H&M satsar på hydrotermisk metod för textilåtervinning

2018-09-07 15:00  

Med en ny anläggning i Hongkong vill H&M Foundation utveckla sätt att återvinna bomulls- och polyesterblandningar i större skala.

I dag finns ingen textil-till-textilåtervinning som används i stor skala, men världen över pågår forskning och experiment för att hitta sådana fungerande processer, berättar Sigrid Barnekow, programchef för forskningsprogrammet Mistra Future Fashion.

– Kruxet i dag är att utbudet av återvunnen textil är begränsat, vilket gör det svårt för modeföretagen att ställa om och välja sådana material framför nyproducerade material. För att lyckas med det måste det till processer som ger kvalitativa material, investeringar till infrastrukturer som stödjer industrin inom allt från organiserad insamling, sortering, återvinning, och produktion, säger Sigrid Barnekow.

Läs mer: Här ska framtidens material produceras

För två år sedan gick stiftelsen H&M Foundation ihop med The Hong Kong Research Institute of Textiles and Apparel, HKRITA, för ett fyrårigt samarbete kring återvinning av textilier. Tillsammans har de nu invigt en anläggning i Hongkong där det är möjligt att testa och vidareutveckla sådana tekniker.

– Det behövs initiativ som absorberar den risk det innebär att göra en sådan här teknisk satsning. Industrin kan inte ta den. Där kan vi i egenskap av stiftelse spela en roll och utveckla en teknik som hela industrin sedan kan ta del av, säger Erik Bang, innovationsansvarig på H&M Foundation.

Hydrotermisk process i stängt system

Vid den nyinvigda pilotanläggningen i Hongkong ska forskare från HKRITA specifikt testa och vidareutveckla hydrotermiska metoder för att återvinna bomulls- och polyesterblandningar.

– Det fungerar som en tryckkokare, där vi med hjälp av vatten, värme och en nedbrytbar kemikalie kan bryta ner materialet till cellulosa i pulverform. Det som är kvar är en polyester i fiberform. Denna blir kommersiellt gångbar eftersom det är billigare än ny polyester, berättar Erik Bang.

Polyesterfibern kan ge nya tyger. Cellulosapulvret kan användas till nya produkter, eller regenererade fibrer.

Den hydrotermiska processen tar ungefär en timme, berättar Erik Bang. Och den sker i ett stängt system för att inte kontinuerligt behöva tillsätta vatten eller kemikalier. Anläggningen klarar av att hantera 100 kilo textilier per dag i nuläget, men ska inom ett år kunna klara 1 ton om dagen, om allt går enligt plan.

Klädproduktion en stor miljöbov

Målet med samarbetsprojektet, som avslutas år 2020, är att ha förbättrat kvaliteten på fibrerna och cellulosapulvret så att återvinningsprocessen fungerar i större och kommersiell skala, så den kan användas av modeindustrin.

– Vi vill driva industrin framåt och göra den cirkulär för att skydda vår planet och människors levnadsvillkor, säger Erik Bang.

Läs mer: Satsar på framtidens textilhantering

Att se till att gamla kasserade och uttjänta textilier används till nya plagg eller kan användas som en resurs i andra industrier är ett sätt att göra modeindustrin mer cirkulär. Men det är också viktigt att redan vid ritbordet fundera kring hur man kan minska resursanvändningen och på smarta sätt undvika avfall, till exempel genom att välja så effektiva och miljövänliga fibrer och produktionsprocesser som möjligt för ett plagg, säger Sigrid Barnekow.

– Eftersom det är produktionen av ett plagg som är den största boven, den står för 70 procent av ett plaggs totala miljö- och klimatpåverkan, så är det rent krasst mest hållbart att använda de plagg vi har längre, säger hon.

Investering på 30 miljoner euro

Återvinningssamarbetet mellan H&M Foundation och The Hong Kong Research Institute of Textiles and Apparel, HKRITA, är fyrårigt och ska pågå fram till år 2020. HKRITA utför forskningen och arbetet för att kommersialisera resultaten. Totalt beräknas investeringen till ungefär 30 miljoner euro. H&M Foundation har donerat 3,5 miljoner euro till HKRITA.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt