Bolag köper kolkraftverk för att bryta kryptovalutan bitcoin

2021-09-27 11:15  
Brytning av bitcoin är en energikrävande process. Foto: Caia Image/TT

I ett steg mot att utvinna bitcoin har företag börjat köpa hela kraftverk, och det är inte den rena varianten. Ett sådant kraftverk bränner 600 000 ton kol årligen för att driva verksamheten.

Brytning av bitcoin är metoden med vilken man håller blockkedjan uppdaterad med de senaste transaktionerna och skapar nya block i kedjan. Men brytningen kräver mycket datorkraft och blir därmed en väldigt energikrävande process, vilket ger upphov till stora koldioxidutsläpp.

Ju större datorkraft du har, desto mer pengar har du chans att tjäna. Därför har jakten på elkraft som kan driva utvinningen blivit viktig för dem som försöker bli rika på bitcoin.

För att möta energibehovet har bolag som sysslar med brytning av bitcoin börjat köpa hela kraftverk, berättar Mashable. Pennsylvania-baserade Stronghold Digital Mining är ett sådant exempel.

Vill köpa fler kraftverk

Bolaget köpte ett kolkraftverk i sin hemstat i somras och har tagit in över 900 miljoner kronor för att använda elen som produceras till brytning av bitcoin. I nuläget bränner kolkraftverket 600 000 ton kol per år, och ger el för att driva 1 800 datorer. Men det tar inte slut där.

Stronghold Digital Mining har köpt ytterligare ett kraftverk i Pennsylvania och vill köpa ett till.

Delstaten ger dem dessutom skattelättnader för förbränningen av kolet. Det gör att varje bitcoin som Stronghold tjänar genom sin brytning kostar dem under drygt 26 000 kronor, samtidigt de på marknaden kan gå för över 360 000 kronor styck.

Bitcoinnätverket kräver inte bara stora energimängder. Det beräknas också ge upphov till minst 30 000 ton elektronikskrot per år, enligt en ny studie.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt