Elon Musk: Tesla gjorde misstag i satsningen på solcellstak

2021-04-27 15:28  

”Betydelsefulla misstag” gjordes av Tesla i samband med satsningen på solcellsintegrerade takpannor. Nu ska solceller bara säljas i paket ihop med hembatterier.

Teslas soltakprojekt har haft en tuff resa. Det har kantats av takbränder och problem i produktionslinan.

Nu försöker bolaget möta en stor efterfrågan på soltaket, men har ännu inte lyckats rulla ut produkten brett, säger Elon Musk. Han kommenterade nyligen soltakprojektet i ett konferenssamtal med investerare efter bolagets kvartalsrapport.

Konsumenter har tidigare klagat på att Tesla höjer priset på soltaket när det börjar bli dags för installation.

– Vi har kommit fram till att vi gjorde några betydelsefulla misstag med att bedöma svårigheterna med vissa tak. Komplexiteten hos tak varierar dramatiskt, sa Elon Musk.

Om ett tak har ojämnheter eller utsprång, eller är för klent för att klara soltaket, kan kostnaden bli två eller tre gånger högre än Teslas initiala bedömning.

Foto: Tesla

Men om kunderna inte vill betala det högre priset försäkrade Elon Musk att Tesla betalar tillbaka depositionsavgiften.

Den integrerade solcellstakpannan presenterades 2016. Sedan dess har den reviderats i flera versioner. Gång på gång har Elon Musk uppgett att den snart ska lanseras globalt.

Men nu ändrar Tesla inriktning på sin säljverksamhet. Nu ska företagets solcellsprodukter bara säljas tillsammans med hembatteriet Powerwall.

– Vi kommer inte att sälja solceller till ett hus utan ett Powerwall, sa Elon Musk.

Under flera år har företaget sålt både solcells- och energilagerprodukter. Nu måste kunden slå till på båda komponenterna och bygga ett helt system.

Techcrunch rapporterar att Tesla i förra veckan ändrade på sin hemsida så att kunder hindras från att köpa enbart solceller eller enbart hembatteri.

Teknikkung Elon Musk. Arkivbild. Foto: Hannibal Hanschke/AP/TT

Enligt Elon Musk gör skiftet att installationen blir mycket enklare.

– El från soltaket, Solarglass Roof eller solpaneler, kommer att gå direkt till Powerwall. Och Powerwall kommer att gå mellan elbolaget och elcentralen i huset, vilket betyder att du aldrig behöver röra strömbrytaren i huset, sa han.

 Det i sin tur är viktigt för skalbarheten, menar vd:n.

– Och det betyder också att varje solcells- och Powerwall-installation blir sitt eget elbolag. Så även om lamporna släcks i grannskapet kommer du fortfarande att ha el, sa han.

Elon Musk hänvisade också till nätproblemen i Texas och menade att Teslas hembatterier kan användas för att stabilisera elnätet.

– Med ett helt gäng Powerwalls och hus kan vi buffra el. Så om nätet behöver mer el kan vi, med husägarnas samtycke så klart och i samarbete med elbolaget, faktiskt släppa ut el på nätet för att ta hand om effekttoppar, sa han.

Med tanke på det ökade elbehovet i samhället menar Elon Musk att det här är en framgångslösning både för Tesla och för elbolagen.

– Det här måste hända. Det måste bli solenergi plus batteri. Det är den enda vägen. So yeah, sa Elon Musk.

Tesla är dock långt ifrån det enda företaget som satsar på att integrera solceller i byggmaterial. Här finns flera svenska exempel.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt