Filter ska minska vindkraftens radarstörningar

2020-11-16 06:00  

Storbritanniens regering satsar två miljoner pund på forskning som ska säkra att havsbaserade vindkraftverk inte stör militär kommunikation. Saab är ett av flera företag som har fått kontrakt.

Vindkraftverk kan störa radarkommunikation på flera sätt. Dels kan vindkraftverket helt enkelt stå i vägen för radarstrålen så att signalerna blockeras. Dels kan vindkraftverket ge oönskade radarekon, som i sin tur kan ge felaktiga data.

Det är framför allt i området närmast radarn som vindkraftverk har stor påverkan. I Sverige finns det därför en skyddszon på 5 km runt radar som används för vädermätningar. Det betyder att vindkraftverk inte får monteras i den zonen.

Nu lägger Storbritannien två miljoner pund, nästan 23 miljoner kronor, på teknikidéer som ska motverka problemet med vindkraftsparker som stör luftförsvarets radarsystem.

”Genom att garantera att viktig försvarskommunikation inte påverkas kan fler vindparker byggas”, skriver försvarsdepartementet i ett pressmeddelande.

Fem företag har fått kontrakt

Den brittiska regeringen satsar på att 30 procent av landets elbehov ska komma från vindkraft år 2030.

– Vi vill ha fler vindparker som kan hjälpa oss att nå våra ambitiösa miljömål samtidigt som vi behåller det skydd som radar ger, säger försvarsminister Jeremy Quin i pressmeddelandet.

Hornsea One utanför den brittiska östkusten. Foto: Ørsted

I mars utlyste försvarsdepartementet en tävling för att hitta innovativa lösningar som kan minska den havsbaserade vindkraftens störningar på militära och civila radarsystem. Nu har kontrakt tilldelats företagen Thales, Qinetiq, Saab, TWI och Plextek DTS.

Företagen har föreslagit ett brett spann av komplexa idéer. Saabs ambition är att använda artificiell intelligens och dopplerfiltrering.

– Vi har tilldelats 430 000 pund och projektet beräknas avslutas under våren, säger Charlotte Nilsson, presstalesperson på Saab.

Mer än så avslöjar inte bolaget om arbetet.

Världens största havsbaserade vindpark

Thales satsar på att utveckla ett övervakningssystem för vindparker, Qinetiq tar fram nya material för vindturbinerna, TWI håller på med nya metoder för att skapa en ledande beläggning på rotorbladen och Plextek arbetar med teknik för att ta bort effekterna som vindparker har på radardata.

Enligt försvarsdepartementet investerar Storbritannien mer i havsbaserad vindkraft än något annat land. Världens största havsbaserade vindpark, Hornsea One, togs i bruk utanför den brittiska östkusten i januari i år. Parken omfattar 174 vindkraftverk från Siemens Gamesa, har en total installerad maxeffekt om 1,2 GW och ska ge el till mer än en miljon brittiska hushåll.

Linda Nohrstedt

Mer om: Vindkraft Radar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt