Därför vill alla bygga datacenter i Sverige

2019-09-19 06:00  

Facebook, Amazon, Google och Microsoft. När världens största it-företag försöker minska sina klimatavtryck har den svenska elmixen blivit avgörande.

När Facebook byggde sitt första datacenter utanför hemlandet USA föll valet inte helt självklart på Luleå. Nu har sju år gått sedan gått första spadtaget i Norrbotten, och amerikanska it-bolag verkar mer intresserade än någonsin av att bygga i Sverige.

För mindre än ett år sedan invigde Amazon Web Services sina datacenter i Mälardalen. Microsoft har köpt upp en rad tomter i flera svenska orter och planerar byggstart under hösten. Google skyndar långsamt på sin tomt i Dalarna. Och Facebook ska snart bygga sitt tredje jättelika datacenter i Luleå.

Men varför just Sverige? Kokar man ner frågan så långt det går finns ett ganska enkelt svar: hållbarhetskrav.

Läs mer: Kallt saltvatten hjälper datacentret minska klimatavtrycket

– Det är helt klart en fråga om hållbarhet. Naturligtvis är hållbarheten inte helt frånkopplad de ekonomiska kalkylerna. Investeringskostnader och driftkostnader är viktiga, men när kostnaden är liknande blir den svenska hållbarheten otroligt viktig, säger Tomas Sokolnicki som är investeringsrådgivare på Business Sweden som hjälper internationella bolag att investera i Sverige.

Datacenterindustrin har kritiserats som en energislukande jätte. Vare sig det är en Netflix-film, Sharepoint-sida eller datatuggande reklamalgoritm ligger den i slutänden placerad i ett datacenter vars snurrande processorer och susande fläktar konsumerar stora mängder energi.

Det har i sin tur skapat påtryckningar mot branschens jättar att ta ett ansvar för dataflödenas klimatavtryck. Amazon, Google och Microsoft gör alla jätteinvesteringar i förnybara energislag och energisnåla tekniska lösningar, men genom att etablera sig i Sverige kan de få en enkel och inte minst billig skjuts i rätt riktning.

Läs mer: Så blev Microsoft världens största företag

”Energimixen är otroligt viktig”

Svensk elproduktion genererar i snitt 13 gram koldioxidutsläpp per kilowattimme, enligt OECD. Det europeiska snittet ligger enligt samma källa på 337 gram co2/kWh, medan den amerikanska elproduktionen snittar på 489 gram co2/kWh.

– Energmixen vi har i Sverige spelar en otroligt stor roll för etableringarna. Tittar man globalt är de här spelarna inte bortskämda med att få så låga koldioxidutsläpp när de etablerar sig. Vi vinner inte med några få procent utan det är mångdubbelt bättre, säger Tomas Sokolnicki.

Vilka andra punkter är viktiga för att en etablering ska bli av?

– Rent generellt om man tittar på vad de söker är det detaljplanerad mark, kraftförsörjning och resurser och kompetens att bygga och drifta ett datacenter över en lång tidsperiod.

För de stora amerikanska it-bolagen är möjligheterna till fortsatt expansion också viktiga. De vill gärna se att det går att fortsätta bygga ut när efterfrågan kräver det. Ett färskt exempel kommer från Gävle där Microsoft under hösten ska börja bygga ett nytt datacenter. Så sent som i förra veckan meddelade mjukvarujätten att de köpt ytterligare en tomt i närheten, vilket bäddar för ytterligare etableringar.

Läs mer: Svensken som utmanar molnjättarna

– Facebook, AWS och Microsoft tänker mer i campus, platser där de kan bygga ut över tid. När en byggnad börjar bli full av servrar kan de börja bygga nästa, och så rullar det på. Det blir ett rullande byggprojekt som kan pågå i 10-15 års tid, säger Tomas Sokolnicki.

Just nu verkar prognosen vara att etableringarna i Sverige kommer att fortsätta. Dels av anläggningar i ”hyperscale”, vilket är branschlingo för jätteetableringar som de som Facebook, Microsoft och Amazon gjort i Sverige. Dels av så kallade co-locations. Det är datacentrens svar på lagerhotell där företag kan hyra in sig med alltifrån enskilda serverrack till hela rum fyllda med datorer beroende på behov och tillgång.

– Hyperscale är toppen av isberget. De är stora och tacksamma att skriva om, men utgör ändå bara en liten del av en stor industri, säger Tomas Sokolnicki. Branschen växer på båda hållen. Både med stora anläggningar och små lokala datacenter.

Investeringarna på väg att dubbleras

En rapport från Boston Consulting Group, som togs fram på uppdrag av Business Sweden 2015, uppskattar att datacenterindustrin kommer att omsätta 53 miljarder i Sverige år 2025, enligt DI Digital. Samtidigt beräknas branschen direkt och indirekt sysselsätta uppemot 30 000 människor. I en annan rapport från ifjol beräknar Cowi att de nordiska investeringarna i datacenter väntas uppgå till 4,3 miljarder euro om året 2025. Mer än dubbelt upp mot 2018.

Läs mer: AWS: ”Sverige-expansionen är långt ifrån färdig”

Något som möjligen skulle kunna sätta käppar i hjulet är den nu så omdebatterade kapacitetsbristen i elnäten, inte minst runt storstäderna. I södra Sverige är läget särskilt akut, det finns redan exempel på företag som Pågen och Ecolean som fått ställa in planerade expansioner i Skåne på grund av elbrist. Debatten blev på nytt aktuell när Microsoft i augusti meddelade sina planer på att bygga ett nytt datacenter i skånska Staffanstorp.

Men än så länge finns det gott om utrymme för datacenter i Sverige, menar Tomas Sokolnicki på Business Sweden. Genom att noggrant välja platser där det både finns god tillgång på både detaljplanerad mark och effekt kan datacenterindustrin fortsätta att växa. Att ta hänsyn till elnätets infrastruktur och effektbalansen i området, är en viktig del i planeringen.

– Hittills har det gått ganska bra att hitta lämpliga alternativ. Det betyder inte att nio andra, lika stora aktörer kan etablera sig på samma plats. När Amazon väl slagit sig ner i Mälardalen blir det svårt att komma med ytterligare en så stor etablering de närmaste åren. Men Sverige är fortsatt attraktivt för elintensiva etableringar, inklusive datacenter, säger han.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt