”6T är Oneplus viktigaste telefon hittills”

2018-10-31 08:30  
Kalle Wiklund, reporter på Ny Teknik, och nya mobilen Oneplus 6T. Foto: Jörgen Appelgren

”Kinesiska Oneplus har hittills seglat under allmänhetens radar. Med nya modellen 6T är bolaget redo för ett brett genombrott”, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund.

”Alla telefoner ser likadana ut nuförtiden”, konstaterade Ny Tekniks Peter Ottsjö efter lanseringen av Googletelefonerna Pixel 3 och Pixel 3 XL i början av oktober. Nya Oneplus 6T är inget undantag från det. Slimmad industridesign. En skärm som täcker nästan hela framsidan. Två megapixel-stinna kamerasensorer på baksidan.

Den nya modellen har egentligen rätt mycket gemensamt föregångaren Oneplus 6, som kom i våras. En något större skärm, ett kraftfullare batteri och en inbyggd fingeravtrycksläsare är de mest betydande nyheterna. Oneplus har också finputsat sin mjukvara. Det kanske inte är något som kommer få dig att slänga din nuvarande mobil i väggen. Men Oneplus har ett annat äss i rockärmen – nämligen priset.

Oneplus 6T är den dyraste telefonen som den kinesiska tillverkaren har släppt. Men med en prislapp som börjar på cirka 5 800 kronor är den åtskilliga tusenlappar billigare än konkurrenternas toppmodeller.

Tillräckligt vass för att utmana

Premium-segmentet, det vill säga lyxmodellerna, är den enda delen av den globala marknaden för smarta mobiler som fortfarande växer, visar färska siffror från analysföretaget Counterpoint Research. Samtidigt blir flaggskeppsmodellerna allt dyrare – utan att egentligen bjuda på några revolutionerande nyheter på teknikfronten. Hur länge kan den utvecklingen pågå?

Kombinationen hög prestanda, en bra användarupplevelse och ett konkurrenskraftigt pris gör 6T till den viktigaste modellen hittills för Oneplus.

Läs mer: Här är alla funktionerna i Oneplus nya modell 6T

Oneplus 6T är inte perfekt. Det är ingen mobiltelefon. Men den är tillräckligt vass för att faktiskt kunna utmana Huawei, Samsung och Apple i kampen om de svenska konsumenternas gunst.

Att Oneplus numera har två svenska operatörer i ryggen – Telia och Telenor – talar också för att tillverkaren har goda möjligheter att ta steget från Androidnördarnas favorit till att kunna nå den breda massan.

Plus och minus med Oneplus 6T

+ Stor skärm. Amoledskärmen på 6,41-tum har riktigt bra färgåtergivning och tillräckligt hög upplösning på 2340 x 1080 pixlar.

+ Inbyggd fingeravtrycksläsare. Google och Vivo har liknande lösningar, men Oneplus är först med tekniken på den svenska marknaden.

+ Bra byggkvalitet och kraftfullt batteri.

- Saknar hörlursingång.

- Kameran kan inte mäta sig med konkurrenterna

- Är inte vattentålig.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt