Börje Ekholm ryter till: 5g-utrullningen tar för lång tid i Sverige

2019-06-14 06:00  

Ericssons vd varnar Europa för riskerna med att halka efter i 5g-kapplöpningen. Men Börje Ekholm är desto mer förtegen när det gäller Huawei.

Börje Ekholm har ägnat den här våren åt att skälla på Europa, att gnälla på Sverige. Poängen är att vi på den här lilla delen av jordklotet blir sena att komma igång med 5g-nät. I Kina och USA, menar Ericssons vd, är det inte ett ändlöst nagelfarande av hur och när och vilka frekvenser som ska tilldelas och dyra spektrumauktioner.

– Europa har problem. En framgångsrik auktion ses här som att få ett så högst pris som möjligt. Det borde i stället handla om att bygga den starkaste infrastrukturen. Där tror jag att vi tänker fel. Man måste inse att telekomnätet är en viktig del av ett nationellt innovationssystem, säger Börje Ekholm till Ny Teknik när vi träffar honom under Ericssons Mobility Day-mässa i Kista.

Och det här är inte det enda som stör honom. Ekholm menar att det i Europa och Sverige är för mycket prat om 5g-applikationer och för lite om infrastruktur.

– Det var samma debatt inför 4g. Då skulle alla tala om 4g-tillämpningar. Men det var inte många som tänkte på Uber, att 80-90 procent av all e-handel skulle ske på mobilen eller att vi skulle streama nygjorda tv-serier på mobilen. Det låg inte i planerna, men det kom när infrastrukturen fanns på plats. Nu tror vi att vi ska förutse vilka applikationerna för 5g är. Det är klart vi inte kommer att kunna det.

Läs mer: Nu skruvar Ericsson upp 5G-prognosen rejält

Så rulla ut först...

– ...och sedan kommer applikationerna. Det är det som händer i Nordamerika och Kina just nu. Man ser helt enkelt till att det finns förutsättning för operatörerna att rulla ut tekniken, sedan kommer applikationer. Där tror jag att vi riskerar att falla bakom. För här ser vi till att dra in pengar på spektrumauktioner, som operatören istället kunde lagt på att bygga ut sitt nät. Hade operatörerna kunnat göra det hade vi haft en mycket starkare infrastruktur i Europa och då hade vi börjat se stora europeiska techföretag. Spotify är undantaget, men å andra sidan var 4g-nätet också först i Sverige.

Börje Ekholms rallarsvingar kommer vid en intressant tidpunkt. Han fick ägna de första åren som vd för Ericsson att städa framför egen dörr, att hitta både riktning och lönsamhet hos en telekomgigant som drabbats av ännu en identitetskris. Nu när Ericsson fått självförtroendet åter tycks det finnas utrymme att gå på offensiven. Därtill har Ericsson tagit en tätposition i 5g-racet.

– Vi är ledande på 5g. Det finns, tror jag, nio nät i kommersiell drift. Vi är med i åtta av dem. Fem av dem är bara Ericsson.

Det här tiotalet näten har dessutom gått över förväntan. Faktum är att Ericsson inför sin Mobility Day skruvat upp sina prognoser. Bolaget spår nu 1,9 miljarder 5g-abonnenter 2024. För bara ett halvår sedan låg motsvarande prognos på 1,5 miljarder abonnenter.

– Det händer fortare än vi tidigare trodde. Vi ser att de nät som nu är kommersiella ger ett antal fördelar för abonnenterna. Då blir de snabbare att anamma den tekniken.

Vad har ni lärt av er de nät som nu är i kommersiell drift?

– Man lär sig alltid på det. Vi lär oss var begränsningarna i nätet finns, var flaskhalsarna är och vad som måste göras för att få alla fördelar. Och sedan kan vi dela det med andra kunder. Det är lärdomar man bara får när man gör det här i praktiken.

Läs mer: Risk för 5g-bråk mellan Säpo och svenska operatörer

Om Ericsson känner medvind så har deras största rival, Huawei, som bekant inte haft ett lika muntert 2019. Men Börje Ekholm är inte så sugen på att prata om det kinesiska bolaget.

– Du vet, det är så här: vi har egentligen två saker vi fokuserar på när man jobbar i ett företag som Ericsson. Det ena är kunderna. Se till att jobba med dem, tillfredsställa dem. Det andra är att ha rätt team på vår sida. Om jag fokuserar på de två sakerna, då kommer vi att bli framgångsrika. Då spelar det ingen roll vad som händer i övrigt. Därför fokuserar vi på det, inte på konkurrenterna.

Peter Ottsjö

Mer om: 5G Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt