”Går det att bli dummare än en mobillåda?”

2019-11-20 12:45  

Den smarta mobilen har förändrat samhället under 2010-talet. HUI Research vill stoppa den i en låda. Årets julklapp 2019 saknar både fingertoppskänsla och poäng, skriver Ny Tekniks reporter Simon Campanello.

Den sjätte och sista säsongen av tv-serien Silicon Valley har precis dragit igång på HBO. När den kom hyllades den för sin förmåga att ta tempen på den överhajpade startupvärlden. I dag känns den helt ur led med tiden i sina misslyckade försök att gestalta de senaste årens techlash, den kritikstorm som rasat kring den amerikanska teknikeliten.

Vi är lite dåliga på att hantera den själva också. Visst rasades det lite kring Cambridge Analytica, men allt som motviljan verkar ha kokat ner till är att vi slaviskt följer trenderna i mobilernas skärmtidsappar.

Ajaj, för många timmar på Instagram, Siri spela senaste avsnittet av Mordpodden i stället.

Men visste du att det gick att kommersialisera inte bara vår skärmtid, utan vår strävan efter att minska den?

”2019 var året då allt fler svenskar började ifrågasätta hur och hur mycket vi använder mobiltelefonen i vår vardag. Årets julklapp – mobillådan – är en låda där telefonen kan läggas undan för att vi lättare ska kunna hitta balansen mellan uppkoppling och skärmfrihet”, skanderar Handels utredningsinstitut HUI Research glatt i dag.

Läs mer: Årets julklapp: Mobillådan

Vet du inte vad en mobillåda är? För att citera HUI Research: det är ”en låda där man kan lägga undan sin mobil för situationer när man vill ha hjälp att koppla ned”.

De konstaterar i det egna pressmaterialet att ”mobillådan representerar den tid vi lever i”. Så klart källhänvisar de till psykiatrikern och skärmskeptikern Anders Hansens kioskvältande sommarprat. De vet ju ändå vad som ligger i tiden.

– Vi var väldigt överens om att det här var det självklara valet, säger Saga Bowallius, analytiker vid HUI, vid pressträffen där lådan presenterades.

”Trist att den smarta mobilen fortfarande behandlas som en distraktion”

Så nu har vi en självklar låda att lägga mobilen i. En fysisk manifestation av skärmtidsapparna, som känns misstänkt inspirerad av hur strikta högstadielärare hanterar telefoner i klassrummet (åtminstone i tv-serier).

Trist att den smarta mobilen, prylen som mer än någon annan definierat det årtionde som nu går mot sitt slut, fortfarande behandlas som en distraktion. Tack vare den fortsatta miniatyriseringen av kretsar, 4g-nätet och otaliga geniala apputvecklare har vi nu den där superdatorn i fickan vi alltid drömde om. Bäst att låsa in den i en låda innan 5g-nätet är utbyggt och neuralprocessorerna kraftfullare, för vem vet vad vi kan åstadkomma då.

Läs mer: Här är nya Motorola Razr med vikbar skärm

Sedan har vi den greenwashing av julhandeln som HUI Research så glatt ägnar sig åt.

Om årets julklapp huvudsakligen är ett sätt att hänga på debatten om sinnesro, var förra årets återvunna plagg mer direkt fokuserat på hållbarhet. Tråkigt bara att HUI Research valde något som knappt finns på marknaden, vilket min kollega Ania Obminska skrivit om åtskilliga gånger.

Men också mobillådan passar in i den gröna, sköna samtiden. Det bästa med den är nämligen att du åtminstone inte behöver köpa en mobillåda. HUI Research säger att det också går bra med en låda som redan finns hemma – eller en som du tillverkar själv. Pyssligt! Äntligen känns min idé att starta en Tumblr för DIY-lådor rätt i tiden.

”Överkonsumtionen kring jul en betydligt viktigare fråga”

En fotnot bara. I en ack så obetydlig mening i pressmeddelandet om årets julklapp poängteras att prognosen för året är att julhandeln kommer att slå nytt rekord. 79,8 miljarder kronor spås vi lägga på detaljhandeln under december. Upp 3 procent från förra året.

Om Handels utredningsinstitut verkligen tog hållbarhet på allvar är överkonsumtionen kring jul en betydligt viktigare fråga än hemmasnickrade mobillådor och fleecejackor av återvunna pet-flaskor. Men det vill väl, av förklarliga skäl kanske, inte ett institut som finansieras av Svensk handel tala alltför högt om.

Kul blir det i alla fall när mina barn i framtiden frågar vad jag gjorde när Greta Thunberg startade någon slags miljörevolution. Då ska jag stolt berätta om när jag lät bli att köpa en mobillåda – för jag hade ju redan ett gäng gamla kartonger på vinden som funkar precis lika bra. 

Läs mer: Test: Xiaomi Mi Note 10 – ”Utan tvekan den roligaste kameran”

Så vad är en bra årets julklapp 2019 då? Tja, i stället för en mobillåda föreslår jag en institutlåda. En slags jättelik Faradays bur där vi kan stoppa olika näringslivssponsrade forskningsinstitut så fort de nämner att de har en ny, meningslös rapport att presentera.

Eller som HUI Research kanske uttryckt det: ”en låda där man kan lägga undan sina analytiker för situationer när man vill ha hjälp att koppla ned dem”.

Extrapoäng för att de inte kan ringa eller surfa där inne, det blir en välbehövd mobildetox kan jag tänka mig.

För full transparens: jag hyser också ett visst personligt agg mot HUI Research sedan jag 2016 skrev en krönika med titeln ”Därför blir ett VR-headset inte årets julklapp”. Vi vet väl alla vad som hände sen.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt