Cannabis har skyndat på teknikutvecklingen inom odling

2020-02-14 06:00  

Cannabisodlingar har varit en katalysator till att introducera led till hela odlingsindustrin. Det menar Göteborgsbolaget Heliospectra, som utvecklar belysningsteknik till växthus och inomhusodlingar.

När Heliospectra grundades 2006 fanns det i huvudsak en fråga som bolaget ville ha svar på: Vilka ljusspektra får grödor att växa allra bäst? Företaget tycks ha hittat svaret.

I dag är Heliospectra specialiserat på ”smart” led-belysning och kontrollsystem för växthus och inomhusodlingar. Kunder runt om i världen använder sig av bolagets teknik för att påverka allt från hur grödorna växer och blommar till hur de smakar.

– Vi vet exakt vilken kvantitet och kvalitet av ljus som odlingarna behöver. Det är nyckeln, säger Heliospectras vd Ali Ahmadian till Ny Teknik.

Viktigt optimera odlingarna

Enligt Ali Ahmadian är det ett vanligt missförstånd att grödor mår bäst av att få så mycket ljus som möjligt. Det stämmer inte alls, åtminstone inte om den sallad eller de örter man odlar också ska smaka gott och vara så näringsrika som möjligt.

Heliospectras ledord är ”lagom”, att odlingarna optimeras så att de vare sig använder för mycket eller för lite ljus.

– Vårt kontrollsystem tillhandahåller precis tillräckligt med ljus för att få optimala tillväxten hos grödan. På så sätt får odlarna den bästa kvaliteten och sparar energi, säger Ali Ahmadian.

Läs mer: Framtidens odlingsteknik: Så grönskar det inomhus

Ljuskvalitet handlar framför allt om att använda rätt spektrum, och olika färger vid olika tidpunkter för att härma solens färgskiftning från kall till varm under en dag. Det här påverkar grödornas smak och form, till exempel om en ört blir lång och smal eller kort och mer buskig.

Ur kommersiell synvinkel är det inte självklart att en specifik salladssort ska smaka eller se ut på ett visst sätt. Det beror på marknaden, förklarar Ali Ahmadian. En av Heliospectras kunder odlar ruccola för både svenska och sydeuropeiska konsumenter. Kunden använder bolagets ljusteknik för att kunna anpassa produkten så att den smakar ”rätt” och ser ”rätt” ut för de olika målgrupperna.

Olika ljusstrategier ger olika smak

Den som använder Göteborgsbolagets lösning kan använda samma slags frö, näring och temperatur i odlingslokalen. Men genom att använda olika ljusstrategier får man olika slutresultat. Därmed kan svenska konsumenter köpa en mildare ruccola, medan en mer smakrik och kryddig variant säljs på den sydeuropeiska marknaden.

Läs mer: Avfall på tallriken? Ja, som svamp

Heliospectra har sedan flera år tillbaka även odlare av medicinsk cannabis som kunder. Medicinsk cannabis är en svår gröda att odla, berättar Ali Ahmadian. Men för den som lyckas väl kan lönsamheten bli god. Det är förklaringen till att just den här industrin har varit i framkant när det handlar om att ta till sig nya innovationer. Det är också skälet till att cannabisodlingar har bidragit till betydande teknisk utveckling som andra odlare sedan har kunnat dra nytta av, säger han.

– För att maximera sin inkomst måste odlarna av medicinsk cannabis fokusera på den teknik som kan ge dem en gröda av högsta värde och kvalitet. Där kommer Heliospectras led-teknik in i bilden. Cannabisodlingar har varit en katalysator till att introducera led till hela odlingsindustrin.

Ska utveckla fler funktioner till kontrollsystemet

Behovet av att med teknikens hjälp kunna följa och övervaka odlingar från sådd till skörd och kunna förutse hur slutresultatet blir har också varit särskilt viktigt för de här odlarna, enligt Ali Ahmadian.

Det här är sådant som Heliospectra ska jobba vidare med. Tanken är att utveckla fler funktioner till det egenutvecklade kontrollsystemet där bolaget försöker ta vara på alla fördelar med datadrivna beslut, sensorteknik och digitalisering för att ge bättre grödor och inte använda mer resurser än vad som behövs.

Heliospectra finns i fyra länder

Heliospectra grundades 2006.

Det började som ett forskningsbolag som försökte ta reda på vilka ljusspektra som får grödor att växa bäst.

I dag har företaget 38 anställda fördelade på fyra kontor i världen. Förutom huvudkontoret i Sverige finns ett i USA, ett i Kanada och ett i Japan, som anses ligga i framkant vad gäller vertikala odlingar.

Ny Teknik och Affärsvärlden korade Heliospectra till ett av Sveriges hetaste unga teknikbolag 2012, som därmed hamnade på 33-listan.

Heliospectra omsatte drygt 45 miljoner kronor 2018.

Ania Obminska

Mer om: Odling Led

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt