Granskning: Attack på kärnkraftverk var “mycket farligare” än först befarat

2022-03-11 19:10  
Satellitbild över Zaporizjzja kärnraftverk, tagen 2019. Foto: Planet Labs PBC/AP/TT

Amerikanska NPR har granskat videomaterial från attacken mot kärnkraftverket Zaporizjzja. Betydligt fler byggnader än enbart utbildningsanläggningen träffades, bland annat en reaktorbyggnad.

Natten till den 4 mars utbröt hårda strider vid det ukrainska kärnkraftverket Zaporizjzja, i samband med att ryska styrkor tog kontroll över anläggningen.

Morgonen därpå höll FN:s atomenergiorgan IAEA en presskonferens där generaldirektör Rafael Mariano Grossi visserligen var mycket oroad över de potentiella konsekvenserna, men konstaterade att det endast var ett utbildningscenter som hade skadats i attacken. Uppgifterna tydde på att lokalen hade träffats av en rysk projektil, menade han.

Hela förloppet filmades

Det amerikanska public service-bolaget NPR har nu gjort en granskning av tillgängligt bild- och videomaterial från händelsen. Bland annat kopplades en av övervakningskamerorna vid 23:30-tiden lokal tid upp mot kärnkraftverkets Youtube-kanal och filmade hela förloppet under närmare fyra och en halv timme.

NPR:s slutsats är att situationen var mycket farligare än vad IAEA uppgav vid presskonferensen. Ryska styrkor sköt upprepade gånger med tunga vapen i riktning mot kärnkraftverkets reaktorbyggnader. Foton visar att en administrativ byggnad just framför reaktorkomplexet har trasats sönder av rysk eldgivning. Två högspänningsledningar skadades också av rysk eld.  

Videon visar även hur ryska styrkor tvingade brandkåren som var på väg för att släcka branden i utbildningscentret att vända, strax innan klockan 3 på natten lokal tid, efter att striderna upphört.

Fler byggnader skadades

Dessutom stöder videomaterialet påståendet från Ukrainas tillsynsmyndighet för kärnkraft att skador uppstått på reaktorbyggnad 1, på transformatorn vid reaktorbyggnad 6 samt på plattan där använt kärnbränsle förvaras, enligt NPR.

– Videon är mycket illavarslande. Det är helt vansinnigt att utsätta ett kärnkraftverk för den här typen av angrepp, säger Edwin Lyman, chef för kärnsäkerhet vid Union of Concerned Scientists, till NPR.

Han menar att attacken hade kunnat utlösa en härdsmälta liknande den i Fukushima 2011, även om reaktortypen är betydligt säkrare än den som exploderade i Tjernobyl 1986.

Granat landade på gångbro

Dagen därpå släppte elbolaget Energoatom bilder och en video som visar resterna av en misstänkt rysk granat som hade landat på en gångbro mindre än 75 meter från reaktor 2. Taket över gångbron hade penetrerats minst två gånger och takbalkar kadadet.

Gångbron löper längs en byggnad där använts kärnbränsle hanteras, och som saknar inneslutning likt reaktorerna. Hade byggnaden träffats hade det kunnat innebära lokalt utsläpp av radioaktivitet, enligt den oberoende kärnsäkerhetsanalytikern Tom Bielefeld.

– Det var nära ögat, säger han till NPR.

Hade kunnat leda till härdsmälta

Tom Bielefeld påpekar att även om reaktorer och använt kärnbränsle är inkapslade så hade eldgivningen kunnat skada kritiska säkerhetssystem. Om reservkraften inte fungerat hade det inom ett par timmar lett till skador på härden som potentiellt hade kunnat leda till en härdsmälta likt Fukushima.

Han är nu djupt oroad för fler strider kring Ukrainas övriga kärnkraftverk, bland annat Södra Ukrainas kärnkraftverk, som är det näst största i landet.

– Alla vet att kärnreaktorer inte är designade för att motstå fullskaliga militära attacker. Det är farlig idioti, säger han.

Ryssland har medgett att de besvarade eld från ukrainska ”sabotörer” i utbildningscentret, men att branden uppstod genom att sabotörerna satte eld på byggnaden, i ett försök att få Ryssland att framstå som ansvarigt för att ha orsakat ett radioaktivt utsläpp.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt