Chalmersforskare sågar sydkoreanskt ”vätgasgenombrott”

2021-08-23 11:13  

Universitetet i Seoul har utvecklat vad som sägs vara en ny metod för att sömlöst omvandla ammoniak till grön vätgas. Men Chalmers docent i fysik är inte imponerad av det påstådda framsteget.

Ulsan National Institute of Science and Technology anser att deras School of Energy and Chemical Engineering har gjort ett teknikgenombrott. Det handlar om ett effektivt sätt att via elektrolys omvandla ammoniak till grön vätgas, med en renhet på nära 100 procent.

Elektrolysen skulle teoretiskt bara kräva 0,06 volt, vilket forskarna poängterar är långt lägre än de 1,23 volt som enligt dem krävs för att utvinna vätgas ur vatten med elektrolys. Med en gaskromatograf har de kunnat övervaka och jämföra sin nya katalys, och de har etablerat ett protokoll över när oxidationen växlar från att utvinna vätgas till att i stället plocka syrgas ur ammoniaken.

Studien är publicerad i onlineversionen av J. Mater. Chem A – och enligt Unist har den rönt stort intresse från forskarvärlden. Alla är dock inte lika imponerade av vad forskarna har åstadkommit.

Läs mer: 15 frågor och svar om vätgas: ”Stora förväntningar”

Björn Wickman är docent vid avdelningen för kemisk fysik, vid institutionen för fysik på Chalmers. Han anser att studiens metod och tillvägagångssätt är helt okej, men resultatet är varken revolutionerande eller ens nytt. 

– Det är bra att man forskar på ammoniak som vätebärare, för det är en jätteintressant teknik som absolut är värd att lyfta upp och studera mer. Men jag hittar inte mycket nytt här. Det enda nya som de har gjort är att sätta en gaskromatograf på en elektrokemicell, som visar att om man lägger på för mycket spänning så gör man syrgas – man oxiderar vatten istället för ammoniak. Detta är ju välkänt, de här reaktionerna har studerats i över hundra år, säger Björn Wickman.

Wickman: ”Jämförelsen är väldigt konstig”

Han slår fast att Unist egentligen bara har tagit fram ett protokoll för hur man kan mäta energiåtgång vid omvandling av ammoniak till vätgas. Detta med en välkänd katalysator som samtidigt inte är särskilt effektiv.

Björn Wickman har förvisso inte läst någon studie som har haft exakt samma uppställning, men detta är på intet sätt konstigt. Han har själv en gaskromatograf på jobbet som används för att kartlägga vad som händer i realtid.

– Sedan tycker jag att det är märkligt att de hela tiden jämför med att splitta vatten för att göra vätgas. För man kan inte byta ut ammoniak mot vatten eftersom ammoniak ju måste tillverkas först – och om man ska göra det storskaligt och hållbart har man framställt ammoniaken med vätgas från elektrolys av vatten från början. Så den jämförelsen är väldigt konstig, säger han.

Docenten konstaterar att det finns många problem och risker med komprimerad vätgas, och att han ser absolut ammoniak som en kandidat för att lagra och transportera väte.

– Men med de siffror som de når här kommer det att kosta alldeles för mycket, med stegen att först göra vätgas genom elektrolys av vatten, till ammoniak och sedan tillbaka till vätgas. Om man inte gör bättre än vad de lyckas med här så har man förlorat väldigt mycket, säger Björn Wickman.

Läs mer: Nya kraftverket kombinerar naturgas och vätgas – möter kritik

John Edgren

Mer om: Vätgas Chalmers

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt