”Google Nest Hub – bra för nästan bara en sak”

2019-06-03 06:00  

TEST. Den smarta högtalaren får skärm när Google nu släpper Nest Hub i Sverige. Men Google Home Mini kan vara ett bättre alternativ, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Jag har ett Google Foto-album jag tycker extra mycket om. Just nu innehåller det 757 bilder och planen är att fylla fysiska album med dem. Som många andra planer jag har lär det aldrig bli av. Och oddsen blev inte direkt bättre när jag fick hem en Google Nest Hub.

Googles hybrid av smart högtalare och surfplatta trivs nämligen allra bäst när den får tjänstgöra som fotoram. Från sin position på vår mangel i köket har den blivit rena magneten för både familjemedlemmar och gäster.

Läs mer: Dold mikrofon i Googles Nest-enhet – nu växer kritiken

De där 757 bilderna – att koppla Google Foto till Google Nest Hub är naturligtvis rena barnleken – har fått en naturlig plats i rampljuset, minnen som spelas upp från soluppgång till solnedgång.

Faktum är att det där sista nästan bokstavligt talat är sant. Nest Hub har en ljussensor på framsidan. Den anpassar således ljusstyrkan på skärmen till rummets ljusförhållanden. När jag släckt alla lampor på kvällen byter Nest Hub skepnad, från fotoram till modern klockradio, där bara tiden visas med dovt gula siffror mot svart bakgrund. Det är en elegant lösning.

En glorifierad pekskärm

Lika elegant är inte själva designen. Föreställ dig att man har limmat fast en minisurfplatta på en vanställd Google Home Mini. Skärmen är vinklad snett uppåt och låst i det läget. Man kan egentligen inte ens kalla det en surfplatta, utan mer en glorifierad pekskärm med begränsade möjligheter.

Med en Chromecast går det att strömma bland annat Viaplay och SVT Play till Nest Hub, men jag lär knappast använda den till det. Youtube är också ett alternativ och – av naturliga skäl – enklare att komma åt via röstkommando.

Läs mer: Källor: Amazonanställda lyssnar på dina Alexa-samtal

Utöver sin roll som briljant fotoram är det lite svårt att se poängen med Nest Hub, jämfört med Googles smarta högtalare utan skärm. Steg-för-steg-beskrivningar av recept och visuella lektioner i hur man knyter en slips kan jag lika gärna använda min telefon till.

Samma sak med överblicken över alla smarta hemmet-funktioner. Små detaljer – som att med större precision justera volymen eller ljusstyrkan på Nest Hub-anslutna enheter – är trevliga, men över lag är det rätt svårt för ännu en skärm att berättiga sin existens i mitt hem.

Läs mer: Nu blir Googles röstassistent tio gånger snabbare

Med en prislapp på 1.500 kronor är Nest Hub ungefär 500 kronor dyrare än en Google Home-högtalare och hela 1.100 kronor dyrare än en Google Home Mini. Hade jag tvingats välja hade jag helt klart valt den sistnämnda, och inte bara för att ljudkvaliteten är lika bra (eller, rättare sagt, lika dålig) i en Mini.

Det bästa med digitala assistenter inbyggda i högtalare med fjärrfältsmikrofoner är ju att de inte kräver fysisk kontakt, fysisk närhet eller visuell återkoppling. Att när man parkerat i soffan redo för nästa Netflix-avsnitt bara kan be Googles assistent att släcka lampan. Eller att man, med händerna fulla av slevar och decilitermått, kan be den sätta en timer.

Å andra sidan: vill du umgås med det av ditt liv som redan passerat är det förmodligen bättre att köpa en Google Nest Hub än ett fysiskt fotoalbum du ändå kommer att gömma undan i garderoben.

Google Nest Hub

Varför heter den Google Nest Hub?

Nest, ett företag som förvärvades av Google 2014, gör smarta hem-prylar. Nu har Google valt att paketera allt sitt utbud för det smarta hemmet under Nest-varumärket. När Nest Hub först lanserades i USA hette den Google Home Hub.

Vad kostar den?

Omkring 1500 kronor.

När släpps den?

Den är släppt på svenska marknaden.

Vad har den för specifikationer?

Lcd-pekskärm på 7 tum. Två fjärrfältsmikrofoner. Stöd för wifi och bluetooth. Ljussensor för omgivningsljus. Fungerar med Android, Ios, Mac, Windows och Chromebook.

Vad saknar den?

En kamera på framsidan. Google verkar ha tagit hänsyn till integritetsaspekten, men det hade förstås varit enkelt att åtgärda på andra sätt. Nest Hub hade annars kunnat vara användbar för videosamtal.

Peter Ottsjö

Mer om: Google Smarta hem

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt