Experten: ”Förtroendet för krypterade chattappar minskar bland kriminella”

2021-06-08 16:12  

FBI, AFP och Europols metoder att knäcka de kriminellas krypterade chattrafik genom appen Anom kommer att få konsekvenser för framtiden, enligt svensk it-säkerhetsexpert.

Artikeln är uppdaterad

Plattformen Anom skapades och administrerades av amerikanska FBI, men det är de tre parallella polisoperationerna Ironside i Australien, Trojan Shield i USA och OTF Greenlight i Europa som har lett till dagens stora avslöjande som bland annat har inneburit att svensk polis förhindrat ett tiotal mord och frihetsberövat 155 personer.

Tillsammans med amerikanska FBI tog Australiens polismyndighet AFP fram en plattform för att kunna avkryptera chattar utan att behöva tillgång till servrarna. Arbetet initierades för tre år sedan – och nu kommer resultatet.

– Det som har hänt är, i korthet, att FBI har preparerat telefoner med Anom-tjänsten, skickat iväg dem till de kriminella och sedan helt enkelt lyssnat på all trafik som passerat förbi, säger Jonathan James, it-säkerhetsexpert, till Ny Teknik.

De senaste händelserna med Anom kommer att få konsekvenser för hur krypterade appar kommer att användas i framtiden, tror it-säkerhetsexperten Jonas Lejon. Han var en av dem som följde tillslagen mot de krypterade chattjänsterna Encrochat och Sky ECC på nära håll.

Jonas Lejon lyfter fram att det finns en mängd icke kriminella personer som också använder krypterade appar – och som nu kan ha blivit avlyssnade.

Läs mer: Så knäcktes de kriminellas favoritteknik: Sky ECC och Encrochat

– Det finns ju kändisar och andra personer som har behov av att kommunicera säkert med varandra, men polismyndigheterna måste rimligtvis ha gjort en bedömning av hur stort integritetsintrånget är jämfört med uppsidan av att förhindra mord och annan grov kriminalitet, säger Jonas Lejon.

Skulle kriminella sluta använda krypterad chatt?

När både Encrochat och Sky ECC på kort tid kräcktes av polismyndigheterna gjorde han bedömningen att kriminella knappast skulle använda krypterade chattappar igen.

Läs mer: Hundratals gripna efter att FBI skapat falsk krypteringsapp

– Men det är en bedömning som jag nu får revidera. Krypterade chattappar är och kommer att vara ett viktigt verktyg för kriminella, men däremot kommer det att bli mer splittrat kring vilka tjänster som kommer att användas. Samtidigt är jag säkert på att de kriminellas förtroende för krypterade chattappar kommer att minska, säger Jonas Lejon.

Pandemin driver kriminellas digitala kommunikation

Att de kriminella fortsatte att använda krypterade chattappar efter tillslagen mot Encrochat och Sky ECC beror, enligt Jonas Lejon, dels på pandemin, dels på att det underlättar den kriminella verksamheten rent generellt.

– Det kan vara bökigt att resa till något annat land och man har kanske långa led med leverantörer som tillhandahåller och hanterar droger, smuggling och andra kriminella tjänster. Då krävs det i princip digital kommunikation för att det ska vara hanterbart för de kriminella, säger Jonas Lejon.

Detta har hänt i fallet med Anom.io

I dagarna gjordes ett av de största internationella tillslagen någonsin mot organiserad brottslighet, i ett polisiärt samarbete mellan 16 länder. Här är vad som har hänt, i korthet:

  • FBI skapade och administrerade den krypterade chattjänsten Anom.io
  • Anom användes av 12.000 användare, många av dem tungt kriminella
  • För att komma åt Anom krävdes modifierade Androidtelefoner, som enbart hade stöd för just chattappen. Alla andra funktioner var inaktiverade.
  • Polisen i Australien, FBI och Europol genomförde insatserna Ironside, Trojan Shield och OTF Greenlight, vilket gav möjlighet för myndigheterna att ta del av chattkonversationer i klartext och i realtid.
  • Baserat på innehållet i chattmeddelanden från Anom frihetsberövades i dag omkring 800 personer i hela världen.

Anders Frick

Mer om: Säkerhet Chatt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt