Copyswede i förhandling om kassettskatt på smarta klockor

2021-09-09 10:24  

Det uppges pågå förhandlingar om smarta klockor och aktivitetsarmband ska omfattas av privatkopieringsersättningen. "Det är en produkt i blickfånget", säger Copyswedes vd Mattias Åkerlind.

Den så kallade kassettskatten, eller privatkopieringsersättningen som den egentligen heter, kan i framtiden komma att gälla även på smarta klockor och aktivitetsarmband. Det pågår just nu förhandlingar om saken mellan Copyswede och Elektronikbranschen, uppger branschkällor för Sweclockers

– Smarta klockor ingår inte i det nuvarande avtalet, men vi har alltid möjlighet att ta upp det till förhandling med branschen, säger Copyswedes vd Mattias Åkerlind till Ny Teknik. 

Ersättningen kom till för att kompensera upphovsrättsinnehavare när privatpersoner gör kopior av exempelvis film eller musik för eget bruk. Det började som en avgift på kassetter, videoband och andra lagringsmedium, och i dag omfattas en lång rad produkter som har inbyggd hårddisk som datorer, surfplattor och mobiltelefoner. 

Läs mer: Test: Withings Scanwatch – ”Snygg klocka men den får mig att sucka högt”

Copyswede menar att exempel på privatkopiering är att spara spellistor eller avsnitt av en tv-serie för att kunna se eller lyssna på dem offline, eller att spela in tv-program på en tv-box. 

– Tittar man på smarta klockor har det dykt upp modeller med inbyggda musikspelare där det går att flytta över låtar, spellistor och poddar för att kunna lyssna från klockan när man är ute och springer till exempel. Så det är en produkt i blickfånget, säger Mattias Åkerlind. 

En krona per gigabyte

Exakt hur stor avgift som skulle kunna läggas på smarta klockor är oklart. Sedan förra året är avgiften för datorer, surfplattor och mobiltelefoner en krona per GB inbyggd lagring med ett tak på 75 kronor. 

Läs mer: Test: 5 populära smarta klockor – så bra är de

Tittar man på de senaste upplagorna av storsäljare som Apple Watch och Samsung Galaxy Watch handlar det om en maximal lagringskapacitet på 16–32 GB.

Finns det fler produkter förutom smarta klockor som är aktuella för att inkluderas av privatkopieringsersättningen? 

– Vi ser inget just nu som är en tydlig produkt som gör samma sak som mobilen eller mp3-spelaren, men vi får se vad teknikutvecklingen för med sig, säger Mattias Åkerlind. 

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt