Apple kan tacka Microsoft för nya Ios-designen

2020-06-24 11:05  
Tre av förändringarna i Ios 14: App clips till vänster, exempel på hemskärm i mitten och det nya appbiblioteket till höger. Foto: Apple

Hemskärmen på en Iphone kommer aldrig att bli sig lik igen. Men Microsoft och Google lär tycka att det här är gamla nyheter, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Det tog Apple över ett decennium att komma ikapp Microsoft. För med kommande operativsystemet Ios 14, annonserat under Apples utvecklarkonferens WWDC, gör Iphone-tillverkaren något som känns bekant. Åtminstone för alla som någon gång hamnat framför en Xbox Live-, Zune- eller Windows Phone-skärm.

Mitt första minne av ett gränssnitt med brickor i olika storlekar, prydligt tetrispaketerade, är från 2008, när jag spelade spel som Grand Theft Auto IV på min Xbox 360. Det är så länge sedan att på den tiden kändes Facebook fortfarande som något hippt.

Tolv år senare blir det på en Iphone möjligt att skräddarsy vilka appar och vilka widgetar som ska ta utrymme – och hur mycket plats de får ta – på användarens åtråvärda hemskärm.

Det är förstås inte bara Microsofts gamla designspråk som Apple återvinner. Med Googles operativsystem Android har det länge varit möjligt att styra och ställa över utseendet och innehållet på hemskärmen. Ett faktum som höhö-ande Android-anhängare redan tapetserat över sociala medier.

Läs mer: Därför vill Apple tillverka egna chip: ”Full kontroll”

Så varför gör Apple detta först nu?

Ja, det handlar knappast om att de vill ge kreti och pleti större utrymme att påverka Iphone-upplevelsen. Gissningsvis blir det kreativa svängrummet för den enskilde användaren fortsatt hårt toppstyrt av Apple.

Tidpunkten för det som nu kallas den största Ios-omgörningen sedan lanseringen av Iphone 2007 har förmodligen med annat att göra.

Lärt sig av Apple Watch

För det första har Apple lärt sig en hel del av att göra gränssnitt till Apple Watch, där mycket information ska rymmas på en minimal yta. Det är kunskap som kommit till väl pass för de widgetar som från med Ios 14 kan pryda hemskärmen.

Och om man ska fortsätta jämföra det kommande operativsystemet med Microsofts gamla gränssnitt så handlar det ju i Apples fall inte bara om brickor i olika storlekar, utan om dynamiska fyrkanter som packar in gott om information. Microsofts namn på det där var ”live tiles”, som kan översättas till aktiva brickor.

Läs mer: Apple-chef: ”Nu blir Iphone ännu kraftfullare”

Några exempel på hur det kommer att fungera i Apples tappning: en widget baserat på Bilder-appen kan visa ett bildspel direkt på hemskärmen. En annan, ”smart stack”, kan växla innehåll beroende på det sammanhang användaren befinner sig i. På morgonen skulle en sådan widget kunna ge relevant information om dagen som väntar.

Hur hemskärmen ska se ut styr användaren via ett nytt digitalt verktygsbord som Apple kallar ”widget gallery”. Detta är Android-användare bekanta med, men som vanligt ser Apple ut att ha förfinat upplevelsen några storleksordningar.

Det andra skälet till att Apple slutligen gör något åt raderna och kolumnerna med appar är desto mer betydelsefullt. En app är inget självändamål, den råkade bara vara någorlunda praktisk som budbärare av information. Nu är dock problemet – och det har förstås varit så längre än Apple är beredda att erkänna – att appen spelat ut lite av sin roll. Den är en silo i ett ekosystem där olika aktörer behöver varandra för att skapa värde. Tydligast är detta i de ständiga växlingarna mellan App X och Bank-id. Men den är också ett onödigt steg på vägen mot den information vi är ute efter.

Med Ios 14 blir appen mer av ett ankare, medan hemskärmen ska kunna visa mer av det vi vill ha koll på, utan att öppna tio olika appfönster.

Använd appen - utan att installera den

På tal om detta presenterade Apple under utvecklarkonferensen också något företaget döpt till ”app clips”. Där kan användaren snabbt utnyttja delar av en apps funktionalitet utan att ha den installerad på sin enhet.

Ett exempel som gavs är när man ska betala för parkering. Med ”app clips” används bara de data som krävs för att genomföra transaktionen, vilket kan vara till gagn för både kunden och företaget bakom tjänsten. Vi är i regel mer benägna att betala för något om processen är smidig.

Om allt det här låter som en mardröm för dig som inte gillar förändringar så kommer Apple låta användaren samla alla appar i ett nytt appbibliotek, där appar pydligt sorteras i olika kategorier. Tillvägagångssättet påminner inte så lite om Androids applådor.

Apple lånar, paketerar om och får gamla idéer att verka nya och spännande igen. Som alltid.

Peter Ottsjö

Mer om: Apple Iphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt