 kWh som buffert.

Andra projekt är kopplade till hur hyresgästerna använder byggnaden. De flesta kontorsplatserna har fyllts upp under hösten, och förutom Akademiska hus egen personal hyrs delar av lokalerna ut till bland annat Rise och Johanneberg Science Park.

Framtidens lärandemiljöer

Ett projekt handlar om att med hjälp av sensorer skapa så kallade heatmaps över hur olika delar av byggnaden används.

Läs mer: Strängnäs får Sveriges största solcellspark på 20 MW

– Vi kan till exempel titta på sensorerna och samköra den datan med rumsbokningssystemet för att se om någon verkligen varit på plats. Då får vi en bild av hur byggnaden faktiskt nyttjas. Generellt sett är vi dåliga på att utnyttja våra kontor i Sverige, i snitt står hälften av lokalerna tomma under arbetstid, säger Peter Karlsson.

Andra försök som görs är ett co-workingutrymme, ett makerspace och en restaurang som tar vara på svinn från matbutiker. Fler forskningsprojekt ska tillkomma allt eftersom, inte minst sådana som ska kretsa kring framtidens läromiljöer. Som en del av bottenvåningen som kallas för learning lab och ska invigas i början av nästa år.

– Där ska vi testa nya pedagogikmetoder och -miljöer. Som att projicera bilder på väggarna för att skapa olika sinnesstämningar eller situationer, säger Peter Karlsson.

Varför behövde ni skapa ett sådant här experimenthus?

– Dels för att bli bättre partner för våra kunder och hjälpa dem att hitta hur en bra lärandemiljö ser ut. Dels sitter vi själva på väldigt många högskolelokaler och vill veta hur de ska se ut i framtiden. Vi måste i ett tidigt skede förstå hur framtidens lärandemiljöer ska se ut, så att vi inte sitter med ett bestånd som ingen är intresserad av.

A Working Lab

Vad: Ett nytt kontorshus som också blir testbädd för hållbar byggteknik, framtidens kontor och morgondagens lärandemiljöer.

Var: Chalmers campus i Johanneberg i Göteborg.

Byggstart: Maj 2017.

Inflyttning: September 2019.

Bruttoarea: 12 400 kvadratmeter.

Arkitekter: Tengbom Arkitekter och Akademiska Hus.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt